Karjeros Vokietijoje atsisakęs kaunietis robotus kuria Lietuvoje

Kaunietis Dainius Karkauskas turėjo puikių karjeros galimybių klestinčioje Vokietijos kompanijoje, tačiau nusprendė grįžti į Lietuvą ir čia pradėti savo verslą. 2009 metais kvalifikuotas inžinierius subūrė specialistų komandą, kuriančią programinę įrangą sudėtingiems medicininiams robotams. Aukštųjų technologijų įmonė „Rubedo sistemos“ šiemet pelnė prestižinį „Žinių ekonomikos forumo“ ir „Eksma“ grupės įsteigtą apdovanojimą „Jauna aukštųjų technologijų įmonė 2012“.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Dec 16, 2012, 10:28 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:51 PM

Iki šiol tik su užsienio partneriais dirbanti bendrovė planuoja Lietuvos rinkai pasiūlyti dar negirdėtą, revoliucinį sprendimą, padėsiantį išgelbėti ne vieno širdies ligomis sergančio žmogaus gyvybę.

D. Karkausko planuose – išmaniajame telefone įdiegta speciali programinė įranga, beviele sąsaja „bendraujanti“ su žmogaus pulsą fiksuojančiu davikliu, apyranke ar specialiu ausinuku.

Sutrikus širdies veiklai, mobiliajame telefone veikianti programa tai iš karto užfiksuotų ir išsiųstų pranešimą medikams. Jie gautų ne tik išsamius duomenis apie paciento būklę, ryšio priemonėje įdiegta vietos nustatymo sistema (GPS) perduotų tikslias sunegalavusio širdininko koordinates.

„Medikai ekrane matytų informaciją ir ją įvertinę galėtų patys spręsti, ką daryti toliau - susisiekti su pacientu, perspėti apie gresiantį pavojų ir siūlyti jam pačiam atvykti ar iš karto siųsti greitosios pagalbos automobilį“, - sakė „Rubedo sistemų“ direktorius D. Karkauskas.

Šią sistemą galėtų plačiai naudoti ne tik širdies ligomis sergantys žmonės, bet ir sportininkai. Taip pat planuojama sukurti daviklį, skirtą cukriniu debetu sergantiems žmonėms. Insulino kiekį kraujyje galima nustatyti davikliui išanalizavus prakaito pavyzdį. Išmaniajame telefone įdiegta programa atliktų duomenų analizę ir pacientui pateiktų rekomendacijas.

Mobilieji telefonai gali išgelbėti širdies ligomis sergančių žmonių gyvybes. Ligoniui tereikės su savimi nešiotis išmanųjį telefoną bei daviklį, kuris matuotų pulsą ir užfiksavęs sveikatos sutrikimus pavojaus signalą perduotų medikams. 

„Rubedo sistemų“ vadovo planuose - sukurti nesunkiai parengiamus robotus, kurie galėtų talkinti smulkiojo verslo srityje. Taip pat robotus, sugebėsiančius sekti žmogų. 

Šis sprendimas pagelbėtų įvairiose srityse – ligoninėse, kuriose maistas iki šiol išvežiojamas vežimėliais, taip pat dideliuose sandėliuose ar prekybos centruose. Darbuotojui nebereikėtų stumdyti konteinerių, tik eiti priekyje rodant kelią. Vežimą ar jų junginį tempiantis robotas pats sektų ir paskos.

Panaudojo užsienyje įgytą patirtį

Inžinieriaus karjerą šiandieninis verslininkas D. Karkauskas pradėjo sovietmečiu veikusioje garsioje įstaigoje - Kauno radijo matavimo technikos mokslinio tyrimo institute „Elektronika“.

Vėliau darbavosi keliose įmonėse, telekomunikacijų ir medicinos srityse. Pasiekęs karjeros aukštumų kaunietis nusprendė patirties įgyti užsienyje, išvyko į Vokietiją, ten bendrovėje „Medical Intelligence“ kūrė ir programavo robotus.

Į šią veiklą D. Karkauskas įtraukė pažįstamus lietuvius. Inžinierius pripažįsta, kad vokiečiams Lietuvoje nuotoliniu būdu dirbę robotų programuotojai buvo priimtinesni, nes jiems reikėjo mokėti mažesnį atlyginimą.

