Po mįslingo dingimo – pirmosios žinios apie iš akių dingusį įtakingą verslininką

Vasario viduryje Kinijos kompanijos „China Renaissance“ akcijos per dieną staigiai nuvertėjo daugiau nei ketvirtadaliu. Tačiau ne dėl verslo nesėkmių – tiesiog dingo jos įkūrėjas.

Bao Fanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Bao Fanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2023, 5:14 PM

52 metų Bao Fanas spėjo padirbėti tarptautiniuose bankuose „Morgan Stanley“ bei „Credit Suisse“, kol 2005-aisiais nusprendė įkurti savo įmonę „China Renaissance“.

Investicijomis besiverčianti kompanija nėra tradicinis bankas, nes ji didžiausius pinigų srautus skiria technologijų įmonėms. Žinoma, Kinijos.

Šios bendrovės investicijos nukreiptos į elektroninės prekybos platformą jd.com, pavėžėjimo verslu užsiimančias „Didi“ ir „Kuaidi“, maisto pristatymo bei kitokias šiuolaikines įmones, dažniausiai startuolius.

Dar 2018 metais pats Bao Fanas pripažino, kad jo verslas susijęs net su 70 proc. Kinijos gyventojams puikiai žinomų interneto kompanijų. „China Renaissance“ įkūrėjas buvo vadinamas netgi vienu iš 50 įtakingiausių pasaulio verslininkų – į šį sąrašą jį buvo įtraukusi JAV žiniasklaidos įmonė „Bloomberg“.

Tačiau, kaip neretai nutinka Kinijoje, daug įtakos įgijęs verslininkas gali patekti į valdžios nemalonę. Tad vasario viduryje Bao Fanas, kurio turtas vertinamas keliais milijardais eurų, tiesiog pradingo iš visuomenės akių, o jo bendrovės akcijos dėl to staigiai smuktelėjo.

Tik prieš kelias dienas „China Renaissance“ paskelbė, kad verslininkas šiuo metu bendradarbiauja su valdžios institucijomis.

Tačiau niekas neatskleidė, kokiais klausimais.

Tad iki šiol spėliojama, kuo galėjo nusidėti Bao Fanas ar jo įmonė. Tiesa, ji valdžios akiratyje atsidūrė dar pernai, kai buvo suimtas kompanijos prezidentas Cong Linas. Teigiama, kad areštas susijęs su jo ankstesne veikla valstybės valdomame banke ICBC.

Vis dėlto trumpesni ar ilgesni žinomų verslininkų išnykimai iš visuomenės akiračio Kinijoje yra jau įprasti.

Antai 2015 metų gruodžio mėnesį buvo pranykęs milžiniškos „Fosun“ grupės įkūrėjas milijardierius (skaičiuojant doleriais) Guo Guangchangas. Tik po keleto dienų pranešta, kad jis padėjo tyrėjams aiškintis dėl korupcijos atvejo ir netrukus vėl buvo laisvas.

Kur kas prasčiau baigėsi kinų kilmės kanadiečių verslininkui Xiao Jianhua, kuris prieš keletą metų buvo vienas turtingiausių Kinijos žmonių. 2017 m. jis dingo ir iki 2020-ųjų niekas nepranešė, kur yra ir ką veikia.

Tik vėliau paaiškėjo, kad verslininkas buvo sulaikytas, o pernai ir nuteistas dėl korupcijos.

Milijardierius laisvės neteko net 13-ai metų.

Vis dėlto bene garsiausias atvejis nutiko 2020 m., kai „Alibaba“ įkūrėjas Jackas Ma buvo išnykęs iš viešumos trims mėnesiams. Tai nutiko tuomet, kai jo elektroninių mokėjimų kompanija „Ant Financial“ rengėsi pirminiam akcijų platinimui, kuris turėjo būti vienas didžiausių Kinijos istorijoje.

Rinkos reguliavimo institucijas dar anksčiau kritikavęs J.Ma pradingo, akcijų platinimas taip ir neįvyko, nors po jo J.Ma galėjo tapti turtingiausiu Kinijos žmogumi. Vėliau verslininkas pasirodė viešumoje, tačiau pritilęs, o jo kompanijos „Ant Financial“ ambicingi planai buvo sužlugdyti. („Bbc.co.uk“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.