Daugiau nei pusė Lietuvoje parduodamų žaislų – nesaugūs

Cheminių medžiagų sudėtis žaisluose yra griežtai reglamentuojama. Tačiau į rinką vis tiek dažnai patenka reikalavimų neatitinkančios prekės. Baltijos aplinkos forumo Lietuvoje cheminių medžiagų ekspertė Sigita Židonienė teigė, kad, atliekant tyrimą, ribojamų cheminių medžiagų koncentracija kai kuriuose žaisluose buvo net kelis šimtus kartų didesnė.

Daugiau nuotraukų (1)

LRT Radijo laida „60 minučių“, LRT.lt

2014-10-19 11:59, atnaujinta 2018-01-26 17:29

„Tarp gaminių buvo dešimt žaislų, dešimt lėlių ir kosmetikos priemonių. Nustatyta, kad šešiose iš dešimties lėlių ftalatų koncentracija viršyta nuo 190 iki 322 kartų“, – teigė S.Židonienė.

Anot Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausiosios inspektorės Vitalijos Skrinskienės, šiais metais jau yra išbandytas 61 tipo žaislas, parduodamas Lietuvos parduotuvėse. Iš jų net 38 žaislai buvo pašalinti iš rinkos, nes reikalavimų neatitiko jų cheminės ar mechaninės savybės.

Tiriant chemines žaislų savybes, dažniausiai tiriamas ftalatų kiekis. Taip pat seniau taikyta programa, kai žaisluose buvo ieškoma sunkiųjų metalų.

Baltijos aplinkos forumo Lietuvoje cheminių medžiagų ekspertė S.Židonienė paaiškino, kad ftalatai yra cheminės medžiagos, kurios naudojamos plastmasei minkštinti. Tuomet ji būna paslankesnė. Pasak pašnekovės, dažniausiai ftalatai randami produktuose, kurie pagaminti iš polivinilchlorido (PVC). Pavyzdžiui, grindų danga, dušo užuolaidos.

S.Židonienės teigimu, tokiuose gaminiuose, kaip žaislai ar kosmetika, šios cheminės medžiagos yra griežtai reglamentuojamos. Tačiau realybėje į rinką vis tiek patenka reikalavimų neatitinkančios prekės.

Baltijos aplinkos forumas Lietuvoje savo iniciatyva yra atlikęs tyrimus dėl pavojingų cheminių medžiagų. Tyrimo metu, padedant Valstybinei ne maisto produktų inspekcijai, buvo pasirinkti 67 gaminiai iš Lietuvos parduotuvių.

„Tarp gaminių buvo dešimt žaislų, dešimt lėlių ir kosmetikos priemonių. Nustatyta, kad šešiose iš dešimties lėlių ftalatų koncentracija viršyta nuo 190 iki 322 kartų“, – teigė S.Židonienė.

Tikrintojų akiratyje – gumytės

Žiniasklaidoje vis daugiau dėmesio susilaukia vaikų mėgstamos spalvotos silikoninės gumytės, iš kurių pinamos įvairios apyrankės (angliškai vadinamos „Loom band“), nes neva jos sukelia vėžį. V.Skrinskienė tikino, kad inspekcija atkreipė į tai dėmesį.

Tačiau patikrinus Europos sąjungos (ES) šalių narių greito apsikeitimo informacija sistemą, inspektorė nerado duomenų, kad per pastarąsias 20 savaičių būtų teikta informacija apie šių silikoninių gumyčių netinkamumą.

V.Skrinskienė patikino, kad dėl didelio gyventojų susidomėjimo Valstybinė ne maisto produktų inspekcija ištirs, ar apyrankės ir joms gaminti naudojamos silikoninės gumytės gali būti pavojingos sveikatai.

Žaislo tinkamumą gali nustatyti tėvai

Svarbu atkreipti dėmesį, kad ant žaislų retai rašoma tiksli medžiagų sudėtis. Dažniau nurodoma, kad žaislą sudaro „100 proc. plastiko“ ar „100 proc. PVC“.

„Žaislų saugą ir ženklinimą reglamentuoja žaislų saugos techninis reglamentas ir jame nėra numatyta, kad ant žaislo būtų rašomos visos sudėtinės medžiagos. Net žaislo byloje tai nėra pateikiama“, – aiškino V.Skrinskienė.

Anot S.Židonienės, dažnai pavojingus žaislus galime nelabai sunkiai nustatyti. Vienas iš rodiklių – stiprus plastiko ar gumos kvapas. Be to, ekspertės tvirtinimu, Vokietijoje atlikti tyrimai parodė, kad dažnai žaislai, kainuojantys mažiau nei penkis eurus (apie 17 litų), neatitinka visų reikalavimų. Taip pat dažnai netinkami būna žaislai, importuojami ne iš ES valstybių.

V.Skrinskienė paprieštaravo, kad ne visada pigesni žaislai neatitinka reikalavimų. Dažnai jie gali būti tokios pat geros kokybės. Tačiau esą brangesnius žaislus gaminančios įmonės, pastebėjusios broką ar reikalavimų neatitikimą, pačios suskumba pašalinti prekes iš rinkos. Todėl, prieš perkant žaislą, reikėtų pasidomėti ne tik gamintoju, bet ir pačiu žaislu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.