Vokietijos „Knorr“ atsisako „čigoniško padažo“ pavadinimo

Vokietijos maisto produktų gamintoja „Knorr“ prisijungė prie pasaulio bendrovių, sureagavusių į skundus dėl rasistinių prekių ženklų, ir nusprendė savo populiariam „čigoniškam padažui“ parinkti mažiau įžeidžiantį pavadinimą.

Padažas.<br>V.Balkūno nuotr.
Padažas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2020, 3:19 PM, atnaujinta Aug 17, 2020, 4:32 PM

Vadinamasis „Zigeuner sauce“ (čigoniškas padažas vokiečių kalba) netrukus pasirodys prekyboje kitu pavadinimu – „vengriško stiliaus paprikų padažas“, nurodoma „Knorr“ patronuojančiosios bendrovės „Unilever“ pranešime, atsiųstame naujienų agentūrai AFP.

„Dedame visas pastangas siekdami išlaisvinti reklamą nuo bet kokių stereotipų ir diskriminacijos“, – pareiškė „Unilever“.

„Kadangi sąvoka „čigoniškas padažas“ gali būti suprantama neigiamai, nusprendėme šiam „Knorr“ padažui suteikti naują pavadinimą.“

JAV gaiviųjų gėrimų ir užkandžių milžinė „PepsiCo“ anksčiau šiais metais paskelbė planuojanti pakeisti bendrovei priklausantį blynelių mišinių, sirupų ir kitų produktų prekės ženklą „Aunt Jemima“, kurio logotipe pavaizduota afroamerikietė.

O korporacija „Mars“, kuriai priklauso garsus padažų ir ryžių prekės ženklas „Uncle Ben's“, pažadėjo pakeisti prekės ženklo logotipą, kuriame taip pat pavaizduotas juodaodis, kad padėtų pasauliui atsikratyti rasinių prietarų.

Tokius šių ir kitų bendrovių sprendimus paskatino JAV ir kitose šalyse kilę masiniai protestai, kuriuos išprovokavo juodaodžio George'o Floydo (Džordžo Floido) žūtis jį suimant JAV policijai.

Prieš diskriminaciją kovojantys vokiečių aktyvistai metų metus ragino „Knorr“ savo padažo pavadinime išbraukti žodį „čigoniškas“, tačiau bendrovė jų raginimus iki šiol ignoravo.

Švelniai aštrus padažas paprastai gaminamas iš pomidorų tyrės, saldžiųjų paprikų, svogūnų ir paprikų. Juo vokiečių restoranuose dažnai gardinami šniceliai.

Vokietijos centrinė sintų ir romų taryba palankiai įvertino „Knorr“ sprendimą pakeisti padažo pavadinimą.

„Gerai, kad „Knorr“ reaguoja į daugelio žmonių skundus“, – laikraščiui „Bild“ pareiškė tarybos vadovas Romani Rose (Romanis Rozė).

Europoje gyvena apie 11 mln. romų ir tai yra didžiausia žemyno etninė mažuma.

Tačiau jie kenčia neproporcingai didelį skurdą ir dažnai susiduria su diskriminacija.

Istorikų vertinimais, naciai per holokaustą nužudė apie 0,5 mln. romų ir sintų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.