Kai moki – netrunki, arba kaip paprastai susimokėti įmokas dirbant savarankiškai

Iš naujo pažįstamo nesenai gavau tokią žinutę: „Galvoju pradėti individualią veiklą. Suprantu, kad esu „žalias“ mokesčių reikaluose, o aplinkinių, dirbančių savarankiškai, mano pažįstamų rate nėra. Gal galėčiau jūsų paklausinėti, kaip jūs pradėjote savo veiklą ir kaip jums sekėsi. Kaip susitvarkyti su mokesčiais, ar to reikia kur nors mokytis“?

 123rf.nuotr.
 123rf.nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-27 10:32, atnaujinta 2018-12-27 11:04

Malonu, kai kažkas prašo patarimo apie tai, ką tikrai išmanai. Aš individualia veikla pagal pažymą užsiimu beveik 15 metų. Taip, tuomet ir man pradžia atrodė kaip skrydis į kosmosą.

Tačiau realybėje viskas paprasčiau. Įkvėpimo suteikia ir tai, kad Lietuvoje iš tiesų yra nemažai žmonių, turinčių smulkų verslą. Įmonių statistika rodo, kad 2018 m. pradžioje Lietuvoje veikė 83,4 tūkst. įmonių, o daugiausia jų (beveik 62%) buvo mikro dydžio įmonės (turinčios 0–4 darbuotojus).

Individualia veikla pagal pažymą verčiasi 125 tūkst. žmonių. Per metus tokią veiklą pradeda apie 30 tūkst. žmonių.Mano laisvalaikio veikla – vertimai.

Pirmieji žingsniai

Žinoma, pirmas mano žingsnis – Valstybinėje mokesčių inspekcijoje užsiregistravau kaip asmuo, vykdantis individualią veiklą pagal pažymą.

Dabar galiu eiti į susitikimą su klientu ir derėtis dėl darbų kainos. Tam, kad susitartume dėl užsakymo sumos, aš turiu žinoti, kiek pinigų liks man, o kiek – nukeliaus mokesčiams, kuriuos turėsiu mokėti pati.

Pagrindiniai individualios veiklos mokesčiai: valstybinio socialinio draudimo (VSD), privalomo sveikatos draudimo (PSD) įmokos, kurias administruoja „Sodra“ ir gyventojo pajamų mokestis (GPM), kurį administruoja VMI.

Kaip naujokui (ir ne tik) skaičiuoti mokesčius? Šiandien čia nepakeičiama yra „Sodros“ mokesčių skaičiuoklė, beje, sukurta kartu su VMI.

Taigi, keliauju į interneto puslapį www.sodra.lt. Puslapio viršuje meniu yra „Skaičiuoklės“. Išsirenku individualios veiklos skaičiuoklę. (Beje, ten yra skaičiuoklė ir dirbantiems pagal verslo liudijimą bei kitos skaičiuoklės).

Skaičiuoklė padės nustatyti mokesčius, kuriuos reikės sumokėti už vykdytą individualią veiklą. Ja naudotis labai paprasta.

Visų pirma, pasirenku, kad dirbau 2018 metais. Po to įrašau, kad vykdžiau individualią veiklą ir esu drausta privalomuoju sveikatos draudimu (nes dirbu ir pagal darbo sutartį).

Veiklos pradžia – sausis (dirbau visus metus). Pasirenku atskaitymo 30 proc. nuo pajamų metodą. (Tie, kas turi su savo veikla susijusių faktinių išlaidų, renkasi „faktinių išlaidų“ metodą). Tai ir viskas.

Dabar rašysime į skaičiuoklę pajamas. Įvedu 1000 eurų. Ir viskas. Spaudžu mygtuką „Toliau“ ir matau mokesčių VSD, PSD ir GPM sumas, kurias turėsiu sumokėti.

Taigi, susirašau savo skaičius ir galiu eiti į susitikimą su klientu. Atkreipiu dėmesį kad tie, kas vykdo individualią veiklą, bet nėra drausti privalomu sveikatos draudimu, PSD mokestį kas mėnesį turi susimokėti patys. Ir taip, šią sumą įtraukiame į savo biudžetą.

Koks bus mano pelnas 2019?

Kitas žingsnis – laikui bėgant, turėjau išsiaiškinti, kokie mano veiklos mokesčių tarifai. Toliau naudojuosi „Sodros“ interneto puslapiu. Skyrelyje „Užsiimu individualia veikla“ randu informaciją dėl mokesčių skaičiavimo 2019 m.

Pasirodo, kitais metais keičiasi mokesčių „Sodrai“ skaičiavimas dirbantiems pagal individualios veiklos pažymą.