Galiausiai įmonė, kurioje dirbo, D. Karkauskui pasiūlė aukštas pareigas bei solidų atlyginimą. Tačiau inžinierius šio pasiūlymo atsisakė, nusprendė grįžti į Kauną, kurti savo verslą.

„Būtų tekę visiškai keisti gyvenimą, kartu su visa šeima keltis į Vokietiją. Nusprendžiau grįžti į Lietuvą ir su žmonėmis, su kuriais iki to bendradarbiavau, kurti savo įmonę“, - lrytas.lt pasakojo verslininkas.

Verslo pradžia buvo sėkminga, D. Karkauskas ėmė vadovauti specialistų komandai, kurie jau buvo įgiję pakankamai žinių robotų technikos srityje.

Prieš steigiant bendrovę buvo sutarta su potencialiais klientais, buvusiais D. Karkausko darbdaviais „Medical Intelligence“ ir šią bendrovę valdančia tarptautine korporacija „Elekta AB“, užimančia dominuojančias pozicijas spindulinės terapijos rinkoje.

Kauniečiai sudomino pasaulinės rinkos lyderius

Verslininkas pasakojo, kad įmonės veiklos pradžioje kartu su kolegomis pasinaudojo ankstesnėje darbovietėje „Medical Intelligence“ sukurta onkologiniams ligoniams skirta specialia spindulinės terapijos lova, ją patobulino medicinos robotus prijungti ir valdyti skirta programine įranga.

„Pasiūlėme patobulintą sprendimą, kaip į mūsų anksčiau sukurtą, labai tiksliai pacientą pozicionuojančią lovą integruoti „Elektos“ spindulinės terapijos produktus, sukuriant programinę įrangą ir integruojant valdymą“, - sakė D. Karkauskas.

Kaunietis pasakojo, kad rinka, kurioje dirba jo vadovaujama įmonė, – itin specifinė, beveik uždara ir patekti į ją naujiems, savarankiškiems žaidėjams be galo sudėtinga.

Medicinos prietaisų rinkai taikoma ypač daug aukštų reikalavimų, būtina gauti ne vieną sertifikatą, ypač didelis dėmesys skiriamas bendrovės vardui, įvaizdžiui.

„Buvo priimtas sprendimas pasinaudoti labai galinga įmone, turinčia didelę patirtį. Aišku, su milžiniškomis nuolaidomis, leidžiančiomis daug uždirbti partneriams. Tačiau tai buvo mūsų galimybė savo sprendimus diegti pasaulinėje rinkoje, gauti finansavimą ir kurti naujus produktus“, - lrytas.lt žurnalistui pasakojo D. Karkauskas.

Kauniečių sukurti programiniai sprendimai jau įdiegti Europos, Azijos ir Amerikos rinkose. Iki šiol įmonė visą savo produkciją eksportuoja į užsienio rinkas.

Kuria judančių auglių precizinio švitinimo technologiją

Šiuo metu kauniečiai kuria naują technologiją, padėsiančią švitinti žmogaus organizme esančius judančius piktybinius navikus. Ši programinė įranga leis robotui tolygiai judėti ir švitinti tiksliai tą vietą, kurioje yra auglys.

„Juda plaučiuose bei prostatoje esantys augliai. Šiuo metu kartu su mokslo įstaigomis atliekame tyrimus. Sekant krūtinės ląstos judėjimą galima nustatyti, kaip kūno viduje juda auglys. Taip pat galima daviklį įdėti į audinius, tačiau tai jau invazinis metodas. Šį sprendimą galėsime siūlyti dabartiniam partneriui, taip pat ir bet kam kitam, mūsų nesieja jokie įsipareigojimai“, - sakė Kaune veikiančios aukštųjų technologijų įmonės vadovas.

Kita „Rubedo sistemų“ veiklos sritis – pramoniniai robotai. Kauniečiai kuria lengvai paruošiamus robotus smulkiajam verslui. Pagrindinis uždavinys - sukurti tokį robotą, kurį tam tikroms funkcijoms atlikti galėtų paruošti specialių žinių neturintis žmogus. Planuojama atlikti rinkos tyrimus Didžiojoje Britanijoje ir išsiaiškinti, kokie poreikiai robotams dominuoja.

