Davoso forumas prasidėjo Rusijos oligarchų vakarėliu

Ikrai, degtinė ir neoninėmis lemputėmis pasipuošusios merginos. Taip antradienio vakarą kviestinius svečius Davoso ekonomikos forume Šveicarijoje pasitiko Rusijos verslo elitas.

Į Davosą susirinko ir sankcijų apgaubtos Rusijos verslo atstovai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Į Davosą susirinko ir sankcijų apgaubtos Rusijos verslo atstovai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 21, 2015, 11:02 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:13 AM

Nepaisydami sankcijų ir neigiamos vakariečių reakcijos, Rusijos oligarchai neišbraukė Davoso iš savo planų. Anaiptol. Pasaulio ekonomikos forumas Šveicarijos kurorte prasidėjo rusų bankininkų surengtu vakarėliu. Tarp forumo dalyvių – puikiai pažįstami Rusijos verslo elito veidai, įtraukti į juoduosius sąrašus.

Nepaisant to, „Rusijos draugus“ privačiame vakarėlyje sveikino ir ekonomikos forumo įkūrėjas Klausas Schwabas, paprastai niekada nesilankantis privačiuose vakarėliuose pasaulinio ekonomikos renginio metu.

Valstybės kontroliuojamas VTB bankas neišvengė Vakarų sankcijų. Tačiau antradienio vakare Davose VTB surengė vakarėlį su rusiška degtine ir muzika.

Kvietime svečiams buvo įrašyta, kad jie laukiami „modernioje rusiškoje atmosferoje „InterContinental“ viešbutyje, rašo „Bloomberg“.

Vakarėlio svečius pasitiko neoninėmis lemputėmis apsirengusios merginos, kurios vaišino ikrais, o ant scenos pasirodė „Grammy“ nominacijos nugalėtojas gitaristas Al Di Meola, Rusijos dainininkas Leonidas Agutinas ir Serbijos žvaigždė Emiras Kusturica su savo „No Smoking Orchestra“. „Esame forumo Davose strateginiai partneriai, todėl surengėme priėmimą atidarymo proga“, – skelbiama VTB banko pranešime.

Nors sankcijos paveikė Rusijos verslo elitą, pasaulio ekonomikos forumo Davose jie neišsižadėjo. Šalies delegaciją sudaro 73 verslo lyderiai. Tiesa, tai yra kiek mažiau, nei buvo Davose pernai. Tuomet lankėsi 82 verslo atstovai. Pernai dalyviai iš Rusijos galėjo laisvai jaustis forume,o šįmet kai kurie jų patekę į juoduosius sąrašus.

Pavyzdžiui, vadovas Andrejus Kostinas, „Sberbank“ vadovas Germanas Grefas, kuris, beje, pasisakys forume tema: „Kaip pritraukti investicijas geopolitiškai nestabiliame regione“.

Rusijos verslo viršūnės sako, kad Davose vyrauja pozityvi atmosfera. „Tai dar tik pirmas vakaras, bet mes jau turime draugų iš Ukrainos, Europos, Amerikos. Su kai kuriais verslo santykiai yra riboti dėl Ukrainos krizės, bet tai neveikia asmeninių santykių“, – „Bloomberg“ agentūrai sakė A.Kostinas.

Davoso forume galima išvysti ir ir „Vnešekonombank“, kuris taip pat pateko į sankcijų sąrašą, vadovus. Taip pat „Gazprom Neft“ vedlį Aleksandrą Diukovą. Nors šiai naftos kompanijai taip pat galioja sankcijos.

Rusijos verslo banginių delegacijoje yra net aštuoni milijardieriai. Pavyzdžiui, „Lukoil“ kompanijos vadovas Vagitas Alekperovas, aliuminio gamybos oligarchas Olegas Deripaska – 15–asis pagal turtingumą Rusijos verslininkas. Forumo organizatoriai sako, kad Rusijos verslininkai – svarbi forumo dalis. „Mes tikimės, kad dialogas gali padėti geriau suprasti, kaip iš tiesų rusai jaučiasi, ir parodyti jiems, kaip dėl šiandieninės situacijos jaučiasi likusios pasaulio šalys“, – sakė forumo įkūrėjas Klausas Schwabas.

Paprastai šis forumo įkūrėjas ir vienas organizatorių nesilanko privačiuose kompanijų vakarėliuose forumo metu. Tačiau VTB banko pokyliui su ikrais ir degtine jis abejingas neliko, nes norėjo pasveikinti „Rusijos draugus, kad šie atvyko į Davosą, nes Rusija yra labai svarbi Europos šalis“.

Kaip skelbia „Bloomberg“, į Davose vykstantį Pasaulio ekonomikos forumą suvažiavę milijonieriai sunerimę dėl terorizmo pasaulyje, naftos kainų ir Vladimiro Putino pozicijos Ukrainos atžvilgiu. Airijos telekomunikacijų srities magnatas Denisas O'Brienas ir Italijos avalynės verslo lyderis Mario Polegato – vieni iš pasaulio turtingiausiųjų šimtuko, susirinkusio Šveicarijoje.

Maskvoje įsikūrusios įmonės „Bioenergy Corp.“ vadovas Davidas Jakobašvilis dar prieš forumą interviu vylėsi, kad nafta šiemet pabrangs, tačiau pačiu didžiausiu pavojumi pasauliui jis vadino karinį konfliktą.

„Išspręsti ekonomikos problemas ne taip sunku. Kur kas sunkiau sustabdyti karinio konflikto paaštrėjimą“, – sakė jis.

Kaip rašo „Bloomberg“, Davose yra bent 8 rusų milijardieriai.

Parengė Marius Jokūbaitis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.