Kaunietės siūtos peteliškės laksto po visą pasaulį

Varlių karalienė. Taip draugai vadina vyriškus aksesuarus – peteliškes – siuvančią 23-ejų kaunietę Agnetę. Beveik prieš dvejus metus atradusi savo nišą mergina jau turi sumaniusi prekės ženklą, o jos siūtos peteliškės skraido po visą pasaulį. Tik iki Australijos dar nenulėkė. Tačiau tai – tik laiko klausimas. Prieš Kalėdas vos po kelias valandas mieganti mergina savo kūrinius pardavinėja internete, be to, tariasi su parduotuvėmis, prašydama rasti vietos nutūpti jos peteliškėms.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Dec 14, 2013, 10:04 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:03 PM

Kone visa Agnetės šeima vienaip ar kitaip gyveno arti meno: tėtis mėgo fotografuoti, močiutė ir pusseserė – piešti, dėdė – iš medžio daryti skulptūras. Pati Agnetė pirmiausia save išmėgino kurdama papuošalus. „Mokykloje mano darbai patiko, o juos pamačiusi istorijos mokytoja tapo pirmąja kliente. Jai sukūriau porą papuošalų rinkinių su natūraliais akmenimis, „Swarovski“ kristalais. Vis dėlto jutau, kad moteriškų papuošalų kūrimas nėra visiškai mano sritis. Visada norėjosi kažko mažiau atrasto“, - lrytas.lt pasakojo mergina.

Iki kol atrado peteliškes, Agnetė mėgino siūti rankines, pinigines, daryti apyrankes, kaspinėlius į plaukus mergaitėms ir net gyvūnams. Pašnekovė prisimena linksmus užsakymus: yra buvę, kai mergaitė paprašo padaryti kaspinėlį ir jai, ir jos šuniui.

„Tačiau labai smagu, kai žmogus į tave kreipiasi su individualiu noru ir jis tikisi, kad padėsi jam išspręsti šitą mažytę problemą“, - sakė Agnetė.

Pirmoji peteliškė – stilingam draugui

Mintį siūti peteliškes jai praėjusių metų pavasarį pamėtėjo stilingas kambario draugas. Jis, pamatęs kaip Agnetė siuva kaspinėlius panelėms, paprašė kažko panašaus jam, tik kad galėtų pasisegti po kaklu.

„Pirmąją peteliškę pasiuvau jam. Lakstydavo ją pasirišęs ir maivydavosi skelbdamas, kad jam padariau peteliškę. Tai buvo klasikinis juodas aksesuaras, tinkantis prie visko. Nors tai buvo pirmasis mano blynas, negaliu sakyti, kad prisvilęs. Tą peteliškę siuvau labai mylimam kambario draugui su meile ir idėja. O ir ranka siūti kaspinus buvo įgudusi“, - kalbėjo Agnetė.

Nepaisant to, kaspinėlis į plaukus mergaitei ir peteliškė vyrui – ne pats. Skiriasi audiniai, papuošimai, formos. Be to, vyrai, anot Agnetės, įnoringesni, nori kokybiško audinio.

„Neseniai sutikau bendramokslį, kuris pirko peteliškę Seime dirbančiam vyrui. Apžiūrinėjo ją nuo pat mažiausio siūlelio, - apie vyrų atidumą renkantis aksesuarą pasakojo Agnetė. - Jie žino, ko nori. Moterys, kurios peteliškes perka dovanoms, dažniau klausia, ar ji bus įpakuota ir surišta kaspinu.“

Kiek Agnetės peteliškių laksto po pasaulį, ji nebesuskaičiuoja. Praėję metai, anot pašnekovės, buvo anšlaginiai. Lengvą antplūdį peteliškių siuvėja jaučia ir prieš Kalėdas.

Liko Australija

Gal įvyks kalėdinis stebuklas ir Agnetės peteliškės su vardu „Magnetico“ nutūps Australijoje. Šis žemynas – vienintelis, kuriame dar nėra kaunietės siūtų peteliškių.

