Vilniuje J. B. Hannibalssono skulptūros ieškoję islandai sutiko jį patį

Sėkmės istorijose iki šiol skaitėte apie sėkmingus verslininkus, kitų profesijų žmones, kurie nuvertė kalnus, pasiekė šlovės aukštumas ar uždirbo milijonus. Šįkart – kiek kitokia sėkmės istorija. Ji – apie akimirkos sėkmę, netikėto susitikimo džiaugsmą, kurį Vilniuje patyrė grupė islandų.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-06-24 16:59, atnaujinta 2018-03-05 05:55

Lietuvos sostinėje jie tikėjosi pamatyti buvusiam Islandijos užsienio reikalų ministrui Jonui Baldvinui Hannibalssonui skirtą skulptūrą. Šis žmogus visos Islandijos vardu pirmasis pripažino Lietuvos nepriklausomybę.

Bet užuot radę skulptūrą, sutiko jį patį.

74-erių buvęs politikas sėdėjo vienoje Pilies gatvės kavinėje. Jis tučtuojau pakvietė tautiečius pietų – jau kitą dieną jis ir žmona savo namuose vaišino svečius pica ir baltu vynu.

Buvusį ministrą sutiko kavinėje

Grupelė jaunimo darbuotojų iš Islandijos į Lietuvos sostinę atvyko kelioms dienoms. Jie susižavėjo „Kitokių projektų“ konsultantu Artūru Deltuva, kuris jiems skaitė paskaitą apie darbą su jaunimu Lietuvoje. Konsultantų įmonė jiems surengė vienos dienos mokymus.

Būdami Vilniuje islandai taip pat tikėjosi surasti jų mėgstamo politiko skulptūrą. „Vienas iš mūsų perskaitė „Wikipedijoje“, kad Vilniuje yra buvusio ministro pirmininko skulptūra. Būdami Vilniuje, norėjome ją rasti, bet niekas iš lietuvių negalėjo apie skulptūrą nieko pasakyti“, - tinklaraščiui patyrimas.lt pasakojo islandų grupės koordinatorius Kristinnas Bjornssonas.

Nuotykiai prasidėjo labai netikėtai. „Bėgiojome po miestą atlikdami įvairias užduotis. Užsukome į vieną kavinę atsikvėpti. Joje tiesiog sėdėjome ir gėrėme kavą ir… pamatėme jį“, - pasakojo K. Bjornssonas.

Jaunimo darbuotojai greitai susigaudė, ką daryti. „Priėjome prie jo. Drąsiausias iš mūsų pasisveikino, pristatė mūsų grupę. Mes nežinojome, kad jis gyvena Vilniuje. Manėme, kad Ispanijoje. Pasirodo, jis garbės profesorius Vilniaus universitete, dirba ten dėstytoju“, - aiškino islandas.

Nuo balandžio iki birželio J. B. Hannibalssonas Vilniaus universitete, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (TSPMI) dėstė apie mažas valstybes.

Pietums – pica ir baltas vynas

Islandams besikalbant paaiškėjo, kad jokios skulptūros J. B. Hannibalssonui sostinėje nėra. „Paklausėme, kur Vilniuje yra jo garbei skirta skulptūra. Pasirodo, tas įrašas „Wikipedijoje“ – visiškas melas. Mieste nėra jokios skulptūros“, - sakė grupės vadovas.

Islandai greičiausiai ne taip suprato pranešimą apie buvusiam Islandijos užsienio ministrui padovanotą angelo skulptūrą. Ją tuometinis Vilniaus meras Vilius Navickas išsiuntė miesto garbės piliečiui jo 70-mečio proga.

Bet skulptūra jau nebebuvo tokia svarbi – jaunimo darbuotojų dėmesį prikaustė buvęs politikas. Kadangi islandai turėjo skubėti atlikti užduotis, J. B. Hannibalssonas visus pakvietė pietų savo namuose, universiteto nuomojamame bute Didžiojoje gatvėje.

„Jis buvo malonus, labai norėjo su mumis pasikalbėti. Kitą dieną pietavome su juo. Kartu praleidome 2 valandas. Atėjome vidurdienį, valgėme picą, gėrėme baltą vyną, kalbėjomės“, - prisiminė jaunimo darbuotojas.

Svečiai su buvusiu užsienio reikalų ministru šnekučiavosi apie Vilnių, puikią miesto atmosferą, istoriją, lankytinas vietas. „Kalbėjome ir apie Islandiją, šalies politiką. Tas vyrukas turi daug istorijų, kurias gali pasakoti“, - šypsojosi K. Bjornssonas.

Į J. B. Hannibalssono namus tądien sugužėjo 10 nepažįstamų tautiečių, bet šeimininkų tai neišgąsdino. „Mus priėmė jis pats ir jo žmona. Nusifotografavome su jais. Jie buvo labai draugiški. Manau, mes ir dar kartą juos aplankysime. Gavome jo el. pašto adresą. Jei kažkas iš mūsų vėl keliaus į Vilnių, mes jį būtinai susitiksim“, - kalbėjo jaunimo darbuotojas.

Visai grupei netikėtas susitikimas paliko gilų įspūdį. J. B. Hannibalssonas yra labai gerbiamas savo šalyje. „Visi Islandijoje jį pažįsta, jis, jo šeima dažnai pasirodydavo žiniasklaidoje. Jis garsus dėl to, kad buvo užsienio reikalų ministras. Buvo pirmasis politikas, kuris pripažino Lietuvos nepriklausomybę“, - žinias apie Lietuvos istoriją demonstravo islandas.

Šiuo metu J. B. Hannibalssonas atostogauja Ispanijoje. Ten ketino praleisti visą vasarą, paskui – grįžti namo į Reikjaviką. TSPMI vadovas Ramūnas Vilpišauskas sakė, kad svarsto galimybę ir kitą pavasarį pakviesti žinomą Islandijos veikėją dėstyti lietuviams.

Kupini džiaugsmo ir entuziazmo namo grįžę islandai iki šiol dalijasi įspūdžiais iš susitikimo. Labiausiai juos stebina neįtikėtinas sutapimas - kaip jiems pasisekė atsirasti ten, kur atokvėpiu džiaugėsi ir jų mylimas tautietis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.