Saugomose šalies teritorijose - gamtos perlai ir kultūros paveldas

Lietuva gali pasigirti žaliuojančia gamta. Toks šalies kraštovaizdis žavi ne tik vietos gyventojus, bet ir turistus iš užsienio. Nors bendru saugomų teritorijų plotu Lietuva neišsiskiria iš Europos Sąjungos šalių – jis sudaro apie 15 procentų šalies teritorijos − visgi turime daugybę unikalių ir būtinų saugoti gamtos objektų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 11, 2013, 12:07 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:36 AM

Anot Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos (VSTT) direktorės Rūtos Baškytės, gražiausi ir turtingiausi gamtos vertybėmis yra aukštumų regionai – pietryčių ir vakarų Lietuva, kur galima aptikti įvairiausių kalvų, gubrių, duburių, ežerų, upių, o tuo tarpu vidurio Lietuvoje − daugiau saugomos rūšys ir buveinės.

Persipina gamta ir kultūra

Direktorės teigimu, paprastai Lietuvoje nacionaliniai ir regioniniai parkai yra susieti su etnokultūriniais regionais – juose saugoma ne tik gamta, bet ir specifinis etnokultūrinis paveldas, nes mūsų šalyje gamtos apsauga ir kultūra yra labai glaudžiai persipynę.

Puikiausias to pavyzdys yra Asvejos regioninis parkas, kuris yra svarbus net ir šalies valstybingumui – čia esančioje Dubingių piliavietėje buvo rasti ir identifikuoti Radvilų palaikai, sukurta šios giminės rūmų liekanų ekspozicija.

Tuos, kuriuos traukia gamtos lobynai ir nori pasigrožėti ypač giliomis ir itin taisyklingomis taip vadinamomis velniaduobėmis turėtų keliauti į Aukštadvario regioninį parką. „Niekur kitur jų tokių nepamatysite, − tikina VSTT direktorė. – Na, o išsiilgę laukinės gamtos turėtų aplankyti Labanoro girią, esančią tokio paties pavadinimo regioniniame parke.

O tie, kurie neabejingi salų ir vandens deriniui, turėtų apsilankyti Gražutės regioniniame parke, kuris garsėja gražiausiomis salomis išraižytomis mariomis. Ir tai tik keli gamtos lobynai, kuriuos paminėjau“.

Vilniečiai taip pat turi kuo džiaugtis ir didžiuotis. Pasak pašnekovės, užsieniečius neretai stebina arti sostinės centro, esantys Pavilnių ir Verkių regioniniai parkai. Retai, kur gali pamatyti tokias gamtos grožybes šiuolaikinės urbanistikos apsuptyje. Visose šiose teritorijose buvo vykdomi įvairūs tvarkymo darbai, kuriuos finansavo Europos regioninės plėtros fondas.

Tvarkomi ir mažesni objektai

Sėkmingai tvarkomi ir mažesnės apimties objektai. Iš pastarųjų R.Baškytė išskiria Salantų dvaro parką, esantį Salantų regioniniame parke, Žagarės rūmus bei numatytą įgyvendinti Žagarės dvaro parko projektą, taip pat lankytojų centrus Ventos, Vištyčio, Dubysos ir Pagramančio regioniniuose parkuose bei Plikakalnio ir Balbieriškio atodangas.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė pabrėžia, kad nevertėtų pamiršti apie ilgalaikę tokių projektų naudą – tokie darbai ne tik atkuria istorinius ar kitaip kultūriškai svarbius paveldus, tačiau ir puošia mūsų kraštą bei daro jį išskirtiniu viso žemyno kontekste.

R.Baškytė neslepia, be Europos Sąjungos paramos saugomų teritorijų tvarkymo ir puoselėjimo darbai nebūtų tokie sklandūs ir spartūs: 2007–2013 m. finansavimo laikotarpiu pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą iš Europos regioninės plėtros fondo gamtos perlams tvarkyti skirta daugiau nei 160 mln. litų.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.