Nesaugi „Biovelos“ mėsa „Maximos“ lentynose buvo keletą dienų, gresia tūkstantinės baudos Papildyta „Maximos“ komentaru

Maždaug per savaitę 11 tonų mėsos – suvalgyta, 160 tonų – utilizuota, patirta apie 0,5 mln. eurų nuostolių. Štai tokia yra apčiuopiama galbūt salmonelėmis užterštos mėsos skandalo kaina. Neapčiuopiamoji – galimai sušlubavęs supirkėjų pasitikėjimas prekybininkais.

Vasario 7-ąją „Maxima“ šviežios mėsos vitrinos buvo ištuštėjusios.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vasario 7-ąją „Maxima“ šviežios mėsos vitrinos buvo ištuštėjusios.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 „Maxima“ iš prekybos buvo išėmusi „Biovelos“ tiektą kiaulienos kumpį bei sprandinę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 „Maxima“ iš prekybos buvo išėmusi „Biovelos“ tiektą kiaulienos kumpį bei sprandinę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
„Maxima“ iš prekybos buvo išėmusi „Biovelos“ tiektą kiaulienos kumpį bei sprandinę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Maxima“ iš prekybos buvo išėmusi „Biovelos“ tiektą kiaulienos kumpį bei sprandinę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Staškevičius.<br> V.Ščiavisnko nuotr. 
M.Staškevičius.<br> V.Ščiavisnko nuotr. 
 M.Patašiaus nuotr. 
 M.Patašiaus nuotr. 
VMVT direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VMVT direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 13, 2020, 1:19 PM, atnaujinta Feb 13, 2020, 3:00 PM

Maxima“ dėl mikrobiologinės taršos salmonelėmis „Biovelos“ kiaulienos sprandinėje ir kumpyje prekybą visa šviežia mėsa buvo sustabdžiusi praėjusį penktadienį – vasario 7-ąją.

Šeštadienį prekyba mėsa buvo atnaujinta, išskyrus „Biovelos“ produkciją.

Mėsos perdirbimo įmonių grupės „Biovela Group“ vadovo Audriaus Kantausko teigimu, maždaug 20 tonų galbūt nesaugios mėsos buvo patekę tik į prekybos tinklo „Maxima“ parduotuves ir nebuvo naudojama jokiems gaminiams gaminti. Tokią išvadą įmonė padarė atlikusi atsekamumo tyrimą.

A.Kantauskas yra sakęs, kad vasario 7 dieną, gavusi informacijos apie galbūt užterštą produkciją, įmonė ėmėsi visų veiksmų, kad galbūt salmonelėmis užkrėsta mėsa ir jos produkcija nepatektų į rinką.

„​Abi įmonės pasielgė netinkamai“

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pateikė šio savito taršos skandalo atomazgą – pristatė mėsos perdirbimo bendrovės „Biovela–Utenos mėsa“ ir  „Maxima LT“ prekybos įmonėse atlikto tyrimo rezultatus.

Pasak VMVT direktoriaus pavaduotojo Manto Staškevičiaus, šiandien gauti 150 mėginų tyrimų rezultatai liudija, kad nei „Maximoje“, nei „Bioveloje“ taršos nebėra.

„Salmonelų gali būti mėšle, gali jos patekti į skerdieną, todėl svarbiausias dalykas – higiena. Tas pirminis taršos šaltinis, tikėtina, buvo „Bioveloje“, – sakė M.Staškevičius. – Bet abi įmonės pasielgė netinkamai“. 

Kadangi mėsa buvo supakuota „Bioveloje“, vadinasi, taršos šaltinis buvo joje.

„Svarbiausia, kad sulaukėme informacijos iš Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto. Mes buvome paėmę 150 mėsos mėginių abiejose bendrovėse: skerdimo, išpjaustymo, pakavimo vietose, parduotuvių vitrinose bei kitur.