Dirbama ir taikomosios robotų technikos srityje, kuriamas galutiniam vartotojui skirtas, nuolat kintančioje aplinkoje susiorientuoti galinčio roboto prototipas.

„Jau dabar yra kažkas panašaus - dulkių siurbliai ar žoliapjovės. Mes kuriame erdvėje orientuotis galinčią mobilią platformą, kuri galėtų būti pritaikyti medicinos įstaigose – pavyzdžiui, automatiškai po palatas išvežioti medikamentus ar maisto produktus, taip pat sekti žmogų. Jeigu turėtų būti vežama daugiau vežimėlių, žmogui nereikėtų jų stumti, o tik eiti priekyje ir rodyti kelią. Ši technologija gali būti pritaikoma ne tik gydymo įstaigose, bet ir sandėliuose ar prekybos centruose“, - sakė D. Karkauskas.

Verslininkas dar negalėjo atsakyti, ar jo bendrovės sukurtus robotus bus galima išvysti mūsų šalies prekybos centruose, sandėliuose bei ligoninėse.

„Tikrai nespjauname į Lietuvos rinką, tik tokių sprendimų kaina šiuo metu dar pakankamai aukšta, todėl galvojame, kaip galima ją sumažinti. Šios technologijos sparčiai pinga, manau, kad po penkerių metų kaina taps konkurencinga, tad jas bus galima pritaikyti ir Lietuvoje“, - sakė bendrovės vadovas.

Į priekį stumia siekis nuolat tobulėti

Kaune sėkmingą verslą pradėjęs D. Karkauskas pripažįsta galėjęs pasilikti Vokietijoje, kur jam buvo siūlomos aukštos pareigos ir solidus atlyginimas. Ramų ir užtikrintą gyvenimą užsienyje į nuosavą verslą tėvynėje iškeitęs inžinierius sakė, kad pasirinkimą lėmė ne tik buitinės, šeimyninės aplinkybės, bet ir gyvenimo kokybė.

„Kitoje kultūroje gyventi sunku. Čia esi savas, daug ką pažįsti, laisvai kalbi, nėra įtampos. Galų gale čia gyventi daug smagiau. Kai jau tikrai blogai, neturi kur dingti, tada suprantu, pateisinu emigraciją“, - sakė D. Karkauskas.

„Rubedo sistemų“ vadovas pripažino – jo gyvenimą nuolat lydi tobulėjimo siekis. Tai pagrindinis stimulas, leidęs pasiekti karjeros aukštumų.

„Sovietmečiu baigus tuometį Kauno politechnikos institutą man pasiūlė gerą darbą tuometėje F. Džeržinskio staklių gamykloje, alga būtų siekusi 400 rublių. Tačiau pasirinkau „Elektroniką“ (Kauno radijo matavimų technikos mokslinio tyrimo institutą. – Red.), kur atlyginimas siekė 125 rublių. Užsibrėžiau tikslą – būti tarp lyderių.

Po trejų metų laimėjau geriausio specialisto konkursą, gavau priedą iš direktoriaus fondo. Kai vėliau vėl reikėjo rinktis, nuėjau dirbti į ambicingus planus užkariauti visą postsovietinę Rytų rinką užsibrėžusią bendrovę „Elsis“.

Mums tai pavyko padaryti, gaudavau tam tikrą procentą nuo sukurtų produktų apyvartos. Kaip inžinierius pasitikrinau save mūsų rinkoje, Rytų rinkoje, vėliau atėjo laikas iššūkiui – patikrinti, kaip mane vertina Vakaruose.

Po to buvo kitas etapas – savo verslo kūrimas, taip pat naujas iššūkis. Tiesiog norisi sukurti kažką naujo, save išbandyti naujose srityse“, - pasakojo bendrovės „Rubedo sistemos“ vadovas D. Karkauskas.

Lotyniškas žodis rubedo (liet. pažodžiui „raudonis“) yra XV-XVI amžiaus alcheminis terminas, reiškiantis paskutinę alcheminio darbo (lot. magnum opus) stadiją, kurios metu alchemikas pasiekia savo tikslą – sukuria bet kurį metalą į auksą paversti galinčią mitinę substanciją - filosofinį akmenį. Perkeltine prasme – tai savirealizacijos, nuosavo kelio atradimo simbolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.