„Draugo brolis gyvena Australijoje. Bičiulis sakė, kad nori jam nusiųsti peteliškę, jog būtų galima uždėti pliusą ir ant šio žemyno. Tačiau iš principo nesutikau – tegul tai nutinka natūraliai, kaip kad buvo su visomis kitomis. Kad ir ta, kuri yra ir Keiptaune“, - kalbėjo Agnetė.

Pernai prieš Kalėdas pusė jos pasiūtų peteliškių iškeliaudavo į užsienį, šiais metais užsieniečius pasieks apie trečdalį „Magnetico“ peteliškių, „išsiritusių“ Lietuvoje.

Agnetė sako, kad lietuviai peteliškių dar prisibijo. Bet nauji vėjai po truputį įsisuka ir pas mus: ir vyresni vyrai nebebijo rinktis ryškesnių spalvų, ne tokių tradicinių formų aksesuarų.

„Peteliškes esu siuntusi ir į tokius kaimelius, kad paštininkės pasiteirauja, ar jie Lietuvoje. Ir pati stebiuosi, kaip žmonės mane susiranda iš kaimo, kur vienas namas stovi“, - pasakojo peteliškių siuvėja.

Ji tikina, kad peteliškė gali tikti prie bet ko – tereikia surasti sau tinkamą. Siūdama peteliškes pagal užsakymą ji pasiteirauja, kokio sudėjimo vyras, išsiklausinėja, ar nori, kad peteliškė žvilgėtų, būtų šilkinė ar medvilninė, artimesnė surišta ar perrišta.

Pasiūti pačią peteliškę Agnetė ilgai netrunka: visas procesas nuo sukirpimo ir paskutinio dygsnio tetrunka keliolika minučių.

Siuva ir kaklaraiščius

Didesnis iššūkis, kurį merginai pavyko įveikti – pirmasis kaklaraištis, kurį visai neseniai pasiuvo vienam Seime dirbančiam vyrui.

„Kaklaraištis klasikinio stiliaus, žvilgančios medžiagos, kad tiktų iškilmingesnėms progom. Jį siūti buvo gerokai sunkiau nei peteliškę. Ne tiek dėl to, kad tai – pirmasis mano kaklaraištis, o todėl, kad jis iškeliavo į Seimą, vadinasi, bus dažnai matomas“, - įspūdžiais po pirmojo kaklaraiščio gamybos dalijosi Agnetė.

Ji mėgsta iššūkius: „Pasaulyje dingsta standartai. Pagamink peteliškę iš medžio ar šiaudų, ir rasi, kas ją užsisegs. Labai džiaugiuosi, kai ateina žmonės su tokiais norais. Tai iššūkis ir man – peteliškę pagaminti, ir jiems – ją pasisegti. Gavau užklausą iš populiaraus virėjo šefo, kuris nori peteliškės, atspindinčios jį: su mentelėm, šakutėm. Pažadėjau sukurti tokią peteliškę, kad didžiuodamasis galėtų sakyti: esu virėjas ir turiu man sukurtą peteliškę, nes neįtiko esančios parduotuvėse. Tikiu, jog mada gyvena kiekviename iš mūsų ir mes galime tai parodyti pasauliui.“

Skris į užsienį

Nors „Magnetico“ vardui – vos keli mėnesiai, Agnetė ieško parduotuvių, kurios įsileistų ir jos gaminius.

„Būna, kai pasako, jog turiu paaugti, nes niekas manęs nežino, kad nepriklausau grietinėlei. Bet yra, kam rūpi darbai. Pirmieji miestai, kur prekiausiu peteliškėmis – Vilnius, Kaunas ir Klaipėda. Kaune jomis pradėta prekiauti šią savaitę, kitą jų bus galima įsigyti Vilniuje. Mano peteliškių atsiras ir Londone. Visada sakiau, kad jei svajonės tavęs negąsdina, jos per mažos. Mano svajonės jau pradėjo mane gąsdinti“, - atviravo peteliškių siuvėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.