Pasaulį sužavėjo lietuvės sukurtas telefono „Nokia“ dangtelis

21 metų vilnietė – pasaulio dėmesio centre. Vasario 21 d. Vilniaus dailės akademijos grafinio dizaino trečiakursei Aistei Jakimavičiūtei Niujorke prestižiniame renginyje įteiktas apdovanojimas už jos sukurtą dangtelį „Nokia“ telefonui. Aistė buvo vienintelė lietuvė tarp 200 dalyvių, ir tarptautiniame konkurse sugebėjo užimti antrąją vietą, vos keliomis dešimtosiomis procento atsilikusi nuo laimėtojos amerikietės.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Feb 26, 2013, 10:37 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 1:52 AM

Kompanijos „Nokia“ paskelbtame konkurse dalyviai iš trijų šalių – Suomijos, Didžiosios Britanijos ir JAV universitetų – turėjo sukurti naujausio „Nokia“ telefono „Lumia 820“ kitos pusės dangtelio iliustraciją.

Aistė buvo vienintelė konkurse dalyvavusi lietuvė ir į konkursą pakliuvo atsitiktinai – kaip tik šiuo metu pagal mainų programą ji studijuoja Suomijos Lahčio taikomųjų mokslų universitete. Iš maždaug 200 užsiregistravusių dalyvių komisija, kurią sudarė keliolika profesionalų iš viso pasaulio, atrinko 15 finalininkų, tarp jų pakliuvo ir Aistė.

Už finalininkų sukurtą dizainą buvo kviečiami balsuoti socialinių tinklų lankytojai. Mergina sakė nesitikėjusi, kad sulauks tokio didelio savo tautiečių palaikymo. Sužinoję apie „Nokia“ konkurse dalyvaujančią lietuvę, jie balsavo taip gausiai, jog vienu metu Aistė buvo atsiplėšusi nuo artimiausių konkurentų per 3 tūkst. balsų.

Konkurso organizatoriai nusprendė anuliuoti balsus, gautus iš vieno šaltinio, tačiau jų vis vien užteko, kad Aistė laimėtų antrąją vietą. Pirmąją vietą laimėjo dizainerė iš Niujorko, o trečiąją – airis.

Kompanija antros vietos laimėtojai apmokėjo kelionę į Niujorką, gyvenimą viešbutyje. Apdovanojimai vyko prestižiniame renginyje – didžiulėje konferencijoje apie medijas „Social media week“. Pirmos, antros ir trečios vietos laimėtojams buvo įteikti gamykloje padaryti telefonai su jų sukurtu dizainu. Su lietuvės sukurtu dizainu buvo išleista ribota 50 „Nokia“ telefonų serija, kuria prekiaujama internetu.

Niujorkas A. Jakimavičiūtei paliko neišdildomą įspūdį – už Atlanto mergina lankėsi pirmą kartą. „Gyvenome Manhatane, pačiame centre. Viskas atrodė kaip iš kokio filmo“, - sako ji. Tačiau labiausiai Aistę džiugina pasaulio žiniasklaidos dėmesys.

„Apie mus rašys labai didelis žurnalas „Computer Arts“. Daug tinklaraštininkų pasaulyje apie šitą konkursą kalba. Galima sakyti, dovanų gavome ne tik telefonus ir kelionę į Niujorką, bet ir galimybę būti pamatytiems pasaulyje“, - džiaugiasi Aistė.

Lietuvės sukurtas telefono dangtelis – gana kuklus, nespalvotas. „Kai išgirdau užduotį, nuo pat pirmos akimirkos sugalvojau, ką noriu daryti, - pasakoja A. Jakimavičiūtė. - Norėjau pabandyti atsisakyti visų rėmų, kurie galėtų būti apibūdinami žodžiais „moteriška“, „vyriška“, „paaugliška“, „vaikiška“. Atsisakyti visų simbolių ir ženklų – pavyzdžiui, nesirinkti gyvūnų, nes tada tas dizainas nepatiktų tiems, kuriems nepatinka tie gyvūnai.“

Todėl Aistė pasirinko tiesiog geometrines formas ir dvi paprastas spalvas – juodą ir baltą. „Mano tikslas buvo, kad dizaine tai, kas patinka, atrastų kiekvienos amžiaus grupės, kiekvienos lyties žmogus, kad tas dizainas galėtų patikti kuo didesniam skaičiui žmonių“, - pasakoja ji.

Užmojis pavyko – kai dizainas buvo paskelbtas, vieni Aistės draugai jame įžiūrėjo lapes, kiti paukščius, treti – lietuviškus motyvus. „Tai yra gerai – visi žmonės atranda tai, ką nori“, - sako jaunoji dizainerė.

Sukurti „Nokia Lumia 820“ dangtelį A. Jakimavičiūtei užtruko apie devynias valandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.