Programa, atverianti plačius horizontus

Didžiausia Europos Sąjungoje (ES) mokslinių tyrimų ir inovacijų programa „Horizontas 2020“ suteikė ES šalių įmonėms ir institucijoms didelių galimybių inovatyvioms svajonėms įgyvendinti. Lietuva taip pat aktyviai dalyvauja šioje programoje, kurios dėka buvo sukurti ir įgyvendinti inovatyvūs ir išskirtiniai projektai – nuo saulės energiją išnaudojančių termožaliuzių individualiems namams sukūrimo iki kosminių misijų įgyvendinimo. Trys mūsų šalies inovatyvios įmonės dalinasi savo sėkmės istorijomis.

 Kosmoso technologijų įmonė „NanoAvionics“ užsiima naujos kartos nanopalydovų bei jų subsistemų gamyba ir integracija.
 Kosmoso technologijų įmonė „NanoAvionics“ užsiima naujos kartos nanopalydovų bei jų subsistemų gamyba ir integracija.
 Kosmoso technologijų įmonė „NanoAvionics“ užsiima naujos kartos nanopalydovų bei jų subsistemų gamyba ir integracija.
 Kosmoso technologijų įmonė „NanoAvionics“ užsiima naujos kartos nanopalydovų bei jų subsistemų gamyba ir integracija.
 Saulės baterijos iš perdirbtų medžiagų.
 Saulės baterijos iš perdirbtų medžiagų.
 SVA termožaliuzės.
 SVA termožaliuzės.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 17, 2018, 9:46 AM

Pasak Nyderlandų taikomųjų mokslinių tyrimų organizacijos pramonės inovacijų eksperto Annamalai Arun Junai, didžiausia ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programa „Horizontas 2020“ yra svarbi tiek verslui, tiek mokslui, nes novatoriams suteikiamos galimybės gilinti žinias arba gauti jų naujiems produktams ar procesams kurti. Taip pat užmegzti naudingų kontaktų ateičiai. Be to, šios programos dėka verslo įmonės ir institucijos pretenduoja gauti ES investicijas.

Pirmiausia – žinoti, ko nori

UAB „Saulės vėjo aruodai“ (SVA) vykdo mokslinius tyrimus, kuria ir gamina paprastus, bet inovatyvius saulės energetikos produktus protingiems namams. Vienas iš jų – termožaliuzės „Collect&Reflect“, kurios vasarą atspindi saulės energiją, o žiemą sugeria ir paskirsto šilumą bei padeda apsisaugoti nuo pelėsio. Šis aukštos kokybės, išskirtinio dizaino ir CO2 taršą mažinantis produktas yra išbandytas moksliškai.

„Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) padedami įsijungėme į programą „Horizontas 2020“. Parašėme paraišką, technologinis ir komercinis potencialas leido išbandyti savo idėją, patobulinti produktą ir jį licencijuoti. Mes esame inžinieriai, todėl termožaliuzių gaminimą ir pardavimą patikėjome kitai įmonei“, – pasakoja SVA direktorius Ignas Šlapkauskas. – Dalyvavimas šioje programoje leido suprasti didelių įmonių kūrimo ir plėtros idėją. Ji įdomi tuo, kad teikdamas paraišką pirmiausia turi aiškiai žinoti savo įmonės misiją ir viziją, taip pat būsimo projekto svarbą. Būtina sau atsakyti į klausimą, ar jis reikalingas bei sėkmingas. Jei šios esminės kryptys bus neaiškiai sudėliotos, labai sudėtinga gauti finansavimą. Beje, net ir neigiamas atsakymas yra geras. Juk tuomet nereikia investuoti milijonų ir juos prarasti. Taigi ši programa tikrai efektyvi.

Leidžia įsitvirtinti rinkoje

Kosmoso technologijų įmonė „NanoAvionics“ užsiima naujos kartos nanopalydovų bei jų subsistemų gamyba ir integracija. Jos sukurtos nanopalydovų platformos M6P skirtos įgalinti įvairius verslus, kurių pagrindą sudaro palydovinė komunikacija. Šios bendrovės Marketingo vadovė Vaida Karaliūnaitė pasakoja, kad tokių plačių galimybių jiems atvėrė būtent dalyvavimas didžiausioje ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programoje „Horizontas 2020“.

„Programa suteikė įvairiapusės naudos įmonei, pradedant nuo aiškesnio verslo krypties apibrėžimo, baigiant talentų prisitraukimu, infrastruktūros plėtimu ir, žinoma, tvirtesniu įžengimu su savo technologijomis į labai konkurencingą ir konservatyvią rinką. Drąsiai galime teigti, kad joje jau esame atpažįstami ir vertinami įgyvendintų šios programos priemonių, – tvirtina V. Karaliūnaitė. – Artimiausiu metu planuojame tvirčiau žengti į JAV bei Jungtinės Karalystės rinkas. Taip pat toliau vystysime palydovines technologijas, siekdami plėsti nanopalydovų pritaikymą verslo segmentui“.

Platesnės bendradarbiavimo galimybės

Dar viena įmonė „Soli Tek R&D“, užsiimanti saulės elementų ir modulių gamyba naudojant atsinaujinančią energiją bei atliekanti technologinius tyrimus, pristatė pirmuosius saulės elementus vien iš perdirbtų brokuotų elementų ir jų duženų.

„Inovatyvius saulės elementus sukūrėme naudodamiesi programa „Horizontas 2020“, kurioje dalyvaujame nuo 2015 metų liepos. Tik jos dėka užmezgėme bendradarbiavimą su didžiausiais Europos saulės energetikos mokslo centrais. Tai mums leidžia būti arti laboratorijų, kuriose yra kuriamos ir testuojamos inovacijos. O būdami arti to galime atsirinkti mums tinkamiausias naujoves ir jas diegti savo gamyboje, kurti naujus produktus bei tobulinti jau esamus, – teigia UAB „Soli Tek R&D“ direktorius Julius Denafas. – Jau baigėme du „Horizonto 2020“ projektus, tęsiame darbą kituose dviejuose. Taip pat ketiname dalyvauti kvietime RES-15, kurį sėkmingai laimėję tikimės įdiegti naują gamybos technologiją ir sukurti naują produktą. Domimės ne tik šia, bet ir kitomis MITA siūlomomis programomis, priemonėmis ir renginiais. Ketiname dalyvauti spalio 18 d. MITA organizuojamoje konferencijoje „How to get into Horizon2020: Challenges and Opportunities?“, kurioje tikimės išgirsti įdomių ir naudingų įžvalgų, kurias galėtume pritaikyti ateities projektuose“.

Daugiau informacijos apie konferenciją konferencija-how-to-get-into-horizon2020-challenges-and-opportunities"="">konferencija-how-to-get-into-horizon2020-challenges-and-opportunities"" target="_blank">čia.

Šis straipsnis parengtas pagal projektą „Technologijų ir inovacijų populiarinimas“, kuris yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto tikslas – populiarinti technologijų pažangą ir inovacijas, informuojant verslą ir verslui imlią visuomenę apie mokslinių tyrimų vykdymo ir inovacijų diegimo naudą. Projektą vykdo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.