Neprasta žinia produktų eksportuotojams į Didžiąją Britaniją – atidėjo svarbų reikalavimą

Didžiajai Britanijai oficialiai išstojus iš Europos Sąjungos, nuo šių metų sausio keitėsi prekių gabenimo tvarka. Nuo balandžio 1 d. buvo planuojama, kad visiems į Didžiąją Britaniją importuojamiems gyvūniniams maisto produktams bus reikalingi veterinarijos sertifikatai. Siekiant geriau pasiruošti pasikeitimams šis reikalavimas buvo nukeltas iki spalio.

2022 metų liepos 1 d. mėsos gaminių ir kitų maisto prekių eksportas į Didžiąją Britaniją vyks be papildomų reikalavimų.<br>A.Srėbalienės nuotr.
2022 metų liepos 1 d. mėsos gaminių ir kitų maisto prekių eksportas į Didžiąją Britaniją vyks be papildomų reikalavimų.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2021, 6:07 PM

Atsižvelgdama į ilgalaikę COVID-19 pandemijos sukeltą žalą ir į spaudimą patiriamą iš pasaulinės tiekimo grandinės, eksporto reikalavimų įsigaliojimą Didžioji Britanija nusprendė nukelti dar beveik metams – iki 2022 m. liepos 1 d.

Tad iki 2022 metų liepos 1 d. prekių eksportas į Didžiąją Britaniją vyks be didesnių papildomų reikalavimų, taip, kaip vyko iki šaliai išstojant iš ES.

Eksporto tvarka šiuo metu

Veterinarijos sertifikatų nuo šių metų sausio 1 d. reikia tik gyviems gyvūnams, gyvūnų spermai, kiaušialąstėms ir embrionams bei tiems gyvūninės kilmės maisto produktams, kuriems dėl gyvūnų užkrečiamųjų ligų taikomos papildomos saugos priemonės, pavyzdžiui, dėl Afrikinio kiaulių maro.

Nuo 2022 m. sausio 1 dienos eksportuojant gyvūninės kilmės maisto produktus į JK, produktų siuntos importuotojas JK kompetentingoms institucijoms apie į Didžiąją Britaniją atvykstančią produktų siuntą, ne vėliau, kaip likus 24 valandoms iki siuntos atvykimo turi pranešti per IPAFFS sistemą.

Kas keisis nuo 2022 m. liepos 1 d.?

Nuo kitų metų liepos 1 dienos atsiranda reikalavimas, kad produktų siuntas lydėtų veterinarijos eksporto sertifikatas, taikomas visiems gyvūninės kilmės maisto produktams.

Apie atvykstančią siuntą, produkcijos importuotojas Didžiojoje Britanijoje per IPAFFS sistemą turi pranešti kompetentingoms institucijoms apie į šalį atvykstančią produktų siuntą, ne vėliau, kaip likus 24 valandoms iki jos atvykimo. Prekių eksportuotojas savo verslo partneriui importuojančiam jo prekes turi pateikti veterinarijos sertifikato elektroninę kopiją.

Veterinarijos sertifikatai bus išduodami Europos Komisijos TRACES NT (angl. Trade Control and Expert System) sistemoje.

Sertifikatus eksportui išduoda teritoriniai VMVT padaliniai arba pasienio kontrolės (veterinarijos) postai (PKP), kurių teritorijoje gaminami arba saugomi gyvūniniai produktai, laikomi gyvūnai ir pašarai.

Teritoriniam VMVT padaliniui ar PKP ūkio subjektas privalo pateikti prašymą išduoti veterinarijos sertifikatą ir visą reikalingą informaciją bei dokumentus apie gyvūninį produktą, gyvūnus ar pašarus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.