Rusiją šlovinęs G. Depardieu įklimpo – prancūzą mausto, kas tik netingi

Rusijos pilietybę gavęs ir čia verslą pradėjęs aktorius Gerard’as Depardieu patiria smūgį po smūgio: jo negaili nei valdžia, nei patarėjai.

G.Depardieu Rusijoje spėjo pareklamuoti vietos įmonės laikrodžius.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
G.Depardieu Rusijoje spėjo pareklamuoti vietos įmonės laikrodžius.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
G.Depardieu Rusijoje spėjo pareklamuoti vietos įmonės laikrodžius.<br>„Scanpix“ nuotr.
G.Depardieu Rusijoje spėjo pareklamuoti vietos įmonės laikrodžius.<br>„Scanpix“ nuotr.
G.Depardieu Rusijoje spėjo pareklamuoti vietos įmonės laikrodžius.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
G.Depardieu Rusijoje spėjo pareklamuoti vietos įmonės laikrodžius.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
G.Depardieu Rusijoje spėjo pareklamuoti vietos įmonės laikrodžius.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
G.Depardieu Rusijoje spėjo pareklamuoti vietos įmonės laikrodžius.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai LR, Maskva

Jul 11, 2019, 10:01 AM

Praėjusią savaitę Novosibirsko mokesčių inspekcija užblokavo 70 metų prancūzų aktoriaus sąskaitas iškart trijuose Rusijos bankuose.

Kaipmat pasklido gandai, kad G.Depardieu jau atsisakys Rusijos pilietybės. Taip nenutiko, nes po kelių valandų sąskaitų areštas buvo panaikintas. Tačiau Rusijoje jam nesaldu.

Įmonę valdo partneriai

Kino žvaigždė Rusijoje nevaidina – jis užsiima verslu. Maskvoje registruota jo įkurta kompanija „Vkusy Francii“ (išvertus iš rusų k. – „Prancūzijos skoniai“).

Šį verslą prancūzas pirmiausia užkūrė Mordovijos sostinėje Saranske, tačiau vėliau perkėlė į Novosibirską. Kompanija pirkėjams siūlo degtinės „Gerard Depardieu“ (beje, gaminamos Baltarusijoje), alaus, mineralinio vandens, padažų, medaus bei įvairių kitokių skanėstų, ant kurių etikečių puikuojasi šiais laikais madingi užrašai „Bio“ arba „Eko“.

Bet iš tiesų verslą valdo ne pats aktorius. Jis jau anksčiau pripažino, kad Rusija bus tik viena iš valstybių, kurioje tikisi kuriam laikui apsistoti. Todėl kompanijos valdymas patikėtas partneriams – sutuoktiniams Jurijui ir Julijai Mosmanams. G.Depardieu tėra viso labo įmonės „veidas“.

Kavinės taip ir neįkūrė

2013 metais Rusijos piliečio pasą aktoriui įteikė pats šalies prezidentas Vladimiras Putinas.

Nors G.Depardieu aiškino be proto mylintis šią šalį, išties jį čia atvedė ekonominiai sumetimai. Mat tuometis Prancūzijos prezidentas François Hollande’as buvo įvedęs drakoniškus mokesčius turtuoliams – nuo pajamų, viršijančių milijoną eurų per metus, valstybei reikėjo atseikėti 75 procentus.

Iš pradžių aktorius pasirinko Belgiją, kurioje mokesčiai neviršija 50 proc., tačiau netrukus patraukė į Rusiją. Juk čia gyventojų pajamų mokesčio tarifas – vos 13 proc. Tiesa, G.Depardieu nežinojo, kad verslininkai turi atseikėti kelis kartus daugiau.

Mordovijos, kurioje nusprendė apsistoti prancūzas, valdžia jam padovanojo butą. Atvykėlis ne tik pažadėjo kurti televizijos laidas apie rusų kultūrą, bet ir pritaikyti rusiškiems produktams Prancūzijos virtuvės tradicijas.

Iš pradžių G.Depardieu ketino įsteigti kavinę, kurioje neva kiekvienas galėtų pigiai ir skaniai pavalgyti patiekalų, sukurtų pagal paties aktoriaus receptus.

Tiesa, šis planas liko neįgyvendintas, kaip ir ketinimai Saranske įkurti Prancūzijos prekybos rūmus. Užtat naujai iškeptas verslininkas spėjo pareklamuoti vienos vietos įmonės gaminamus laikrodžius, kurių serija pavadinta „Proud to be Russian“ (išvertus iš anglų k. „didžiuojuosi būdamas rusas“).

Turtų susikrauti nespėjo

Žiniasklaidos skaičiavimų duomenimis, nuo 2013-ųjų prancūzas Rusijoje pragyveno geriausiu atveju apie pusmetį, sudėjus visą buvimo laiką.

Juk jis keliauja po visą pasaulį filmuodamasis, turi restoranų verslą Belgijoje, valdo nuosavus vynuogynus Prancūzijoje, dažnai lankosi Turkijoje, Juodkalnijoje, o Alžyre jau apsisprendė prašyti ir šios šalies pilietybės.

Todėl Rusija jam išties tėra viena iš daugelio „tėvynių“. Ir vargu ar pati svetingiausia. Mat čia jis kažkodėl itin dažnai pakliūva į mokesčių inspektorių akiratį.

Jo paiešką ne kartą buvo paskelbę Maskvos, Saransko bei Novosibirsko mokesčių inspekcijos padaliniai, buvo areštuojamos prancūzo ir jo įmonių sąskaitos. Įdomu, kad dažniausiai – be reikalo.

Mat kartais skolos biudžetui siekdavo vos kelis šimtus rublių, o Novosibirske nutiko taip, kad sankcijos buvo pritaikytos, nors G.Depardieu sumokėta suma viršijo reikiamą. Tiesiog tenykščiai mokesčių inspektoriai supainiojo pliusą su minusu.

Kita vertus, tose pačiose sąskaitose, atrodo, švilpauja vėjai, o Rusijoje prancūzui turtų taip ir nepavyko susikrauti. Juolab kad jis spėjo nukentėti dar ir nuo sukčių.

Maskvoje aktoriui prireikė teisininkų pagalbos įgyvendinant vieną iš kelių projektų. Kažkas jam pasiūlė apsukrią Jeleną Lazarevą, kuri valdė kelias įmones, užsiimančias prekyba medicinos ir ortopedijos technika, taip pat alumi, verslo konsultacijomis.

Iki šiol vyksta teismai su šia moterimi, kuri, kaip įtariama, iš prancūzo pasisavino mažiausiai kelis milijonus rublių (galbūt net apie 100 tūkst. eurų).

Todėl G.Depardieu naujų verslo projektų Rusijoje jau nebeplanuoja, o ar ilgai gyvuos dabartiniai verslai, irgi neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.