Keliauti išsiruošusiai senjorei – draudikų antausis

„Svajonės apie orią senatvę ir po pasaulį keliaujantys senjorai su baltais kedais – Lietuvai dar toli iki to. Tik sapnuose“, – socialiniame tinkle „Facebook“ apgailestaudama rašė keliautoja ir rašytoja Vaiva Rykštaitė. 

 Vyresniems žmonėms keliauti būna keblu ne tik dėl sveikatos bėdų. <br> 123rf.com nuotr.
 Vyresniems žmonėms keliauti būna keblu ne tik dėl sveikatos bėdų. <br> 123rf.com nuotr.
 Moteris susidūrė su rimta problema, mat jos 81-erių močiutės, norinčios keliauti į Havajus, nenorėjo apdrausti nė viena Lietuvos draudimo kompanija. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Moteris susidūrė su rimta problema, mat jos 81-erių močiutės, norinčios keliauti į Havajus, nenorėjo apdrausti nė viena Lietuvos draudimo kompanija. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Moteris susidūrė su rimta problema, mat jos 81-erių močiutės, norinčios keliauti į Havajus, nenorėjo apdrausti nė viena Lietuvos draudimo kompanija. <br> 123rf.com nuotr.
 Moteris susidūrė su rimta problema, mat jos 81-erių močiutės, norinčios keliauti į Havajus, nenorėjo apdrausti nė viena Lietuvos draudimo kompanija. <br> 123rf.com nuotr.
Viena iš draudimo bendrovių - „Gjensidige" sutiko apdrausti rašytojos močiutę, tačiau ne visam kelionės laikui, o tik 15-ikai dienų.<br> 123rf.com nuotr.
Viena iš draudimo bendrovių - „Gjensidige" sutiko apdrausti rašytojos močiutę, tačiau ne visam kelionės laikui, o tik 15-ikai dienų.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 14, 2017, 5:07 PM, atnaujinta Jun 15, 2017, 10:49 AM

Moteris susidūrė su rimta problema, mat jos 81-erių močiutės, norinčios keliauti į Havajus, nenorėjo apdrausti nė viena Lietuvos draudimo kompanija. 

„Mano mylima, narsi 81-erių metų močiutė atskrenda į Havajus niurkyti savo proanūkės. Ir nė viena Lietuvos draudimo kompanija nesutiko jos apdrausti! Įsivaizduojat? Nes „per sena“!“, – apie nemalonią situaciją rašė V.Rykštaitė. 

Galiausiai viena iš draudimo bendrovių  „Gjensidige“ sutiko apdrausti rašytojos močiutę, tačiau ne visam kelionės laikui, o tik 15-ikai dienų.

Įvardino priežastis

„Gjensidige“ Asmens draudimo produkto vadovė Baltijos šalims Ingrida Šarkienė pasakojo, kad jei klientas vyresnis nei 80 metų ir pageidauja kelionės draudimo  – dėl išaugančios rizikos jis yra vertinamas individualiai. 

„Dažniausiai randame sprendimą apdrausti - net ir keliaujant į Havajus. Reikia pažymėti, kad daug paprasčiau senjorams apsidrausti keliaujant ne taip toli, pavyzdžiui, po Europą, kur nėra tokių didelių klimato, laiko juostų skirtumų, o tai reiškia ir pavojai sveikatai yra mažesni.

Klientams, kurie planuoja vykti už vandenyno, draudimo pasiūlymą svarstome atidžiau, nes pagyvenę žmonės dažnai jau turi lėtinių ligų „bagažą“, kuris paprastai suaktyvėja skrydžio ir/ar kelionės metu. Tai įvyksta dėl pasikeitusių klimato sąlygų, ypač karštose šalyse. Tad ir rizika, kurią prisiima draudikas, labai išauga“, – pasakojo I.Šarkienė. 

Pasak specialistės, dažniausiai šiltuose kraštuose senjorus kamuojama hipertenzija (padidėja spaudimas), suaktyvėja širdies, kraujagyslių ligos, skundžiamasi galvos svaigimais, nuovargiu. Daugiausia rūpesčių ir pavojaus žmogaus gyvybei sukelia infarktai, insultai bei įvairios trombozės. 

