Persekiotas garsus ekonomistas S. Gurijevas rusams davė dešimt metų: „Kai kas pasikeis“

Užsienyje gyvenantis rusų ekonomistas Sergejus Gurijevas įsitikinęs, kad per artimiausią dešimtmetį Rusiją pasieks neišvengiamos permainos. Tą buvęs Rusijos ekonomikos mokyklos rektorius, visai neseniai iš pareigų pasitraukęs Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (EBRD) vyriausiasis ekonomistas, buvęs Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo patarėjas kalbėjo žurnalistui ir vaizdo tinklaraštininkui Jurijui Dudiu.

 S.Gurijevas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 S.Gurijevas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Gurijevas anksčiau yra dirbęs prie A.Navalno (nuotraukoje) politinės programos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
S.Gurijevas anksčiau yra dirbęs prie A.Navalno (nuotraukoje) politinės programos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
S.Gurijevas įsitikinęs, kad Rusijos ekonomika dabar – stagnuoja, o realiosios gyventojų pajamos menksta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Gurijevas įsitikinęs, kad Rusijos ekonomika dabar – stagnuoja, o realiosios gyventojų pajamos menksta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 3, 2019, 7:36 AM

„Rusijoje smunka valdžios reitingai, senka pinigai, naftos kainos per dešimt metų taip pat trauksis. Todėl kai kas pasikeis. Jei prieš metus manęs būtumėte paklausę, ar partija „Vieningoji Rusija“ dalyvaus rinkimuose į Maskvos Dūmą, būčiau atsakęs: „Žinoma“. O jau dabar ji yra tapusi dėme, bet ne turtu. Manau, kad valdžia neturi jėgos dar dešimtmečiui“, – svarstė ekonomistas.

S.Gurijevas, kuris iki pasitraukė į užsienį tvirtai laikėsi liberalių pažiūrų, kritikavo Kremliaus politiką ir buvo persekiojamas specialiųjų tarnybų, įsitikinęs, kad Rusijos ekonomika dabar – stagnuoja, o realiosios gyventojų pajamos menksta, rašo newsru.com.

S.Gurijevo teigimu, sisteminės ekonominės krizės, kritusio gyventojų pasitikėjimo valdžia ir galimai smuksiančių naftos kainų derinys gali sukelti politinę krizę. „Kuo ilgiau nedemokratiški lyderiai užsibūna valdžioje, tuo tai pavojingiau jiems patiems“, – taip ekonomistas pasisakė apie dabartinį Rusijos vadovą Vladimirą Putiną.

Pašnekovo nuomone, Rusijos ūkis auga taip lėtai, kad tą galima pavadinti stagnacija. O tas nežymus augimas, kas iš tiesų – teigiama ekonominė tendencija – visiškai nepaliečia šalies gyventojų, ir tik nedidelės dalies rusų kišenės iš tiesų papilnėja. Vis dėlto bendra statistika popieriuje atrodo gražiai.

Rusijoje kalbama apie dolerio galą. Komentuodamas tokias šnekas S.Gurijevas priminė, kad Rusijos centrinis bankas pinigus saugo būtent JAV doleriais. „Ir apskritai – kai tik pasaulyje įvyksta kas nors nestabilaus, visi skuba pirkti dolerių. Doleris yra patikima valiuta dėl to, kad JAV turi konkurencingą ekonomiką, nepriklausomą Centrinį banką ir teismus“, – aiškino ekonomistas.

Nors matuojant Rusijos ekonominę galią neatsiejamai vertinama naftos kaina, jo įsitikinimu, šalis gali verstis ir neeksportuodama angliavandenilių: „Rusija turi daug galimybių: žemės ūkis, turizmas, aukštosios technologijos... Be viso to – paslaugos. Esminis klausimas – valymo paslaugos ar gerai uždirbančių ir kūrybingų žmonių paslaugos. Šia prasme Rusija – šalis, kuri vis dar turi ateitį. Nežinia, kiek išsilavinusių žmonių paliko šalį, tačiau čia jų vis dar daug, daug mokymosi galimybių, be kita ko – ir studentams iš kitų šalių. Daugybė valstybių gyvena be naftos. Manyti, kad Rusija be jos neišgyvens, atleiskite, tai – rasizmas, kai apie rusus galvojama kaip apie antrarūšius, kurie negali dirbti“, – kalbėjo ekonomistas.

Duodamas interviu S.Gurijevas prisiminė 2013-uosius, kai išvyko iš Rusijos. Jo teigimu, V.Putinas „buvo nelabai patenkintas, ką sakiau viešuose interviu. <...> Po to prasidėjo apklausos, kratos, ir man teko išvykti“.

Anot ekonomisto, įtakingi prezidento aplinkos žmonės įspėjo, kad jį gali areštuoti. Jau kitą dieną S.Gurijevas išvyko į Prancūziją. Vyras svarstė, kad valdžios nepalankumą galėjo sukelti jo pozicija dėl „Jukos“ bylos, parama Aleksejaus Navalno Kovos su korupcija fondui ir vieša kritika politinei valdžiai.

Tiesa, V.Putinas dar 2015 m. paskelbė, kad S.Gurijevui Rusija „neturi jokių pretenzijų“, ir jei tik jis sugalvotų grįžti, „mes tik apsidžiaugtume“. Tačiau Paryžiuje gyvenantis ir dirbantis ekonomistas tokios galimybės nesvarsto, nes mano, kad grįžti jam nesaugu. Jis aiškino, kad padės tiems politikams, kurie „nori paversti Rusiją klestinčia taikia demokratine šalimi“. Konkrečių politikų pavardžių S.Gurijevas neįvardijo, tačiau anksčiau jis yra dirbęs prie A.Navalno politinės programos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.