Pasaulio milijardierių sąrašo viršūnėje – rimtos rokiruotės

Laiko patikrinta prabanga – puikus verslas net ir gresiančios krizės akivaizdoje. Tai įrodė Bernard’as Arnault, neseniai tapęs turtingiausiu planetos žmogumi.

Pasauio milijardierių sąrašo viršūnėje – rokiruotės.<br>„Scanpix“ nuotr.
Pasauio milijardierių sąrašo viršūnėje – rokiruotės.<br>„Scanpix“ nuotr.
B.Arnault turtingiausių planetos žmonių sąraše sugebėjo aplenkti labai ilgai pirmavusį E.Muską.<br>„Scanpix“ nuotr.
B.Arnault turtingiausių planetos žmonių sąraše sugebėjo aplenkti labai ilgai pirmavusį E.Muską.<br>„Scanpix“ nuotr.
Elonas Muskas neteko turtingiausio pasaulio žmogaus titulo.
Elonas Muskas neteko turtingiausio pasaulio žmogaus titulo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 17, 2022, 3:53 PM

Elonas Muskas neteko turtingiausio pasaulio žmogaus titulo. 51 metų amerikietis šią poziciją turėjo užleisti 73 metų prancūzui B.Arnault.

Tai nulėmė akcijų kainų pokyčiai. Mat E.Musko flagmanas „Tesla“ šįmet smarkiai buksuoja, bent jau biržoje. Tuo metu prancūzo B.Arnault prabangos prekių imperija tiesiog klesti.

Istorija. 1949 m. Šiaurės Prancūzijoje, netoli sienos su Belgija, gimęs B.Arnault nuo pat vaikystės buvo pratinamas prie verslo.

Senelis, vėliau ir tėvas turėjo inžinerijos kompaniją. Tad nieko nuostabaus, kad sūnus irgi tapo inžinieriumi ir įsitraukė į šeimos bendrovę.

Vėliau buvo įsigyta tekstilės įmonė, šeima vertėsi ir prekyba nekilnojamuoju turtu.

Tačiau B.Arnault motina buvo prisiekusi 1946 m. įkurtų „Dior“ mados namų gerbėja.

Išgirdęs, kad „Dior“ valdančioji įmonė parduodama, 1984 metais B.Arnault su partneriais ją įsigijo vos už vieną franką. Taip prasidėjo dabartinės LVHM prabangos prekių imperijos istorija.

Klestėjimas. Dabar LVHM portfelyje tokie žinomi prekės ženklai kaip „Dior“, „Louis Vuitton“, „Bvlgari“, „Moët & Chandon“ bei kiti. Anksčiau verslininkas sulaukdavo daug kritikos dėl sprendimo sujungti juos į vieną grupę. Mat tokios bendrovės mėgdavo jaustis išskirtinės ir savarankiškos.

Tačiau laikas parodė, kad B.Arnault buvo teisus. LVHM dabar klesti kaip niekad, jos akcijų kaina šturmuoja vis naujas aukštumas. Per pirmuosius devynis šių metų mėnesius, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, apyvarta išaugo net 28 procentais – iki 56,6 mlrd. eurų.

Beje, tai galioja ir kitoms prabangos prekių kompanijoms.

Vokietijos konsultacijų bendrovė „Bain & Company“ prognozuoja, kad šie metai joms bus rekordiniai ir apyvarta pasieks net 353 mlrd. eurų – kone 15 proc. daugiau nei pernai ir net ketvirtadaliu daugiau nei ikipandeminiais 2019-aisiais.

Anot prabangos prekių eksperto Fernando Fastoso, tai lemia keli veiksniai, o vieni pagrindinių – dideles pajamas gaunančių verslo grupių atsparumas krizėms bei sugebėjimas tinkamai pasirinkti rinkas. Ypač daug lemia augantis vartojimas Indijoje bei Kinijoje.

Kita vertus, prabangos prekių pagrindiniai pirkėjai yra turtingi ar bent jau pasiturintys asmenys. Anot F.Fastoso, šį sluoksnį pandemija bei infliacija paveikė kur kas mažiau nei kitų grupių vartotojus.

Tai patvirtina ir organizacijos „Oxfam“ statistika – nuo 2020 metų pasaulyje milijardierių skaičius išaugo 570-čia – iki 2668 žmonių, kurių valdomi turtai siekia 12,7 trilijono dolerių (maždaug tiek pat eurų).

Konkurentai. O turtingiausias tarp jų dabar – būtent B.Arnault.

Tiksliau, visa jo šeima, nes savo penkiems vaikams verslininkas perleido nemažus LVHM akcijų paketus.

Gruodžio 15 dienos „Bloomberg“ milijardierių indekso duomenimis, prancūzo turto vertė siekė 172 mlrd. dolerių. Tiesa, vakar ji šiek tiek krito – iki 165 mlrd. dolerių, tačiau tai vis tiek užtikrino prancūzui pirmąją vietą.

O kas gi nutiko jo pagrindiniam konkurentui E.Muskui, kuris ilgai buvo vadinamas turtingiausiu visoje planetoje? Dabar jo turtas vertinamas 161 mlrd. dolerių.

Tai lėmė ne viena priežastis. Pavyzdžiui, sprendimas įsigyti socialinį tinklą „Twitter“. Dėl to E.Muskas šią savaitę pardavė dar vieną paketą „Tesla“ akcijų už 3,58 mlrd. dolerių. Apskritai per pastaruosius metus amerikietis jų pardavė už maždaug 40 mlrd. dolerių (būtent tokią sumą jis turėjo sumokėti už „Twitter“).

Dėl neretai skandalingų ir neapgalvotų E.Musko pareiškimų jo verslu investuotojai, atrodo, pasitiki vis menkiau.

Biržoje „Tesla“ šiais metais atrodo silpnai, palyginti su kitomis automobilių pramonės ir technologijų kompanijomis.

Tiesa, dar pavasarį viena įmonės akcija kainavo daugiau kaip 380 dolerių.

Kai kurių fondų valdytojai spėjo, kad kaina kils iki tūkstančio, o kai kas prognozavo net ir skrydį iki 3 tūkst. dolerių.

Tačiau toliau sekė rimtas nuosmukis, kurį sustiprino E.Musko sprendimas dėl „Twitter“.

Šiuo metu „Tesla“ akcijos vertė – vos per 150 dolerių. Todėl nieko nuostabaus, kad 13,4 proc. akcijų tebevaldančio ir įmonei vadovaujančio E.Musko turtas tirpsta tiesiog akyse – juk metų pradžioje jis buvo viršijęs 300 mlrd. dolerių ribą. („Wiwo.de“, „Manager-magazin.de“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.