Tuose mėginiuose nebuvo taršos – jie buvo saugūs. Galime garantuoti, kad visa šviežia mėsa ir „Maximos“ tinklo parduotuvėse, ir „Bioveloje“ šiuo metu yra saugi.

Pagal gautus protokolus matome, kad užterštos siuntos buvo išgabentos iš „Biovelos“ įmonės. „Maximos“ dokumentai rodo, kad mėsa buvo užteršta salmonelėmis. 

Darome prielaidą, kad „Biovelos“ įmonėje trūko higienos ar atsirado žmogiškasis veiksnys. Tiksliau pasakyti neįmanoma vien dėl to, kad mūsų tyrimas buvo pradėtas pavėluotai, nes informaciją gavome tik vasario 7 dieną, kai visa mėsa jau buvo utilizuota.

Todėl ėmėme rinkoje kitų gamintojų šviežios mėsos mėginius“, – aiškino M.Staškevičius.

Gresia baudos

Pagal Maisto įstatymą, jį pažeidusioms įmonėms gresia bauda, kuri sukasi nuo 144 iki 24 tūkst. eurų.

Pasak M.Staškevičiaus, atsakomybę turi prisiimti abi įmonės, nes jose trūko galimybės atlikti atsekamumą – nustatyti, kada ir kokia mėsa tiksliai pateko į vitrinas.

„Tai vienas svarbiausių dalykų – per 24 valandas turi būti mums pranešta apie nesaugų produktą, o tai buvo padaryta pavėluotai. Mes bėgome iš paskos, o ne kartu.

Paprastai gavę signalą greitai išimame produktus iš rinkos. Dabar gi taip nenutiko. Buvo sunaikinta šimtai tonų mėsos nepalikus jos tyrimams. Tikėtina, kad abiem įmonėms grės tūkstantinės baudos“, – kalbėjo VMVT atstovas.

Jo teigimu, mėsos „Maxima“ utilizavo apie 160 tonų, taip norėdama garantuoti pirkėjams saugumą.

„Tas delsimas pranešti mums apie taršą yra netoleruotinas. Todėl ateityje griežtinsime sankcijas – padidinsim baudas. To reikia, kad nenukentėtų vartotojai.

Šiuo atveju sankcijos dydis priklausys nuo daugybės kriterijų. Tačiau Maisto įstatymo pažeidimų tyrimai tęsiasi ilgai, maždaug pusmetį, tad tikslus baudų dydis paaiškės juos atlikus“, – sakė M.Staškevičius.

„Maxima“ žada pasitaisyti

„Šiandien sulaukę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atliktų tyrimų rezultatų galime dar kartą užtikrinti – „Maximos“ parduotuvės ir cechai nėra mikrobiologinės taršos šaltinis. Kaip savo spaudos konferencijoje pabrėžė ir VMVT, pirkti mėsą „Maximos“ parduotuvėse yra visiškai saugu.

Maisto sauga ir kokybė visada buvo, yra ir bus mūsų veiklos prioritetas, nepaisant patiriamų nuostolių masto.

To pavyzdys – vasario 7 dienos sprendimas pašalinti visą šviežią mėsą ir jos marinuotus pusgaminius iš prekybos, reaguojant į pasikartojančius tyrimų rezultatus, kurie rodė mikrobiologinę taršą iš „Biovelos“ gaunamoje žaliavoje ir vakuumuotose prekėse.

Džiaugiamės, kad VMVT nustatė mikrobiologinės taršos atsiradimo priežastis ir šiandien tos priežastys jau yra pašalintos.

Šioje situacijoje supratome, kaip svarbu glaudžiai bendradarbiauti su maisto saugą šalyje kontroliuojančia institucija – VMVT.

Toks bendradarbiavimas padės rasti geriausius sprendimus vartotojams, kad jiems nekiltų jokių abejonių dėl mėsos saugos ir kokybės. Iš savo pusės pažadame ir ateityje kelti aukščiausius kokybės reikalavimus ir prisiimti atsakomybę už kokybišką lietuvišką maistą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.