Siūlo išeitį pinigų pritrūkusiems mažesniems verslams: užsienyje tai itin populiaru

Atviroji bankininkystė sujudino finansinių paslaugų rinką ir užaugino jau ne vieną sėkmingą startuolį, kuriuo kliaujasi smulkūs ir vidutiniai verslai visame pasaulyje. Kaip dažniausiai nutinka, į Lietuvą naujovės atkeliauja kiek vėliau, vis dėlto, jau turime sėkmės istorijų ir čia. Pajamomis grįstas finansavimas (angl. Revenue-based financing) reikšmingai praplėtė verslo galimybes skolintis greitai, lanksčiomis sąlygomis ir nepermokant.

Mindaugas Mikalajūnas, „SME Finance“ generalinis direktorius.
Mindaugas Mikalajūnas, „SME Finance“ generalinis direktorius.
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Mikalajūnas, „SME Finance“ generalinis direktorius

Oct 3, 2022, 7:00 PM, atnaujinta Oct 4, 2022, 9:57 AM

Atvėrė kelią supaprastinti finansavimą

Neretai smulkiam ir vidutiniam verslui gauti finansavimą iš didžiųjų bankų sudėtinga dėl užstato trūkumo ar nepakankamų duomenų, jei kreipiasi jaunas verslas. Proveržį per ilgą laiką susiklosčiusioje situacijoje kuria atviroji bankininkystė, kuri leido finansinių technologijų (fintech) bendrovėms lengvai gauti duomenis (t. y., informaciją apie pajamas, vykstančius mokėjimus, išlaidas realiuoju laiku) iš trečiųjų šalių, dažniausiai kitų finansų įstaigų, ir operatyviai priimti su finansavimu susijusius sprendimus.

Šiandien fintech bendrovės aktyviai investuoja į technologijas, padedančias supaprastinti paslaugų prieinamumą. Taigi, pajamomis grįstas finansavimas, nuo kitų finansavimo modelių skiriasi tuo, kad algoritmas automatiškai, remiantis verslo pajamomis, nustato paskolos limitą ir kainą, o tai leidžia greičiau priimti sprendimus. Naujos kartos finansų bendrovės leidžia verslui sinchronizuoti gaunamas pajamas, verslo plėtrą ir iškylantį finansavimo poreikį.

Pavyzdžiui, žinome, kad pasiruošimas „Juodajam Penktadieniui“ ar Kalėdoms didžiajai daliai e– prekybos verslų – pats darbymetis. Reikia ne tik užtikrinti pakankamą kiekį prekių atsargų, bet daugiau investuoti į reklamą. Tačiau ne kiekvienas verslas gali tai daryti savo lėšomis. Štai čia pajamomis grįsto finansavimo modelis išsprendžia smulkiųjų verslų problemą, nes leidžia operatyviai investuoti į rinkodarą ar apsirūpinti atsargomis, o tada greitai padengti paskolą iš gautų pajamų.

Ką jau galime gauti Lietuvoje?

Nors pasaulyje pajamomis grįsto finansavimo sprendimų apstu, Lietuvoje tai dar retas reiškinys. „SME Finance“ vieni pirmųjų šią paslaugą pasiūlėme e-prekybos „Pigu.lt“ platformoje dirbantiems verslams. Dažniausiai nedideli, e-komercijos verslai sunkiai gauna finansavimą, tad šis sprendimas pasiteisino su kaupu. Per keletą mėnesių kai kuriuos verslus finansavome jau ne vieną kartą. Sprendimui priimti mums tereikia duomenų apie bendrovės apyvartą, kuriuos gauname tiesiai iš partnerio „Pigu.lt“.

Taip pat, partneriai „SME Bank“ pajamomis grįstą finansavimą gali pasiūlyti savo klientams, turintiems el. parduotuves ir besinaudojantiems mokėjimų surinkimo paslauga. Akivaizdu, kad pajamomis grįsto finansavimo modelis tik populiarės ir greitu metu pamatysime daugiau šio finansavimo pasiūlymų.

Toks finansavimo modelis labiausiai tinka augimo stadijoje esančiam, aktyviai samdančiam ar į rinkodarą investuojančiam verslui. Taip pat e-prekybos segmentui. Tačiau šis finansavimo modelis netiks verslui, kuris negeneruoja reguliarių pajamų, nes būtina finansų partneriui parodyti stabilius finansinius srautus.

Finansinių sprendimų evoliucija

Tam tikra prasme, pajamomis grįstą finansavimą galima vadinti finansinių paslaugų evoliucijos pavyzdžiu. Mažesnė rizika lemia lanksčius grąžinimo terminus, verslo savininkai neprivalo bankui perleisti nuosavybės ar garantuoti paskolą nuosavu kapitalu. Kita vertus, kaip ir bet kuriuo kitu atveju, būtina įvertinti finansinius įsipareigojimus ir laikytis geriausių vadybos praktikų, tai yra, turėti pakankamai finansinių rezervų ir konservatyviai planuoti biudžetą.

Pernai pajamomis grįstą finansavimą teikiantys startuoliai Europoje pritraukė rekordines 671 mln. JAV dolerių investicijas. Per pirmąjį šių metų ketvirtį – dar 220 mln. JAV dolerių. Netrukus sulauksime ženkliai didesnio tokių paslaugų proveržio ir tai paskatins sparčiai populiarėjantis „pirkite dabar – mokėkite vėliau“ (BNPL) atsiskaitymo modelis, kuris jau prieinamas daugelyje el. parduotuvių.

Artimiausiu metu „SME Finance“ taip pat planuojame plėsti pajamomis grįsto finansavimo prieinamumą, dirbti su kitomis e-prekybos platformomis, taip pat paslaugą integruoti tiesiogiai „SME Finance“ platformoje. Paslauga bus prieinama su kitais finansavimo produktais: paskolomis, lizingu, faktoringu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.