Ko į Lietuvą vyksta latviai ir estai?

Šią savaitę paskelbti 2014 metų 1-ojo ketvirčio apgyvendinimo įstaigų statistikos duomenys rodo, kad, palyginti su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, gerokai išaugo turistų iš Estijos (+28 proc.) ir Latvijos (+20 proc.) skaičius. Ir nors svečiai iš šių valstybių sudaro tik kiek daugiau kaip 10 proc. viso Lietuvos apgyvendinimo įstaigose apsistojančiųjų srauto, ekspertų teigimu, potencialas didžiulis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-29 11:03, atnaujinta 2018-02-13 10:02

Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė atkreipia dėmesį, kad turistų srautai iš šių šalių didėja jau ne pirmus metus.

„Valstybinio turizmo departamento vertinimu, svečių iš Latvijos ir Estijos skaičius nuosekliai auga kasmet. Žinoma, dalis jų yra vienos dienos turistai ar apsistojantys ten, kur apgyvendinimo statistika nėra kaupiama, tačiau jie irgi prisideda prie Lietuvos biudžeto pajamų augimo“, – sakė turizmo ekspertė.

Ž.Gavelienės teigimu, išsamios ir operatyvios turizmo statistikos nebuvimas yra viena problemų, trukdančių iki galo tiksliai analizuoti atvykstamojo turizmo srautus ir planuoti jų augimą skatinančius veiksmus.

„Esame Šengeno zonos valstybės – tai reiškia, kad nefiksuojame visų į Lietuvą iš Baltijos šalių atvykstančių asmenų, be to, dalis svečių renkasi nakvynę privačiame sektoriuje. Tai vieni pagrindinių veiksnių, kliudančių tiksliai įvertinti atvykstamojo turizmo srautus“, – sako ji.

„Kita vertus, nėra atliekamas atvykstančių turistų tyrimas, kuris padėtų geriau juos pažinti, suprasti jų lūkesčius ir motyvus. Remiantis tokio tyrimo rezultatais būtų galima imtis atitinkamų veiksmų, kurie leistų geriau pasinaudoti Lietuvos atvykstamojo turizmo potencialu. Svečių pažinimo darbą didele dalimi atlieka kelionių agentūros, bet nemažai kaimyninių šalių piliečių į Lietuvą atvyksta savarankiškai“, – atkreipia dėmesį kelionių agentūrai „Estravel Vilnius“ vadovaujanti Ž.Gavelienė.

Remdamasi agentūros patirtimi, jos direktorė teigia, jog į Lietuvą vis daugiau latvių ir estų atvyksta su šeimomis: „Anksčiau daugiausia keliavę į Vilnių, pastaruoju metu jie vis dažniau renkasi Druskininkus, Birštoną. Lietuva šiems turistams lengvai pasiekiama tiek žemės, tiek oro transportu, nėra kalbos ar kultūros barjerų. Tad tai vienas geriausių pasirinkimų aplinką keletui dienų pakeisti norintiems ar kartu su šeima turiningo laisvalaikio pasiilgusiems Latvijos bei Estijos gyventojams.“

„Potencialą turime didžiulį. Šalyje daug įdomių lankytinų vietų, esame patrauklūs tiek trokštantiems ramaus poilsio gamtoje ar pajūryje, tiek norintiems aktyvių pramogų ar ieškantiems naujos kultūrinės patirties. Be to, auga ir atvykstančių apsipirkti skaičius.

Viliuosi, kad tai bus suprasta ir valstybinių lygmeniu, tam skiriant atitinkamus išteklius ir įgyvendinant tikslines priemones. Detalesnė ir operatyviau pateikiama turizmo statistika ir atvykstančiųjų tyrimas galėtų būti pirmieji žingsniai“, – apibendrina turizmo ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.