Menų inkubatoriui užsakė laidotuvių maršą

Šiaulių valdžiai teks skubiai išminuoti pirmtakų paliktą uždelsto veikimo bombą – nuspręsti, ką galima padaryti su Menų inkubatoriumi. Mat dėl neprižiūrimo pastato baudomis grasina paveldosaugininkai, rašo „Lietuvos rytas“.

Už buvusios Šiaulių valdžios ir jos bičiulių išsvajotąjį Menų inkubatorių teks mokėti mokesčių mokėtojams.<br>G.Šiupario nuotr.
Už buvusios Šiaulių valdžios ir jos bičiulių išsvajotąjį Menų inkubatorių teks mokėti mokesčių mokėtojams.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Apr 28, 2015, 12:52 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 3:50 PM

Ankstesni Šiaulių vadovai visą kadenciją nėrėsi iš kailio, kad statybininkų ir statybinių medžiagų pardavėjų trokštamas projektas būtų įgyvendinamas. Tačiau pabaiga buvo tokia, kokia ir prognozuota, – vėžlio žingsniu dirbęs rangovas pats nutraukė darbus.

Su finansinių nepriteklių kamuojama „Mebos“ įmone sutartis vienašališkai buvo nutraukta šių metų pradžioje. Buvo bandoma ieškoti kito rangovo, kuris iki spalio 1-osios užbaigtų šį europinę paramą gavusį projektą, bet paieškos nebuvo sėkmingos.

Teks grąžinti paramą

Gelbėti projektą troškusiai miesto valdžiai teko rinktis iš vienintelio rangovo – įmonių „Rūdupis“ ir „Versena“ grupės, kuri už darbus paprašė 3,5 milijono eurų.

Per Lietuvos verslo paramos agentūrą (LVPA) buvo gauta beveik 2,29 mln. eurų parama iš europinių fondų, dalis pinigų jau išleista, todėl savivaldybei tektų pridėti apie 2,7 mln. eurų.

Šiauliečiai dar bandė derėtis, bet rangovas atsisakė mažinti kainą – projektui užbaigti likę labai mažai laiko, todėl čia tektų sutelkti itin dideles pajėgas.

LVPA nusprendė, kad nėra galimybių nukelti projekto užbaigimo datos, todėl Šiaulių miestui teks grąžinti visą jau panaudotą ES paramą – per 0,4 mln. eurų. Bet tai dar negalutiniai nuostoliai, nes išlaidų turėjo ir pati savivaldybė, tad reali žala bus kone dukart didesnė.

Tęsiant projektą tektų ne tiktai sumokėti statybininkams, bet ir išlaikyti pastatą. Nors net dviejose galimybių studijose tikinama, kad Menų inkubatorius išsilaikys pats, šie pasvarstymai neturi nieko bendra su realybe.

„Mebos“ vadovai savo ruožtu kreipėsi į teismą, kad įmonei sumokėta ne už visus atliktus darbus. Per 0,5 mln. eurų gavę statybininkai tikisi gauti pinigų ir už užsakytas stogo konstrukcijas, langus, nors pastatas stūkso be stogo ir langų.

Projekto tęsti neketina

„Nemanau, kad tęsime statybas. Neabejoju, kad šio projekto perspektyva netikėjo ir šalininkai. Visiems buvo daugiau nei akivaizdu, kad jis neatitinka finansavimo sąlygų, – sakė Šiaulių meras Artūras Visockas. – Ieškosime būdų, kad nuostoliai būtų kuo mažesni.“

Miestą priimti kuo skubesnį sprendimą verčia ir paveldosaugininkai, grasinantys baudomis už neprižiūrimą kultūros paveldo pastatą.

Gegužės 18-ąją baigsis duotas terminas, per kurį pareikalauta statinį susandarinti, uždengti stogą, kad sienų nebemerktų lietus.

Jei reikalavimas nebus įvykdytas, paveldosaugininkai skirs baudas Šiaulių regiono plėtros agentūros vadovei Jolitai Butkutei, mat šiai viešajai įstaigai buvo patikėtas šio projekto įgyvendinimas.

Ištirti žemės nepanoro

Šiaulių miesto savivaldybė šią apleistą griuveną pirko iš tuomečio mero Genadijaus Mikšio partijos ir asmeninio bičiulio Stasio Karitono.

Jam atseikėta dosniai – 94 tūkstančiai eurų.

Prieš tai griuvena skubos tvarka buvo pripažinta kultūros paveldu – tik tokiam pastatui buvo galima gauti europinę paramą. Perkant šį laužą kartu įsigytas ir techninis projektas, už kurį buvo atseikėta dar 72 tūkstančiai eurų.

Pinigų nepagailėta ir galimybių studijų, kurių nupirkta net dvi, rengėjams – jų triūsas kainavo dar per 100 tūkstančių eurų. Be to, savivaldybės įmonei buvo nurodyta investuoti į šioje teritorijoje esančius šilumos trasos atnaujinimą.

Lėšų nepakako tik gruntui ištirti, nes ši teritorija – tikra nuodų kloaka.

Savivaldybė užsakė įmonę, kuri paėmė mėginius beveik visoje buvusio „Elnio“ odos ir avalynės fabriko teritorijoje.

Netirtas liko tiktai Menų inkubatoriaus pastatas ir po juo esantis sunkiaisiais metalais užterštas dirvožemis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.