Įtartini gaisrai kaimyninėse valstybėse gali neaplenkti ir Lietuvos: įspėja, jog šiose vietose – ypač aukšta rizika

Pastaruoju metu kaimyninėse valstybėse fiksuojant gaisrus prekybos centruose, Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas sako, jog Lietuvoje tokių provokacijų lygis yra pakankamai aukštas. Anot jo, dėl to kelias pastarąsias savaites aukštesnio budrumo lygyje veikia ir šalies teisėsaugos tarnybos. NKVC vadovas pažymi – tokiomis sąlygomis visuomenė bei verslai raginami imtis prevencinių veiksmų saugumo atžvilgiu.

Asociatyvi nuotr.<br>Scanpix.
Asociatyvi nuotr.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

May 17, 2024, 2:47 PM, atnaujinta May 17, 2024, 5:00 PM

„Grėsmės lygis yra pakankamai aukštas. Mes kviestume visuomenę išlaikyti budrumą. Esame konsultavęsi ir davę tam tikrus rekomendacinius pasiūlymus tiek įmonėms, tiek saugos tarnyboms, kurios rūpinasi atskirų objektų saugumu. Tas darbas vyksta nuolat – konsultuojame ir kviečiame pakelti budrumo lygį, šiek tiek sustiprinti budėjimą visuomeniniuose objektuose“, – penktadienį žurnalistams sakė NKVC vadovas.

„Padegimų grėsmė, ką matome iš kaimyninių valstybių, egzistuoja ir Lietuvoje. Todėl kviečiame įmones ir saugos tarnybas būti labai budrioms, stebėti situaciją, fiksuoti galimus įtartinus incidentus“, – ragino V.Vitkauskas.

Jis tikino, jog specialistų rekomendacijos yra aktualios visiems verslams, o ypač – įmonėms, susijusioms su prekyba, su parama Ukrainai, degiųjų medžiagų gamyba ir prekyba. Klausiamas, ar provokacijos gali būti nukreiptos prieš pavienius asmenis ar aktyvistus, renkančius paramą Ukrainai, V.Vitkauskas nurodė, kad tarnybos tokių indikacijų šiuo metu nemato.

V.Vitkausko teigimu, policija ir kitos tarnybos, besirūpinančios viešuoju saugumu, savo parengties lygį pakėlė jau prieš keletą savaičių.

Tuo metu verslai, įmonės raginami imtis priemonių, jog užtikrintų objektų apsaugą. NKVC išplatino atitinkamas rekomendacijas, susijusias su galimų provokacijų prevencija. Centras pažymi – sustiprintas fizinis ir kibernetinis įmonių saugumas reikšmingai sumažintų įvairių operacijų tikimybę, todėl siūloma atidžiau stebėti situaciją saugomuose objektuose ir jų prieigose. Taip pat raginama patikrinti gaisrinės saugos sistemas, vykdyti jų techninę priežiūrą, organizuoti darbuotojų mokymus ir pratybas.

„Įmonės turėtų pakelti budrumo lygį, suaktyvuoti savo saugos kampanijas, tarnybas, kurios užsiima apsauga – kad būtų fiksuojama tam tikra įtartina veikla“, – kalbėjo V.Vitkauskas.

„Tas laikas, kuomet gali kilti gaisrai ar kažkokie išpuoliai – tai nakties metu. Tai 24/7 budrumas turi būti išlaikytas. Savaitgaliai tas laikas, kai nutinka panašūs incidentai“, – dėstė jis.

Incidentus organizuoja per „Telegram“

NKVC teigimu, pastaruoju metu fiksuojami incidentai organizuojami per programėlę „Telegram“ – asmenims siūlomas atlygis už tam tikrus darbus, kurie, manoma, susiję su informacinio, kibernetinio ar kinetinio tipo veika.

„Paprastai yra kvietimai „Telegram“ kanaluose. Kol kas neteko fiksuoti, kad toks kvietimas būtų lietuvių kalba. Bet tai nereiškia, kad šiandien arba rytoj jis nepasirodys“, – kalbėjo V.Vitkauskas.

Jo teigimu, kol kas vertinant įvykusius incidentus tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, provokacijas sukelia ne vietiniai žmonės.

V.Vitkauskas ragina piliečius, kurie „Telegram“ programėlėje ar kitur pastebi įtartiną veiklą, nedelsiant pranešti apie tai tarnyboms.

„Jeigu pamatytumėte tokį kvietimą, nedelsiant (raginame – ELTA) informuoti policiją“, – sakė NKVC vadovas.

Gaisras „Ikea“ prekybos centre – potenciali provokacija

Klausiamas apie gaisrų atvejus, kurie galėtų potencialai būti laikomi provokacijomis, V.Vitkauskas paminėjo praėjusią savaitę įvykusį gaisrą „Ikea“ prekybos centre.

„Praėjusią savaitę turėjome incidentą „Ikea“ prekybos centre, vyksta tyrimas. Pagal braižą, pagal objekto aprašymą ir ten esančias medžiagas, tai patektų į diapazoną, apie kurį kalbame“, – sakė jis, pridurdamas, jog panašūs atvejai fiksuoti tiek Lenkijoje, tiek Vokietijoje, Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

„Braižas yra panašus. Stengiamasi patekti į vidų, ieškoti vietų, kurios yra greičiausiai padegamos – greičiausiai dega, lengviausia į jas papulti. Taip pat bandoma žiūrėti, kur yra apsaugos sistemos, kad jas eliminuoti ir išjungti“, – detalizavo NKVC vadovas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę kilo gaisras prekybos centro „Ikea“ patalpose. Įtariama, jog gaisras kilo dėl padegimo.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo visuotinai pavojingu būdu. Už tai baudžiama bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Dėl gaisro padarinių ketvirtadienį prekybos centras nedirbo.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.