Taškote pinigus drabužiams? Šie žmonės jau pasimokė

Ar galėtumėte išsiversti viso labo tik su 33 garderobo daiktais? O su dešimčia? „BBC Capital“ apžvalgininkas susipažino su žmonėmis, kurie gyvena būtent taip – spintoje turėdami vos keletą drabužių.

Šiandien C.Carver pakeisti nudėvėtus drabužius per metus išleidžia mažiau nei tūkstantį JAV dolerių. Anksčiau moteriai tam reikėdavo šešis kartus didesnės sumos, kad kas mėnesį įsigytų madingų naujovių.<br>123rf nuotr.
Šiandien C.Carver pakeisti nudėvėtus drabužius per metus išleidžia mažiau nei tūkstantį JAV dolerių. Anksčiau moteriai tam reikėdavo šešis kartus didesnės sumos, kad kas mėnesį įsigytų madingų naujovių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-20 11:52, atnaujinta 2017-05-15 09:33

Iš rytinės ruošos Joshua Beckeriui maloniausia tai, jog nereikia gaišti svarstant, ką apsivilkti. Galimų aprangos variantų jis turi ne tiek ir daug.

JAV, Peorijoje, gyvenantis J.Beckeris išleido knygą „The More of Less“ ir dalyvauja eksperimente „Project 333“, kurio dalyviai kiekvieną trijų mėnesių sezoną dėvi ne daugiau nei 33 garderobo detales.

„Man tai – idealus rūbų skaičius, – tikina J.Beckeris. – Per dieną galiu priimti vienu sprendimu mažiau“.

Nauja mada

Užsienyje plinta mada – vartotojai stengiasi atsikratyti nereikalingų daiktų. Daugelis tokių žmonių, tarp jų ir J.Beckeris, apsivalymą pradeda nuo rūbų spintos, ignoruodami neilgalaikius mados vėjus ir užsikrėsdami vadinamojo kapsulinio garderobo koncepcija. Jos mintis – turėti nedaug geros kokybės daiktų, kuriuos spintoje paprasta surasti.

„Kapsulinis“ garderobas jau turi sekėjų tarp pačių pažangiausių vadovų. 1980-aisiais modeliuotoja iš JAV Donna Karan prakalbo apie savą koncepciją, kurios esmė – septyni svarbiausi daiktai garderobe, turintys palengvinti amžinai užsiėmusios šiuolaikinės moters gyvenimą.

Socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas ir dizaineris Karlas Lagerfeldas kasdien dėvi taip pat atrodančius rūbus. JAV prezidentas Barakas Obama turi įprotį vilkėti arba mėlyną, arba pilką kostiumą, o Steve'as Jobsas visur rodydavosi vilkėdamas puikiai atpažįstamą juodą golfą.

Kai kurie eksperimento „Project 333“ dalyviai 10 pagrindinių garderobo daiktų papildo kitomis sezonui derančiomis detalėmis, o kiti griežtai laikosi nustatytos taisyklės: 33 daiktai sezonui, įskaitant ir aksesuarus.

Ryžtis tokiems pokyčiams nors ir rūbų spintoje gali būti ne taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Ypač turint omenyje vyraujančią madą, kai drabužis perkamas apsivilkti vos ne vienam kartui. Tokia reklamos agentūros vadovės, prieš šešerius metus sumaniusios „Project 333“, Courtney Carver nuomonė.

„Iš tiesų tai padeda suvokti, ką reiškia „pakanka“, – teigia ji.

Planavimas

Nutarę sumažinti savo garderobą, galite gauti svarią finansinę naudą.

Šiandien C.Carver pakeisti nudėvėtus drabužius per metus išleidžia mažiau nei tūkstantį JAV dolerių. Anksčiau moteriai tam reikėdavo šešis kartus didesnės sumos, kad kas mėnesį įsigytų madingų naujovių.

Dar vienas skirtumas – sutaupytas laikas. Jei anksčiau C.Carver po parduotuves vaikštinėdavo kiekvieną savaitę, tai dabar apsirūpinti naujomis garderobo detalėmis jai užtenka į parduotuves užsukti kelis kartus per metus ir dargi rankose turint būtinų pirkinių sąrašą.

