Lyčių lygybė darbe: kas trukdo to pasiekti ir kaip išstumti stereotipus?

Europoje 7,7 mln. moterų nedirba apmokamo darbo dėl motinystės, o sugrįžimas į darbą po motinystės atostogų turi psichologiškai neigiamos įtakos kvalifikacijos kėlimui. Lyčių įvairovės užtikrinimas darbovietėse – išlieka opiu klausimu. Ekspertai sako, kad įmonių orientavimasis į įvairovę gali turėti didelės įtakos šalies ekonomikai.

Vyras ir moteris.<br>T.Bauro nuotr.
Vyras ir moteris.<br>T.Bauro nuotr.
Vyras ir moteris.<br>R.Neverbicko nuotr.
Vyras ir moteris.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rugilė Augustaitytė

Sep 9, 2021, 4:36 PM, atnaujinta Sep 16, 2021, 10:32 AM

Pagimdžiusios vadovės – mažiau konkurencingos?

Europos lyčių lygybės instituto vadovė Carlien Scheele antradienį Vilniuje vykusioje konferencijoje „Lyčių įvairovė ir lyderystė Šiaurės Europos bei Baltijos šalyse“ kalbėjo, kaip pasiekti lyderystės Europoje pusiausvyrą.

„Manome, kad moterys turėtų užimti daugiau pozicijų lyderystėje. Ne paslaptis, jog kiekvienoje ES šalyje moterys rūpinasi vaikais ir atlieka namų ruošos darbus daugiau nei vyrai. Tai priverčia moteris daryti pertraukas, pristabdant jų karjeros augimą. Net ir tada, kai moterys, pagimdžiusios vaiką, grįžta į darbą, jos susiduria su nenumatytomis kliūtimis.

Pavyzdžiui, atliktas tyrimas parodė, jog vadovai pasigimdžiusias moteris laiko mažiau konkurencingomis darbo vietoje nei prieš tampant motinomis“, – sakė C.Scheele.

2019 m. ES viena iš trijų moterų (25-49 metų amžiaus) dirbo ne pilnu etatu, tuo tarpu vyrų skaičius siekė vos 5 proc. Lyginant vienišų tėvų (15-64 metų amžiaus) darbą pagal laikinąją sutartį, moterų skaičius siekė 13,6 proc., o vyrų – 7,4 proc. C.Scheele pasiūlymas – suteikti prieinamas vaikų priežiūros paslaugas.

Valstybės turi įdėti daugiau pastangų siekiant panaikinti nusistatymus, stereotipus, praktikas, grindžiamas moters ir vyro vaidmenis vaiko auginime, pagrįstus nevisavertiškumo ar pranašumo idėja.

C.Scheele skatino pasakoti istorijas ir konkrečiai paaiškinti nelygybės poveikį žmonių gyvenimui, pateikiant praktines priemones vyriausybėms su tuo kovoti.

Dažnėjančios diskusijos apie lyčių ir įvairovės svarbą verčia kvestionuoti ir tradicinius komandų formavimo ir valdymo modelius. Vis daugiau tyrimų apie lyderystės įvairovę atskleidžia, kad vienos esminių lyderių savybių yra ne intelektas ir gebėjimas logiškai bei racionaliai vertinti situacijas, tačiau ir emocinis intelektas, empatija, vizija, komunikacija bei atjauta.

Nors įprastai šios savybės buvo priskiriamos moterims, pastarųjų pasaulinių krizių metu lyderiai pademonstravo, kad anksčiau minėti gebėjimai turėjo pozityvios įtakos neapibrėžtų situacijų suvaldymui.

Svarbu, ką moka, o ne kas yra

Atsižvelgti ne į rasės, lyties ir kultūros skirtumus, o į žmogaus gebėjimus bei kitas darbui reikalingas savybes skatino ir „Diversity and ability“ vykdomasis direktorius, „Zaytoun CiC“ direktorius ir neįgaliųjų teisių patikėtinis Jungtinėje Karalystėje Atif Choudhury.

„Natūraliausias būdas to pasiekti – ugdyti smalsumą ir drąsą. Kiekvienas lyderis, politikas, organizacijos vadovas privalo priimti pasaulio įvairovę. Tokios politikos įgyvendinimas padeda atrasti naujoves, didina produktyvumą ir pelningumą. Tai nėra didelis ir sunkus procesas, tačiau tai turi didelės įtakos pasaulio ekonomikai“, – mintimis dalijosi A.Choudhury.

Nereikia pasirinkti lengvesnį kelią

Moterys patiria baimę klysti, nuvertina save, o tokiu būdu ne tik neišnaudojamos galimybės, neįgyvendinamos svajonės, tačiau ir neigiamai paveikiama visos šalies ekonomiką. Retesnis moterų įsitraukimas į verslo sritį yra viena iš priežasčių, kodėl moterys uždirba mažiau nei vyrai, sakė SEB Lietuvoje vadovė bei valdybos narė Sonata Gautauskaitė-Bubnelienė .

Moterys ir vyrai turėtų stengtis vienodai įsitraukti į verslą, tokiu būdu bendras pasaulio BVP galėtų augti dvigubai smarkiau.

„Remiantis SEB banko Baltijos šalyse klientų atliktu tyrimu, iš visų banko verslo klientų tik 22 proc. sudaro įmonės, priklausančios vien moterims, o įmonių, kuriose galutinis naudos gavėjas yra moteris yra 28 proc. Pagrindinės to priežastys tai, jog moterys bijo rizikuoti, klysti ir nuvertina savo galimybes bei visuomenėje yra nusistovėję stereotipai.

Manau, kad mes esame čia, kad pakeistumėme ir padrąsintumėme moterį žengti pirmuosius žingsnius investuoti, kurti verslą, tai prisidėtų prie bendros investavimo kultūros augimo bei geresnės šalies ekonomikos“, – Švedijos prekybos rūmų organizuotoje konferencijoje kalbėjo S.Bubnelienė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.