Kelio pradžia – profesinis mokymas

Profesinėse mokyklose įgyjamos paklausios IT, mechatronikos specialybės.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2019, 8:23 AM

Patrauklios, rinkai reikalingos profesijos įgyjamos ne tik universitetuose ar kolegijose. Sėkmingą darbo kelią galima pradėti uždarius profesinės mokyklos duris – tai patvirtina dviejų profesinių mokyklų siūlomos informacinių technologijų ir mechatronikos specialybės, kurias noriai renkasi abiturientai ir itin vertina darbdaviai.

Įsiklauso į darbdavių lūkesčius

Pasak Vilniaus technologijų mokymo centro direktoriaus Vincento Klemkos, informacinių technologijų srities mokymo programas šioje ugdymo įstaigoje kasmet renkasi daugiau nei pusė visų stojančiųjų į šią mokyklą. Vilniaus technologijų mokymo centras bendradarbiauja su Informacinių ir ryšių technologijų (IRT) sektoriaus asociacija „Infobalt“ bei verslo įmonėmis, prisidedančiomis prie mokymų, praktikos, mokymo programų tobulinimo ar kūrimo.

Jau šį rugsėjį bus pristatyta nauja .NET programuotojo profesinio mokymo programa, neseniai pradėti mokymai pagal programinės įrangos testavimo programą. Mokytis galima ir multimedijos paslaugų teikėjo, kompiuterinio projektavimo operatoriaus, kompiuterinės įrangos derintojo, kompiuterinių tinklų derintojo, žiniatinklio programuotojo, „Java“ programuotojo specialybių.

Mokykla dirba lanksčiai, kuria ar tobulina mokymo programas, nuolat įsiklauso į darbdavių poreikius ir per metus į rinką išleidžia pasiruošusį jaunesnįjį programuotoją ar IT specialistą, kurio tolesnė augimo sėkmė priklauso nuo suinteresuotumo ir įmonės, kurioje absolventas pradeda savo karjerą.

Svarbiausia savybė – motyvacija

Kokių abiturientų mokykla laukia? V.Klemka pabrėžia: darbščių, smalsių, motyvuotų, besidominčių besikeičiančiomis technologijomis. Beje, stojančiųjų į daugumą IT mokymo programų motyvacija patikrinama specialiais testais.

Mokydamiesi multimedijos paslaugų teikėjo mokymo programos moksleiviai įgauna garso, vaizdo technologijų naudojimo žinių. Pabaigę mokslus jie gali dirbti kino studijose, kurti reklaminius klipus, įgarsinti, filmuoti vaizdus. Mokantis kompiuterinio projektavimo specialybės išmokstama dirbti specialiomis kompiuterinėmis programomis, pavyzdžiui, „Autocad“.

Kompiuterinės įrangos derintojas dirba su kompiuterine technine įranga, gali ją derinti, remontuoti, keisti. Kompiuterinių tinklų derintojas išmano kompiuterių tinklą, techninę tinklo įrangą.

Programuotojai projektuoja ir kuria informacines sistemas, nesudėtingas duomenų bazes, mokosi valdyti programavimo aplinką ir kūrimo procesą.

Dauguma pabaigusiųjų Vilniaus technologijų mokymo centrą, anot jo direktoriaus, įsidarbina. Beje, būsimiems moksleiviams labai svarbi anglų kalba. Reikia ir kitų bendrųjų gebėjimų. Vis dėlto daug svarbiau motyvacija.

Investuoja į būsimus profesionalus

Bendrovė „EIS Group Lietuva“ su Vilniaus technologijų mokymo centru bendradarbiauja ne vienus metus. Šios profesinės mokyklos, asociacijų „Infobalt“ ir „Tech City Lithuania“, „EIS Group Lietuva“ bei kitų verslo įmonių iniciatyva buvo įkurta „Akademija IT“. Šios akademijos tikslas – per 10 mėnesių parengti programuotoją arba programinės įrangos testuotoją.

Bendradarbiaujant su Vilniaus technologijų mokymo centru buvo parengtos programinės įrangos testuotojo ir JAVA programuotojo mokymų programos, itin svarbios verslui. Bendrovės „EIS Group Lietuva“ specialistai jau ne pirmus metus išbando mokytojo profesiją: sudėtingiausių technologinių dalykų moko ir profesinės mokyklos moksleivius, ir mokytojus.

Moksleiviai, kurie mokydamiesi pasiekia tam tikrą pažymių vidurkį, užsitikrina visavertę praktikos vietą – gauna progą dirbti komandose kartu su įmonės specialistais ir įsitraukti į realius projektus. Įkritę į darbų sūkurį ir sėkmingai baigę kelių mėnesių praktiką moksleiviai lieka dirbti įmonėje ir tampa jaunesniaisiais programuotojais ar jaunesniaisiais testavimo specialistais.

