Naujoji JK vyriausybė pristatė ekonominį planą: kels mokesčius

Naujoji Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė ketvirtadienį pristatė ekonominį planą, pagal kurį kels mokesčius ir mažins išlaidas.

JK ekonomika šiuo metu jau panirusi į recesiją.<br>Scanpix nuotr.
JK ekonomika šiuo metu jau panirusi į recesiją.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Nov 17, 2022, 3:29 PM, atnaujinta Nov 17, 2022, 3:43 PM

Iždo kancleris Jeremy Huntas šias priemones pavadino skausmingomis, tačiau būtinomis, kad šalyje vėl įsivyrautų finansinis stabilumas. Kartu jis pareiškė, kad JK ekonomika šiuo metu jau panirusi į recesiją.

Neseniai darbą pradėjusi šalies valdžia šį ekonominį planą pristatė po to, kai dėl ankstesniojo atsistatydino naujojo premjero Rishio Sunako pirmtakė Liz Truss. Politikės pristatytas vadinamasis mini biudžetas smarkiai sukrėtė rinkas ir, be kita ko, nusmukdė nacionalinės valiutos kursą.

Apie naująsias priemones taip pat pranešta praėjus dienai po to, kai oficialūs duomenys parodė, kad infliacija šalyje pasiekė 41-erių metų aukštumas ir spalį sudarė daugiau kaip 11 proc. Nepaisant niūrių ekonominių prognozių, iždo kancleris patvirtino, kad eiliniams gyventojams teks mokėti daugiau mokesčių. Tačiau J. Huntas pažadėjo padidinti išlaidas nacionalinei sveikatos priežiūros sistemai ir labiau apmokestinti pastaruoju metu dėl Rusijos karo Ukrainoje pasipelniusias naftos ir dujų bendroves.

Iždo kancleris patikino, kad šios priemonės padės sušvelninti ekonomikos nuosmukį.

Prieš tai J. Huntas jau buvo ėmęsis atšaukti L. Truss priimtas, daugybės kritikos sulaukusias priemones, pagal kurias, be kita ko, buvo užsimota mažinti bendrovėms taikomą pelno mokestį.

Į naująsias J. Hunto priemones rinkos reagavo ramiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.