„Kai vaikštau po parduotuves, manęs neveikia rinkodariniai triukai“, – tikina reklamos agentūros vadovė.

JAV, Vašingtone, gyvenanti psichologė, knygos „You Are What You Wear“ autorė Jennifer J. Baumgartner tvirtina, kad su laiku iš spintos išmesti nereikalingus daiktus darosi vis lengviau. „Mums patinka suteikti prasmę iš esmės visiškai beprasmių daiktų pirkimui, – svarsto Jennifer J. Baumgartner, kurios pačios garderobas telpa ant 65 pakabų ir į tris nedideles dėžes. – Nėra jokių priežasčių, kodėl rūbas mums turėtų kelti vienokias ar kitokias emocijas.

Jennifer L. Scott iš Los Andželo, knygos „Madame Chic Lessons in Everyday Elegance“ autorė, priduria, kad teisingo drabužių skaičiaus nebūna. Jos pačios garderobe – dešimt svarbiausių daiktų: trys suknelės, dvi poros džinsų, trys palaidinės, sijonas ir marškinėliai. Prie šių rūbų ji derina diržus, švarkelius ir megztinius.

Jei ketinate ir jūs savo spintoje įvesti naują tvarką, turite žinoti esminę taisyklę: jūsų pirkti daiktai turi tikti skirtingoms progoms ir derėti vienas su kitu.

„Ne darbo vietoje vilkėjau mažiau biurui derančius ir labiau kasdienus drabužius“, – pasakoja C.Carver, 2011 m. palikusi darbą, kad galėtų rašyti apie minimalizmą.

Pavyzdžiui, vietoje griežto sijono ir palaidinės ji apsivilkdavo džinsus ir marškinėlius, tačiau pasilikdavo tą patį švarką. Tokiu atveju geriausiai dera nesiglamžantys vieno tono drabužiai iš tampraus audinio.

Sprendimas sumažinti garderobą turi teigiamos įtakos ir psichologiškai: kai kurie mažiau nuvargsta, nes nebereikia priimti kai kurių sprendimų. Manoma, kad tuo atveju, kai žmogui tenka daug kartų dėl kažko nuspręsti, jis dažniau daro klaidingus sprendimus.

„Minimalistai keisti savo gyvenimą pradeda nuo rūbų spintos, – pasakoja J.J.Baumgartner. – Tačiau vėliau jie ima tą pačią koncepciją taikyti ir kitiems namuose esantiems daiktams. Galiausiai jie pasiekia to, kad išmoksta atsikratyti nereikalingų pažinčių, užsiėmimų ir pareigų“.

Kaip pasiekti sėkmę

Optimalų santykį galima pasiekti mėginimų ir klaidų metodu. J.Beckerio teigimu, jam teko paeksperimentuoti, kol pavyko rasti kokybišką patvarų rūbą, atlaikantį dažnus skalbimus ir džiovinimus. Ir jei anksčiau vyras kokybei neskirdavo tiek dėmesio, šiandien jam ši drabužio savybė – labai svarbi.

Ne taip seniai jis nustojo pirkti pamėgto gamintojo kelnes, nes pastebėjo, kad jas vilkint po kelis kartus per savaitę greičiau plyšta kišenės. Be to, J.Beckeris ėmė pirkti brangesnius marškinėlius, kurie ir po dešimties skalbimų neištįsta.

Minimalizmo šalininkai, tarp jų ir J.L.Scott, įsitikinę, jog „kapsulinis“ garderobas visai nereiškia, jog atsisakote stiliaus. J.L.Scott teigimu, daugeliui žmonių sumažinus garderobą kaip tik tampa paprasčiau išlaikyti savo individualų stilių.

Nors pati J.L.Scott dirba iš namų, ji tvirtina, jog tie specialistai, kuriems privalu vilkėti kur kas oficialesnę aprangą, be vargo gali susikurti du atskirus „kapsulinius“ garderobus: vieną – vilkėti biure, kitą – vilkėti laisvalaikiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.