„Draudikai pasirūpina ir pargabenimu namo. Esame vežę pasiligojusius klientus turbūt iš visų pasaulio kampelių, išskyrus Antarktidą“, – teigė I.Šarkienė. 


JAV – brangios medicininės išlaidos

Štai draudimo bendrovės „If“ rinkodaros departamento vadovas Džiugas Šaulys teigė, kad pagrindinis veiksnys – drausti žmogų ar ne, yra ne kliento amžius, o jo sveikatos būklė ir teritorija, į kurią vykstama. 

„Pagrindinis kriterijus tokiose situacijose yra ne amžiaus apribojimas, o žmogaus sveikatos būklė. Kitas veiksnys – kelionės tipas, teritorija ir kas toje kelionėje bus daroma. Visiems žmonėms, nepriklausomai nuo amžiaus, riziką mes skaičiuojame skirtingai, priklausomai nuo keliavimo teritorijos. Štai Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) laikoma, kad  keliaujančiojo rizika yra daug aukštesnė dėl to, kad gydymo išlaidos šalyje yra daug didesnės“, – situaciją aiškino D.Šaulys. 

Anot jo, dažniausiai klientai kreipiasi ir žalos atlyginimo prašo dėl patirtų medicininių išlaidų, o draudimas jas kompensuoja, tačiau JAV situacija yra kiek kitokia, mat ten medicininės išlaidos tokios brangios, kad lyginant su Europa skiriasi ne procentais, o net kartais. 

„Tad jei susideda keletas veiksnių, pavyzdžiui, žmogaus sveikatos būklė nėra labai gera, o žmogus vyksta į tokias šalis, kur išlaidos už sveikatos paslaugas yra labai didelės, tai kartais gali būti, kad mes tokio pasiūlymo ir neteikiame, nes draudimo kaina būtų tokia didelė, kad mes kartais jos net nenorime teikti“, – sakė specialistas.


Paprastai įprastinė tvarka tokia, kad senjorai iki 70 m. draudžiami be jokių papildomų procedūrų, o jei amžius didesnis nei 70 m. – imamasi ir papildomų  procedūrų.


„Tada mes prašome žmogaus užpildyti anketą apie sveikatos būklę ir remiantis toje anketoje pateikta informacija, mes vertiname riziką ir priiminėjame sprendimą: ar mes tam žmogui teiksime pasiūlymą ir kokia bus draudimo kaina“, – teigė D.Šaulys. 

Visgi pasak jo, kad Lietuvoje senjorai draustųsi kelionių draudimu yra labiau išimtis nei taisyklė.

Keliauja vis dažniau

„ERGO Insurance“ Lietuvoje Asmens draudimo skyriaus vadovas  Darius Bivainis pasakojo, kad šioje įmonėje kelionės draudimu galima apsidrausti nepriklausomai nuo amžiaus.
 
„Kelionės draudimu mūsų įmonėje galima apsidrausti nepriklausomai nuo amžiaus. Turime lojalių klientų, kurie kiekvienais metais draudžiasi vykdami bent į keletą kelionių. Pavyzdžiui šią žiemą draudėme mūsų 88 metų klientą išvykusį slidinėti, o praėjusį mėnesį sudarėme sutartį jam vykstant į JAV pažintinei kelionei“, – pasakojo D.Bivainis. 

Visgi draudžiant asmenis kelionių draudimu, vertinama daugelis rizikos kriterijų. 

„Tame tarpe sveikatos būklė. Todėl tam tikrais atvejais prašome detalesnės informacijos apie draudžiamo asmens lėtines ligas, turėtas sveikatos problemas, nes tokiu atveju tiksliau įvertinamos galimos rizikos.
  
Draudžiant kiekvieną asmenį vertinama įvykio įvykimo tikimybė, kuri priklauso nuo asmens sveikatos būklės, pasirinktos veiklos kelionės metu bei kelionės maršruto“, – apie kelionių draudimą kalbėjo specialistas, teigdamas, kad pastaruoju metu senjorai pradeda keliauti taip pat dažnai, kaip ir kitų amžiaus grupių klientai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.