Ekspertai apie PVM lengvatas: srautų į Lenkiją tai nesumažins

Parlamentarai, mažindami pridėtinės vertės mokestį (PVM) būtiniausiems maisto produktams, teigia norintys sumažinti produktų kainas bei gyventojų, vykstančių apsipirkti į Lenkiją, srautus.

Sociologas Romas Lazutka teigia, jog kainos, sumažinus PVM, gali ir nesumažėti.<br>V.Balkūno nuotr.
Sociologas Romas Lazutka teigia, jog kainos, sumažinus PVM, gali ir nesumažėti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Rancaitė

Mar 17, 2016, 1:17 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 11:13 AM

Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnės Ritos Tamašunienės projektą, kad Finansų ministerija turėtų sudaryti būtiniausių maisto produktų krepšelį, kuriam būtų taikomas lengvatinis 5 proc. PVM.

Sumažinti PVM reikėjo jau seniai?

Lietuvos laisvosios rinkos instituto vadovas Žilvinas Šilėnas teigia, kad PVM turi būti sumažintas visoms prekėms.

„PVM mažinti jau seniai reikėjo. Jis buvo laikinai padidintas iki 21 proc., o reikia padaryti 18 procentų. Su būtiniausiomis prekėmis problema ta, kad neįmanoma įvertinti, kas tai yra. Absurdas ten bus, prasidės manipuliacijos“, – sakė Ž.Šilėnas.

Jo teigimu, tai, kad PVM sumažinimas gali atsiliepti šalies biudžetui, nėra didelė problema.

„Žmonių kišenėse pinigai yra naudingesni nei biudžete. Jie naudingesni valstybei. O ir poveikis biudžetui nebus toks didelis, kaip skaičiuojama“, – teigė Ž.Šilėnas.

Jo teigimu, srautai į Lenkiją gali sumažėti, bet žmonės ten važiuoja dėl palankaus euro kurso. Dalis žmonių kaip važiavo, taip važiuos. Tad tai bus nedidelė nauda Lietuvai.

Išloš tik verslininkai?

Sociologas Romas Lazutka teigia, kad kainos, sumažinus PVM, gali ir nesumažėti.

„Iš PVM gauname didžiąją dalį valstybės pajamų. Maža tikimybė, kad padidės vartojimas. Klausimas dėl poveikio kainoms, kadangi rinka pas mus nėra pakankamai konkurencinga, gamintojai gali pasiimti tą mokesčio sumažinimo dalį sau“, – sakė R.Lazutka.

Jo teigimu, teoriškai kainos, žinoma, turėtų kristi, bet ar tai įvyks, sunku pasakyti.

Išlieka tikimybė, kad sumažinus PVM, kainas pakels verslininkai, tad vartotojai nelaimės nieko, o ir valstybės biudžetas praras dalį pajamų.

Prekybininkai tikina, jog kainos tikrai sumažės

Lietuvos prekybos įmonių asociacija (LPĮA) vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas teigia, kad kainos tikrai mažės.

„Šią temą jau esame gvildenę prieš ketvertą metų. Girdime, kad PVM nereikėtų mažinti, nes prekybininkai pasiimtų tą naudą. Mūsų atsakymas – vienareikšmis: kainos tikrai mažėtų tiek, kiek sumažėtų PVM. Visi tinklų atstovai, jeigų reikia, gali pasirašyti memorandumą, kuris įpareigotų, kad kainos nekils“, – sakė L.Vilimas.

Jo teigimu, prekybininkai kaltinami nepagrįstai.

„Prekybininkai negalėtų kelti kainų, priešingai, jos sumažėtų. Jeigu bent vienas prekybininkas sumažins kainas, kiti padarys lygiai tą pati – konkurencija labai arši. Mėsa, pieno produktai yra tos prekės, dėl kurių kainos žmonės renkasi kur eiti apsipirkti“, – teigė L.Vilimas.

„Be to, sumažinus PVM, nauda būtų ne tik vartotojui, bet ir pramonei.

Jei kalbame apie mėsos ir pieno pramonę, Lenkijos produkcija sudaro nemažą dalį rinkoje. Dabar dar lenkų pieno gamintojai planuoja didinti savo rinkos dalį. Tad perdirbėjams PVM mažinimas  - gyvybiškai svarbus ir mes tuos sprendimus palaikysime“, – sakė L.Vilimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?