Problema: sąskaitoje per daug pinigų

Šio straipsnio autoriui buvusi darbovietė prieš kelerius metus netyčia pervedė per daug pinigų. Suma nebuvo pribloškianti, tačiau pastebimai papildė kuklią pradedančiojo žurnalisto sąskaitą.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2013-05-15 16:32, atnaujinta 2018-03-06 17:31

Nors minčių pasilikti pinigus nekilo, tačiau kukli viltis, kad „už sąžiningumą“ leis pasilikti bent dalį pinigų, ruseno. Didžiam nusivylimui, apie klaidą informuota įmonės sekretorė apsiribojo žodine padėka ir paragino kuo greičiau grąžinti visą sumą.

Pasirodo, kad tikėdamasis premijos buvau daugiau nei naivus: Civilinis kodeksas numato, jog asmuo gali ne tik susigrąžinti per klaidą pervestus pinigus, bet, esant tinkamoms sąlygoms, pareikalauti dar ir palūkanų.

Kitaip tariant, gautas pinigų maišas gali pridaryti daugiau bėdos, negu naudos. Tad geriau kuo greičiau kreiptis į banką ir pasisiūlyti grąžinti pinigus.

Skubėti reiktų ir pamačius, jog pinigai per klaidą buvo pervesti ne tam asmeniui – kol mokėjimas dar nepriimtas sistemoje, informuotas banko darbuotojas gali jį sustabdyti. Nespėjus to padaryti, tenka į pinigus gavusį banką kreiptis raštu ir prašyti grąžinti pinigus.

Pasprukus su svetimais pinigais, nuostoliai tektų bankui

„Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius portalui lrytas.lt tvirtino, kad bankui yra tekę susidurti su įvairiomis situacijomis, taip pat ir reikalauti grąžinti pinigus ir teisinėmis priemonėmis.

„Paprastai klientas pats pastebi pinigų judėjimą savo sąskaitoje arba bankas mokėtojas kreipiasi dėl neteisingai pervestos sumos grąžinimo. Čia svarbu pabrėžti, jog be kliento sutikimo lėšos nėra grąžinamos“, - sakė S. Abraškevičius.

Pašnekovas svarstė, kad ištikus tokiai situacijai, kai žmogus pasisavintų jam netyčia pervestus pinigus ir paspruktų, arba negalėtų grąžinti pinigų (pavyzdžiui, dėl įšaldytos sąskaitos), nuostolius tektų padengti bankui. Žinoma, tik tokiu atveju, jei pervedant pinigus buvo padaryta banko darbuotojo klaida. Kitu atveju į policiją kreiptis ir teisybės ieškoti tektų pačiam pinigus klaidingai pervedusiam asmeniui.

SEB banko statistika rodo, kad lėšas pavyksta atgauti 9 iš 10 klientų. Už tarpininkavimą bankas ima 20 litų mokestį. Banko atstovas Arvydas Žilinskas pripažino, kad kartais ir bankas būna bejėgis.

„Žinomi ir tokie atvejai, kai į savo sąskaitą gavęs ne jam skirtas lėšas žmogus jas pasisavina, uždaro banko sąskaitą ir bankui tampa nepasiekiamas. Tokiu atveju lėšas susigrąžinti yra sudėtinga ir čia gali padėti tik teisėsauga, į kurią turėtų kreiptis lėšas praradęs klientas“, - portalui lrytas.lt sakė pašnekovas.

Parėmęs iš geros širdies, pinigų neatgaus

Pinigų grąžinimo prievolė galioja ne tik netyčiniams pervedimams, bet ir dėl kitokių klaidų persiuntus per daug pinigų: du kartus sumokėjus už tą pačią prekę, sumokėjus nesamą skolą ar darbuotojui išmokėjus jam nepriklausančią premiją.

Yra ir tokių pervedimų, kurių susigrąžinti neįmanoma, tačiau tai – išskirtiniai atvejai. Pavyzdžiui, savo vaikus savanoriškai remiantys tėvai negali reikalauti vaikų, kad jie tuos pinigus jiems grąžintų. Taip pat tai galioja po pasibaigusio termino arba per anksti grąžintai skolai.

Taip pat negalima reikalauti grąžinti algos, draudimo išmokų, pensijos, jei pinigų gavėjas elgėsi sąžiningai ir nebuvo padaryta išmokos apskaičiavimo klaida. Gavėjo apgavystę ar apskaitos klaidą turi įrodyti pinigų mokėtojas. Kitu atveju pervesta alga lieka jums.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.