Įmokos „Sodrai“ nuo kitų metų bus mokamos nuo 90 proc. individualios veiklos apmokestinamų pajamų (neatėmus VSD ir PSD įmokų) sumos.

VSD įmokų tarifai: 12,52 proc. bazinis. 14,32 proc. – jei asmuo kaupia pensijai papildomai 1,8 proc. 15,52 proc. – jei asmuo kaupia pensijai papildomai 3 proc.

Keičiasi ir PSD dydis. Nuo Naujų metų jo dydis yra 6,98 proc. Jis skaičiuojamos nuo pajamų, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, t.y. nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų (neatėmus VSD ir PSD įmokų) sumos.

Individualią veiklą vykdantys asmenys kiekvieną mėnesį iki einamojo mėnesio paskutinės dienos turi sumokėti 6,98 proc. dydžio PSD įmokas nuo minimaliosios mėnesinės algos (MMA). MMA yra 555 Eur, taigi PSD įmokos dydis yra 38,74 Eur (555 Eur x 6,98 proc.).

Individualią veiklą vykdantys asmenys gali PSD įmokų kas mėnesį nemokėti, jeigu jie moka arba už juos yra mokamos sveikatos draudimo įmokos. Ši taisyklė taikoma dirbantiems pagal darbo sutartį, valstybės tarnautojams, pareigūnams, pensininkams, neįgaliesiems ir kai kuriems kitiems gyventojams.

Pasibaigus kalendoriniams metams, asmenys, vykdantys individualią veiklą, turi perskaičiuoti už praėjusius kalendorinius metus mokėtinas PSD įmokas.

Sumokėtų ir mokėtinų PSD įmokų sumų skirtumas turi būti sumokėtas iki metinės pajamų mokesčio deklaracijos pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai termino paskutinės dienos (t.y. kiekvienų metų gegužės 1 d.).

Tik čia svarbu atkreipti dėmesį, jog deklaruojant ir mokant mokesčius 2019 metais už 2018 metus reikės taikyti 2018 metais galiojančius tarifus. Juos šiuo metu pateikia ir „Sodros“ skaičiuoklė.

Sumokėti įmokas – vis patogiau

Dar vienas svarbus klausimas: kada ir kur sumokėti įmokas ir mokesčius?

„Sodra“ informuoja, kad mokesčius reikia mokėti iki metinės pajamų mokesčio deklaracijos pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai termino paskutinės dienos. T.y. kiekvienų metų gegužės 1 d.

„Sodros“ interneto puslapio viršuje yra mygtukas „Įmokos“. Čia nurodytos „Sodros“ surenkamosios sąskaitos ir įmokų kodai.

Tiesa, aš pati elgiuosi paprasčiau. „Sodros“ interneto puslapyje prisijungiu prie Draudėjo paskyros (EDAS), ten yra mygtukas „Mokėti įmokas“. Iš karto pasirenku, kokias įmokas mokėsiu, įrašau sumas ir el. bankininkystės būdu patvirtinu mokėjimą. Štai ir viskas. Jokio rūpesčio.

Kaip visko nepamiršti?

„Sodra“ sukūrė netgi priminimų sistemą. Tam skirta išmanioji „Sodra“, kuri 24 valandas per parą stebi būtent man svarbias aktualijas bei įvykius ir praneša apie juos. Ji informuoja net ir ir apie konkrečiam žmogui reikšmingus įstatymų pasikeitimus.

Kaip tai vyksta? „Sodros“ interneto puslapio gyventojo ar draudėjo asmeninėje paskyroje tiesiog reikia nurodyti, kokiu būdu norite gauti informaciją: į el. paštą, SMS žinute, E. pristatymo sistemoje ar balso pranešimu į telefoną.

Informacija atkeliauja pasirinktu būdu. Tai gera priemonė laikyti ranką ant mokesčių pulso.

Manau, kad pradėdami savo individualią veiklą, geriausia, ką galite padaryti, tai išnagrinėti „Sodros“ interneto puslapį ir jame pateiktą informaciją. Taip pat pažiūrėti, ką apie GPM, pajamų deklaravimo ir sąskaitų tvarkymo reikalus rašo VMI.

Jeigu kas neaišku – tame pačiame „Sodros“ interneto puslapyje dėl VSD ir PSD galima gyvai realiuoju laiku galima pasikonsultuoti su specialistu. „Sodros“ konsultantams, beje, galima prisiskambinti ir telefonu 1883, tad nebūtina pačiam važiuoti į „Sodros“ skyrių. Tai jau patikrinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.