„Jei žmogus suvokia savo galimybes ir poreikius, investuoja laiką ir jėgas, metų pakanka, kad jis galėtų pradėti dirbti IT srityje“, – komentavo „EIS Group Lietuva“ personalo vadovė Kristina Bistrickienė. Specialistė pabrėžia, kad pasiryžusiems studijuoti IT specialybes itin svarbi anglų kalba.

Sunku, bet reikalinga

Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centro direktorius Vytautas Petkūnas patvirtina – jo vadovaujamoje profesinio mokymo įstaigoje patraukliausia automatinių sistemų eksploatavimo mechatroniko specialybė.

Mechatronikas dirba su automatizuotais gamybos procesais ir įrenginiais bet kurioje inžinerinės pramonės ir gamybos šakoje: elektrotechnikos, metalų, plastiko, baldų, maisto, kartono ar net vaistažolių.

Šiuolaikinių įmonių gamybos procesai automatizuoti: veikia sudėtingos linijos, įrenginiai, konvejeriai, automatinės gamybos įrenginiai, robotai. Kiekvieną automatinės gamybos įrenginį ar liniją būtina eksploatuoti, remontuoti, programuoti, šalinti gedimus – tokiems darbams reikalingi mechanikos, elektronikos, pneumatikos ir hidraulikos, programavimo įgūdžiai.

Nors mechatroniko specialybė atrodo labai sudėtinga, V.Petkūno žodžiais, ji reikalauja būtent profesinio mokymo lygmens kvalifikacijos. „Mechatronikai – viena mūsų stiprybių. Mūsų pasiekimai nėra kuklūs: mokiniai daug metų nacionaliniuose mechatronikos konkursuose, varžydamiesi kad ir su kolegijų studentais, laimi pirmąsias vietas, atstovauja šaliai tarptautiniuose konkursuose“, – komentavo V.Petkūnas.

Įsidarbinimo perspektyvos, anot mokyklos vadovo, – geros, atlyginimai viliojantys, viršijantys ūkio sektoriaus atlyginimų vidurkį.

Būsimieji moksleiviai, anot pašnekovo, iš bendrojo ugdymo mokyklos turėtų atsinešti tam tikrą tiksliųjų mokslų žinių bagažą. Ir, žinoma, pažymių vidurkį, ne mažesnį nei 6.

Mokyklos sėkmę, direktoriaus žodžiais, lemia kompetentingi mokytojai, kurie nuolat tobulinasi, juolab kad technologijos itin sparčiai tobulėja.

Perspektyva – pramonės revoliucija

Iššūkis pramonei – ne tik automatizavimas, bet ir 4.0 pramonės revoliucija: gamybos skaitmenizavimas ir robotizavimas. Būtent į šią įrangą investuoja Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centras. Šiandien mokykla gali pasigirti – jų įranga bene moderniausia, lyginant su kitomis ugdymo (ir ne tik profesinėmis) įstaigomis.

Mokykla glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija (LINPRA) ir yra įgijusi inžinerinės pramonės įmonių pasitikėjimą.

Robotų valdymas – mechatronikos specialybės dalis, susijusi su mobiliaisiais robotais, moksleiviai taip pat įgyja reikiamų kompetencijų.

Žinių ir įgūdžių dermė

Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centro absolventas Igoris Usaninas, pernai baigęs automatinių sistemų eksploatavimo mechatroniko specialybę ir šiuo metu dirbantis vienoje didžiausių šalies įmonių „Intersurgical“, pasakojo dar mokyklos suole suvokęs, ko norėtų mokytis ir kokios srities žinių siekti, mat domėjosi kompiuteriniu programavimu, taigi nė nedvejodamas pasirinko mechatroniko specialybę.

Mokslai profesinėje mokykloje, anot I.Usanino, buvo vertingi, o įgytų žinių ir praktinių įgūdžių vėliau prireikė darbo vietoje. Dirbti bendrovėje „Intersurgical“ I.Usaninas pasiliko po praktikos ir šiuo metu dirba Inžinierių vystymo skyriuje. Profesinio mokymo diplomas ir įgyta kvalifikacija buvo pakankama, kad absolventas įmonėje greitai gautų inžinieriaus pareigas ir vykdytų kitų darbuotojų mokymus.

I.Usanino patarimas besirenkantiems savo ateities profesiją: jei tik domina programavimas, elektronika, konstravimas, derinant turimas žinias su dideliu noru ir kokybiškomis pamokomis, kurias siūlo Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centras, galima įgyti puikią, rinkoje paklausią profesiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.