R. Dargis: „Kelio nėra – teks įsivežti žmonių iš trečiųjų šalių“

„Kalbėjomės apie specialistų atsivežimą iš užsienio“, – vieną iš temų, kurios buvo aptartos bendrame Vyriausybės ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos(LPK) prezidiumo posėdyje įvardijo ūkio ministras Evaldas Gustas.

Šalies pramonė jaučia darbo jėgos stygių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šalies pramonė jaučia darbo jėgos stygių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Dargis neslepia, kad šalies pramonė jaučia darbo jėgos stygių.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Dargis neslepia, kad šalies pramonė jaučia darbo jėgos stygių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Rancaitė

Apr 18, 2016, 3:17 PM, atnaujinta May 28, 2017, 12:22 PM

Pasak jo, Ūkio ministerijos iniciatyva Vidaus reikalų ministerijai buvo pateiktas visas sąrašas priemonių, numatančių kaip palengvinti trečiųjų šalių specialistų atvykimą į Lietuvą.

„Vyriausybėje jau pritarta šioms pataisoms. Jos jau keliauja į Seimą“ – sakė ministras.

Jis paminėjo, kad prieš mėnesį Ūkio ministerija buvo surengusi diskusiją dėl talentų pritraukimo, ugdymo, susigrąžinimo iš užsienio.

„Ši programa ruošiama ir žadame artimiausiu metu su mokslo ir verslo institucijomis pasirašyti susitarimą dėl jos įgyvendinimo,- po posėdžio kalbėjo E.Gustas.

LPK vadovas Robertas Dargis šio pramonininkų ir vyriausybės narių susitikimo nesiejo su artėjančiais rinkimais: „Kasmet organizuojame tokius susitikimus ir teikiame siūlymus. Kartais – labai konkrečius. Dalis pasiūlymų įgyvendinami, dalis – ne.“

Anot pramonininkų atstovo, konkurencingumas ir Lietuvos ateitis priklausys nuo to, ar verslo potencialas bus stiprus, ar bus pritrauktos investicijos, ar versle darbuosis kvalifikuoti žmonės ir ar Europos erdvėje būsime konkurencingais.

Pramonininkai yra nuoseklūs: peržengdami rinkimų nubrėžtas ribas kalba apie ilgalaikes problemas ir jų sprendimus. Tokie susitikimai yra reikalingi. Mes skaidriai, aiškiai, viešai teikiame siūlymus ir reikalaujame, kad jie būtų priimti. Manau, kad nuo to mūsų ekonomikos stuburas bus tik stipresnis“, – sakė R.Dargis.

Paklaustas, kokie pasiūlymai, kurie kartojami kiekvienais metais, tačiau į juos nesureaguojama, R.Dargis paminėjo norą atšaukti reinvesticinio pelno reikalus, taip pat pridėtinės vertės mokesčio (PVM)lengvatas.

„Maisto sektoriui tai padėtų išlikti rinkoje ir efektyviau joje funkcionuoti. Tai siūlome kasmet, bet sprendimo kol kas nėra“,- sakė LPK prezidentas.

Jis atkreipė dėmesį į apklausų duomenis, kurie byloja, kad atlyginimai didėjo ir tokia tendencija išliks ateityje.

„Tiesa, jie ne visiems vienodai didėja, tačiau žmonių trūkumas daro dvigubą spaudimą – didinti ne tik atlyginimus, bet ir investicijas į technologijas, kurios leistų mažinti žmonių skaičių. Čia įžvelgiu ir pliusus, ir minusus“, – kalbėjo R.Dargis.

Pasak jo, emigracija kelia rimtus iššūkus: „Kito kelio nėra – reikės įsivežti žmonių iš trečiųjų šalių. Tačiau mūsų prioritetas – susigrąžinti žmones, kurių mums labai trūksta, tačiau puikiai suprantame, kad visų nesusigrąžinsime,“ – po Vyriausybės ir LPK posėdžio kalbėjo R.Dargis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.