Turtingųjų žaidimai – varžytinės dėl automobilių numerių už milijonus

Jungtiniuose Arabų Emyratuose veikianti valstybinė organizacija „Roads and Transport Authority“ suskaičiavo uždirbusi 38,4 mln. JAV dolerių. Tokia suma subyrėjo per tris aukcionus, kuriuose parduoti neįprasti, gražūs, keisti ar kai kam net ir ypatingi automobilių numeriai. Kokie numeriai verti tokių sumų ir kas tokioms mašinų detalėms žarsto pinigus? 

 Iš tokių pardavimų gautos naudos „Roads and Transport Authority“ gerina JAE infrastruktūrą arba atseikėja fondui, kuris rūpinasi į avarijas patekusiųjų reabilitacija.<br>Motor.rui nuotr.
 Iš tokių pardavimų gautos naudos „Roads and Transport Authority“ gerina JAE infrastruktūrą arba atseikėja fondui, kuris rūpinasi į avarijas patekusiųjų reabilitacija.<br>Motor.rui nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2017, 5:03 PM, atnaujinta May 2, 2017, 7:20 PM

Milijonai už lentelę

Iki šiol rekordinė kaina, sumokėta už automobilio numerį – 14,2 mln. JAV dolerių. Tiek už lentelę, kurioje įrašytas skaičius „1“ ir nuoroda į Abu Dabio emyratą, 2008-aisiais atseikėjo „Bugatti Veyron“ savininkas. 

Šardžos emyrate automobilio numeris su išsvajotu vienetuku atsiėjo „tik“ 4,9 mln. JAV dolerių. Paradoksalu, tačiau už lentelę sumokėta gerokai brangiau, nei kainuoja bet kuris automobilis. 
Už tai numeris su skaičiumi „1“ jame – vienintelis, nors ir pačių „Bugatti Veyron“, ant kurios jis kabo, pagaminta vos 450 vienetų.

Dviejų skaitmenų automobilio numeris kainuoja nepalyginti mažiau: nuo 0,5 iki 2 mln. JAV dolerių. 

Tie, kurie perka lenteles su trijų skaitmetų kombinacijomis, paprastai nori, kad taip būtų atspindėtas automobilio modelis: 488 (tokio modelio juk yra „Ferrari“), 911 („Porsche“), 918 (vėlgi „Porsche“). O keturių skaitmetų numeriai žymi gimimo metus arba pasaulinės „Expo-2020“ parodos, vyksiančios JAE, metus.

Numeris vardan santuokos

Pardavinėjant išskirtinius automobilių numerius būta ir kuriozinių situacijų. Taip nutiko praėjusį lapkritį: vienas pirkėjas panoro turėti Abu Dabio automobilio numerį, kuriame – vienas skaitmuo. Jis aukcione išrašė čekį reikiamai sumai, tačiau iš tiesų tokių pinigų sąsakaitoje neturėjo. Šio pirkėjo planas buvo numerį parduoti už dar didesnę kainą ir užsidirbti, tačiau „Roads and Transport Authority“ jį pasiuntė į teismą. 

Palaipsniui JAE susibūrė automobilių numerių ypatingas suinteresuotų pirkėjų ratas, kurie ant mašinų kabinamomis lentelėmis siekia pasirodyti šaunesni verslo partnerių akyse, nori taip pakelti savo statusą, sužaisti sėkmingą vedybinę partiją ar uždirbti iš kitų noro pasipuikuoti.

Pirk už tris, parduok už septynis

Retų numerių kaina tik auga, o investavusieji neskuba jų tvirtinti ant automobilių – kad nesumenkintų jų vertės ir išskirtinumo. 

Vienas tokios rinkos žaidėjų – Abdullah AlHammadi. Jis tvarko tūkstančius išskirtinių automobilių numerių, kurių bendra vertė 19 mln. JAV dolerių. Neseniai vyras už 7,6 mln. JAV dolerių pardavė numerį, už kurį pats mokėjo 3,2 mln. JAV dolerių.

Ažiotažą palaiko ir pati „Roads and Transport Authority“, pirkėjams iš karto nesiūlanti visų turimų numerių kombinacijų, o kiekvienam aukcionui atidžiai atrenkanti atskirus numerius ir nustatanti pradinę kainą. Kartais ji būna tokia, jog pirkėjai ir nebepasiūlo didesnės. Taip nutiko su numeriu, kurio pradinė kaina – 8,9 mln. JAV dolerių. 

Apsėstas skaičių

Už tai lentelė, ant kurios įspaustas penketas ir raidė D už visiškai vienodą kainą sudomino verslininką indą Balvinderį Sahani. Jis gimė Kuveite, gyvena Dubajuje, JAE verčiasi statybomis ir aiškina, jog įsigudrino skaičiuoti pelną net ir per 2007-2008 m. pasaulio ekonominę krizę. Verslininko aistra skaičiams prasiveržė dar prieš 20 metų, kai jis iš privataus asmens Kuveite už 300 tūkst. JAV dolerių perpirko telefono numerį. 

Dabar B.Sahani giriasi turintis tris gražiausius telefono numerius Indijoje, Kuveite ir JAE, o taip pat – 15 automobilių numerių, kurių vertė – 100 mln. JAV dolerių. 

Geidžiamų numerių pirkimas vardan pasipuikavimo, indo žodžiais tariant, nieko vertas. B.Sahani interesas kitur: jis apsėstas pačių skaičių, o taip pat ir savo laimingojo devyneto. Štai dėl ko verslininkas perka tik devintąjį namą gatvėje, biurą įsirengė devintame aukšte, o jo brangiausias ženklas – penketo ir raidės D – ketvirtosios raidės abėcėlėje – derinys. 

Dėl jo ir aukcione B.Sahani nesismulkino: po to, kai 16 jo konkurentų kainas kėlė po tūkstantį, jis nedvejodamas šūktelėjo milijoną. 

Antrasis pagal brangumą numeris jo kolekcijoje – Dubajaus 09, jam kainavo 6,6 mln. JAV dolerių. 

Šiandien šie du pirkiniai kabo ant dviejų iš šešių turtuolio „Rolls Royce“ automobilių. 

Iš tokių pardavimų gautos naudos „Roads and Transport Authority“ gerina JAE infrastruktūrą arba atseikėja fondui, kuris rūpinasi į avarijas patekusiųjų reabilitacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.