Sostinėje – nepasitenkinimo banga: prižiūrėti aplinką siekia susikompromitavusi bendrovė

Nors dėl gegužės mėnesį prasidėjusio šiukšlių išvežimo skandalo vilniečiai iki šiol kaltina atliekose palikusią skendėti jų pervežimo bendrovę „VSA“, vis dažniau iš sostinės gyventojų pasigirsta nerimas, kad bendrovė gali laimėti ir Vilniaus mieste rengiamą atvirą konkursą bendrojo naudojimo teritorijų sanitarinio valymo ir želdinių priežiūros paslaugoms įsigyti.

 Anot šaltinių, kita įdomi detalė – net už akivaizdžius pažeidimus, kuomet „VSA“ visą vasarą sostinės senamiestį ir centrą paliko skendėti šiukšlėse, savivaldybė, kaip kontroliuojanti institucija, nesiėmė jokių apčiuopiamų veiksmų: neskyrė baudų, o tik lengvai pagrūmojo paštu.<br>D.Umbraso nuotr.
 Anot šaltinių, kita įdomi detalė – net už akivaizdžius pažeidimus, kuomet „VSA“ visą vasarą sostinės senamiestį ir centrą paliko skendėti šiukšlėse, savivaldybė, kaip kontroliuojanti institucija, nesiėmė jokių apčiuopiamų veiksmų: neskyrė baudų, o tik lengvai pagrūmojo paštu.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2018, 3:04 PM, atnaujinta Oct 8, 2018, 5:59 PM

Kritikos sulaukė dar gegužę

Bendrovės „VSA“ vardas vėl pradėtas linksniuoti po to, kai savivaldybė šiam tiekėjui patikėjo centrinės miesto dalies šiukšlių išvežimo klausimus. Miestiečiai ir sostinės svečiai dar gegužę ėmė piktintis šios įmonės neveiklumu, kuomet senamiesčio prieigose ir centre stūksojo daugybė perpildytų konteinerių, kurių „VSA“ nesugebėjo išvežti laiku.

Lrytas.lt šaltinių duomenimis, nuo to laiko situacija beveik nepasikeitė. Maža to, net po kilusios pasipiktinimo bangos savivaldybės administracija toliau bando reabilituoti įmonę ir sklinda kalbos, kad ji jau laimėjo sostinėje rengiamą atvirą konkursą, kurio pabaiga dar net nepaskelbta.

Esą tuo, kad „VSA“ taptų nugalėtoja, asmeniškai rūpinasi vienas labai aukštas Vilniaus savivaldybės administracijos valdininkas.

Savivaldybė nesiėmė jokių veiksmų

Anot šaltinių, kita įdomi detalė – net už akivaizdžius pažeidimus, kuomet „VSA“ visą vasarą sostinės senamiestį ir centrą paliko skendėti šiukšlėse, savivaldybė, kaip kontroliuojanti institucija, nesiėmė jokių apčiuopiamų veiksmų: neskyrė baudų, o tik lengvai pagrūmojo paštu.

Beje, mažesnių Lietuvos miestų vadovai, kurių taip pat netenkino bendrovės veikla, skyrė įmonei dešimtis tūkstančių atsieisiančias baudas.

„Buvome girdėję neigiamų atsiliepimų ir sutartį pasirašyti buvo neramu. Deja, įstatymas toks, kad turime rinktis mažiausią kainą siūlantį rangovą. Nors vežėjas turėjo laiko pasiruošti, tačiau problemų dėl paslaugų tiekimo turėjome labai daug. Šiukšles išveždavo ne laiku arba visai neišveždavo. Ne vieną kartą rašėme pretenzijas, reikalavome ištaisyti darbo defektus. Iki šiol pasitaiko nesklandumų“, – apie „VSA“ kalbėjo Širvintų rajono administracijos direktorė.

Po visų skandalų daugeliui vilniečių, anot šaltinių, darosi keista matyti, kaip Vilniaus miesto savivaldybės administracija buldozerio principu siekia, kad naująjį konkursą laimėtų būtent „VSA“, kuri, jų teigimu, iki šiol vežusi tik šiukšles, dabar siūlo Vilniuje prižiūrėti tvarką, nors tokios patirties net neturi.

Be to, tam jai trūksta ir žmogiškųjų resursų. Pagal konkurso sąlygas, teritorijai prižiūrėti įmonė privalo turėti 100-150 darbuotojų (ne administracijos, o kiemsargių), o šiai dienai bendrovė turi vos penktadalį reikalingo kiekio.

G.Runovičius: teikti pasiūlymą galėjo visi

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius lrytas.lt komentavo, kad savivaldybė dar kovo mėnesį paskelbė sostinės bendrojo naudojimo teritorijų sanitarinio valymo ir želdinių priežiūros paslaugų konkursą.

Anot jo, konkurso sąlygos buvo paskelbtos Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje (CVPIS), todėl teikti pasiūlymą, atitinkantį konkurso sąlygų reikalavimus, galėjo visi norintys.

Kaip teigė G.Runovičius, pirkimo objektas buvo išskaidytas į penkias dalis pagal miesto teritoriją: Centrinė miesto dalis, Vakarinė pirmoji miesto dalis, Vakarinė antroji miesto dalis, Šiaurinė miesto dalis, Pietinė-Rytinė miesto dalis.

Pasiūlymai buvo vertinami pagal kainos ir kokybės santykį, t.y. kainą, paslaugų teikimo koncepcijos patrauklumą, technologinį funkcionalumą, žmogiškųjų išteklių valdymą, socialinę atsakomybę bei aplinkosaugos reikalavimų laikymąsi ir išteklių tausojimą.

„Pirkimo procedūros Vakarinei antrajai miesto daliai buvo nutrauktos ir šiuo metu yra rengiamasi pradėti jas iš naujo. Konkurse dalyvavo keturios įmonės ir tiekėjų grupės.

Dėl Centrinės ir Šiaurinės miesto dalies teritorijų sanitarinio valymo ir želdinių priežiūros paslaugų sutartys jau pasirašytos. Dėl Vakarinės miesto dalies nugalėtojai paaiškės tik tuomet, kai bus išnagrinėta kvalifikacija, suteikiami galutiniai vertinimo balai, tai padaryti planuojama dar spalio mėnesį.

Konkursą laimėjusios bendrovės miestą tvarkys trejus metus nuo sutarčių įsigaliojimo dienos“, – aiškino Miesto ūkio ir transporto departamento Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.