Kas šįmet laukia taupančių ir investuojančių?

V. Sinius: „Taupymo ir investavimo paslaugos - viena strateginių banko krypčių".
V. Sinius: „Taupymo ir investavimo paslaugos - viena strateginių banko krypčių".
Daugiau nuotraukų (1)

Egidijus Saladžius

May 2, 2017, 7:30 AM

Šiaulių banko administracijos vadovas Vytautas Sinius teigė, kad pasaulio ekonomikai nuosaikiai augant investuojantys į vertybinius popierius šiemet gali tikėtis investicijų prieaugio. Santaupas laikantiems terminuotuosiuose ar kaupiamuosiuose indėliuose didesnių palūkanų metas dar neatėjo, todėl verta pasižvalgyti alternatyvių taupymo būdų.

 

– Ar šie metai palankūs investuojantiems į vertybinius popierius?

 

– Galima drąsiai tvirtinti, kad 2017 metų pradžia buvo palanki daugumai akcijų rinkų. Pagrindinių rinkų – JAV, Europos valstybių – akcijų indeksai investuotojams uždirbo 5–10 proc. grąžą. Kiek prastesni rezultatai fiksuoti Didžiosios Britanijos akcijų rinkoje, kuriai neigiamos įtakos turėjo „Brexit“ procesas.

 

Norvegijos akcijų rinką neigiamai paveikė smukusios naftos kainos. Tačiau apibendrinant galima sakyti, kad investuojantys į akcijas neturėjo nusivilti. Obligacijų rinkose, kalbant tiek apie saugesnes, tiek apie rizikingesnes obligacijas, svyravimų būta daugiau.

 

– Kokie esminiai įvykiai ir procesai turėjo daugiausia įtakos vertybinių popierių rinkoms?

 

– Jas veikia itin daug veiksnių. Iš esmės dauguma didžiųjų kapitalo rinkų skelbė gerus ekonominius rodiklius, o tai palaikė akcijų ir rizikingesnių obligacijų rinkas. Saugesnėms obligacijoms daugiausia reikšmės turėjo JAV kylančios palūkanų normos, taip pat lūkesčiai dėl palūkanų pasikeitimo JAV ir euro zonoje. Šiuos lūkesčius dar blaškė besikeičiantys infliacijos duomenys.

 

– Kokią metų pabaigą jūs prognozuotumėte investuotojams?

 

– Šie metai gana įdomūs – dauguma akcijų rinkų, ypač besivystančių šalių, ir toliau išlieka patrauklios investuotojams. Be to, jiems akcijos santykinai vis dar yra kur kas patrauklesnės, palyginti su gana mažu pasaulinių obligacijų pajamingumu.

 

Tiesa, įtakos kainų pokyčiams gali turėti politiniai įvykiai – pavyzdžiui, Prancūzijos prezidento rinkimai. Politinės rizikos kapitalo rinkoms galima įžvelgti JAV ir Europos Sąjungoje, tačiau nesitikima, kad tai neigiamai paveiks rinkos lūkesčius. Bet kuriuo atveju investuotojai žino, kad tam tikras rinkų korekcijas visada galima panaudoti kaip galimybę papildyti savo investicinį portfelį.

 

– Kokios investavimo strategijos siūlytumėte laikytis šiais metais – daugiau investuoti į akcijas, o galbūt pinigus nukreipti į saugesnes, bet ne tokias pelningas investicijas?

 

– Nėra taip svarbu, kokie tie metai bus. Daug svarbiau laikytis pagrindinės investavimo taisyklės – diversfikavimo. Kokias turto klases pasirinkti, priklauso nuo asmeninių tikslų ir investavimo strategijos.

 

Tačiau žvelgdami į pasaulio ūkio raidą matome, kad augant ekonomikai įmonės gauna daugiau pelno. Tai leidžia tikėtis, kad įmonių kainos ir pelno santykis bus patrauklesnis investuotojams ir akcijos brangs.

 

Obligacijų rinkose šiuo metu labai daug potencialo nematome, tačiau besivystančių rinkų obligacijos išlaiko aukštą pajamingumą. Investuotojams nereikėtų pamiršti ir alternatyvių investicijų klasės.

 

– Dauguma Lietuvos gyventojų santaupas laiko terminuotųjų indėlių forma, tačiau indėlių palūkanos nėra didelės. Kada galėtų būti padidintos palūkanos už terminuotuosius indėlius bankuose?

 

– Jų palūkanos priklauso nuo indėlio trukmės ir valiutos. Šiaulių banke už įvairius terminuotuosius indėlius, kurių trukmė nuo 3 mėnesių, mokamos metinės palūkanos iki 1 proc. – palyginti su didžiaisiais šalies bankais, tokios palūkanos yra gana konkurencingos.

 

Gerėjant ekonominei padėčiai ir kylant infliacijai yra mažiau priežasčių ūkiui skatinti, o tai palanki terpė palūkanoms didėti. Vis dėlto teigti, kad rinkoje žemų ar nulinių terminuotųjų indėlių palūkanų laikotarpis baigiasi, būtų sunku.

 

– Tuomet ką patartumėte santaupas laikantiems kaip indėlius ir siekiantiems didesnių palūkanų?

 

– Nuolat siūlome patrauklias taupymo priemones – konkurencingas terminuotųjų indėlių palūkanas ir alternatyvius efektyvaus taupymo sprendimus, leidžiančius uždirbti papildomų palūkanų. Pavyzdžiui, pernai Šiaulių bankas klientams pasiūlė terminuotąjį indėlį su papildomomis palūkanomis, kuris susietas su finansiniu turtu.

 

Padėję šį terminuotąjį indėlį klientai gauna konkurencingas fiksuotąsias metines palūkanas ir turi galimybę esant tam tikroms sąlygoms uždirbti papildomas palūkanas. Terminuotąjį indėlį su papildomomis palūkanomis galima padėti tik jo platinimo metu. Jau buvo platinti du tokie indėliai, kurie sulaukė didelio klientų susidomėjimo.

 

– Kokių investavimo ir taupymo galimybių šiais metais planuoja pasiūlyti Šiaulių bankas?

 

– Taupymo ir investavimo paslaugos yra viena strateginių Šiaulių banko krypčių. Mūsų tikslas – pasiūlyti paprastus taupymo ir investavimo sprendimus klientams, kurie nori taupyti efektyviai. Nuolat ieškome naujų sprendimų klientams.

 

Pavyzdžiui, terminuotieji indėliai su papildomomis palūkanomis sulaukė didelio susidomėjimo, nes klientams reikėjo efektyvios ir kartu saugios taupymo paslaugos.

 

Šiemet pasiūlysime naujų modernių taupymo paslaugų – numatome platinti naujus terminuotuosius indėlius, kurių papildomos palūkanos susietos su finansiniu turtu. Be to, ketiname pristatyti naują terminuotojų indėlių rūšį, garantuojančią didesnes nei įprasta palūkanas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.