Nemažai vartotojų gerokai permoka už elektrą: pasakė, kaip sutaupyti apie 12 eurų per mėnesį

Liepą nustojus galioti kompensacijoms už elektrą, 28 ct/kWh ar mažesnį tarifą užsifiksavę buitiniai vartotojai neretai permoka už elektrą – kadangi nepersirašo sutarties su nepriklausomais elektros tiekėjais, sako Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius.

Pasirinkus dabar rinkoje siūlomus fiksuotos elektros kainos planus, gyventojai galėtų sutaupyti apie 12 eurų per mėnesį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pasirinkus dabar rinkoje siūlomus fiksuotos elektros kainos planus, gyventojai galėtų sutaupyti apie 12 eurų per mėnesį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Aug 18, 2023, 9:58 AM, atnaujinta Aug 18, 2023, 10:00 AM

Anot jo, pasirinkus dabar rinkoje siūlomus fiksuotos elektros kainos planus, gyventojai galėtų sutaupyti apie 12 eurų per mėnesį, 150 eurų per metus.

„Pavyzdžiui, jei vartotojas fiksavęs 26 ct/kWh, o kitas nepriklausomas tiekėjas siūlo 22 ct/kWh, tai vartotojas realiai permoka tuos 4 centus, užuot kreipęsis į kitą tiekėją ir persirašęs sutartį“, – penktadienį LRT radijui teigė R. Pocius.

„Vidutinis vartotojas, kuris suvartoja apie 300 kWh, per mėnesį galėtų sutaupyti 12 eurų, per metus – beveik pusantro šimto eurų“, – pažymėjo VERT pirmininkas.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) patarėjos Agnės Bagočiūtės teigimu, šiuo metu nepriklausomų elektros tiekėjai siūlo fiksuoti 23–25 ct/kWh tarifą, tačiau su birža susieti planai kainuoja apie 20 ct/kWh.

Jos teigimu, liepą vidutiniškai gyventojai permokėjo 5–12 eurų.

„Liepą (buitiniai vartotojai – ELTA) permokėjo nuo 5 iki 12 eurų, imant vidutinį suvartojimą“, – LRT radijui sakė A. Bagočiūtė.

Anot jos, vartotojai turėtų pasidomėti rinka ir ieškoti palankesnių alternatyvų.

„Patarimas tikrai nepatingėti ir pasirinkti. Tiems, kas nebijo rizikuoti ir labiau domisi kainomis, ir ypač turi išmaniuosius skaitiklius, tikrai rekomenduotume rinktis biržos planus, nes šiuo metu jis išlieka pigiausias. Apie garantinį tiekimą (garantinio tiekimo tarifas rugpjūtį siekia 19,2 ct/kWh – ELTA) nenorėčiau kalbėti, nenorėčiau jo siūlyti, tai nėra gera praktika“, – kalbėjo LEA patarėja.

Vis dėlto, jos teigimu, dabar palankus metas kainą fiksuoti, kadangi antrąjį metų pusmetį elektra rinkoje įprastai būna brangesnė apie 15 proc.

R. Pocius pabrėžė, kad, žiūrint į tendencijas rinkoje, elektros tarifą būtų tikslinga fiksuoti bent pusmečiui.

„Nes žiemos laikotarpiui Europoje vis tik yra daug neapibrėžtumų dėl gamtinių dujų, dėl įvairių geopolitinių situacijų, dėl klimato.

Jei žiema būtų šalta, tikėtina, kad gamtinių dujų kainų augimas gali būti ir jis galėtų įtakoti elektros kainas. Tam, kad būtų suvaldytos šios rizikos, rekomenduojama vartotojams pagalvoti apie kainos fiksavimą bent iki pavasario“, – kalbėjo VERT pirmininkas.

ELTA primena, kad liepą nustojo galioti pirmąjį pusmetį taikytas kompensacijų už elektrą mechanizmas – valstybės lėšomis elektros tarifas visiems buitiniams vartotojams buvo mažinamas iki 28 ct/kWh tarifo arba daugiausia 28,5 ct/kWh. Kompensacijų nebelikus, du nepriklausomi tiekėjai – „Ignitis“ ir „Enefit“ – planų nepasikeitusiems klientams iki 28 ct/kWh kainas sumažino automatiškai.

Pasak R. Pociaus, daugiau nei 28 centus už kiekvieną suvartotą elektros kilovatvalandę dar moka apie 43 tūkst. buitinių vartotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.