Vien MJ raidžių magija M.Jordanui uždirba milijonus

Legendinis krepšininkas Michaelas Jordanas iš sporto pasitraukė prieš dešimtmetį, tačiau jo pajamos nuo to meto tik auga. 2013 m. jis uždirbo 90 mln. JAV dolerių ir greitai gali įkopti į „Forbes“ milijardierių sąrašus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-07 11:16, atnaujinta 2018-02-15 15:27

Šio vasario pabaigoje, praėjus dvidešimčiai metų po to, kai sporto reikmenų parduotuvių lentynose pasirodė pirmieji bateliai sportui „Jordan 10“, „Nike“ pristatė naują modelį „Air Jordan 10 Powder Blue“. Pirkėjai juos akimirksniu iššlavė – per pirmąją prekybos dieną susirinkta 35 mln. JAV dolerių.

Įdomumo dėlei palyginkime: per visus 2013-uosius vardiniai kitos krepšinio žvaigždės Derricko Rose'o sportiniai bateliai kompanijai „Adidas“ uždirbo 40 mln. JAV dolerių, rašo forbes.ru.

Nors savo paskutinį savo mačą NBA jis sužaidė daugiau nei prieš dešimt metų, raidžių MJ magija veikia iki šiol, todėl su M.Jordano sportiniais bateliais galynėtis sudėtinga. Skaičiuojama, kad 2013-aisiais „Nike“, pardavusi vardinius LeBrono Jameso sportinius batelius, gavo 300 mln. JAV dolerių. Panašus produktas su M.Jordano vardu uždirbo 2,25 mlrd. JAV dolerių.

Kontraktas su „Nike“ leido M.Jordanui pernai uždirbti 90 mln. JAV dolerių. Tai jį iškėlė į antrąją eilutę tarp geriausiai apmokamų tiek tebežaidžiančių, tiek iš sporto jau pasitraukusių sportininkų. M.Jordano priekyje – tik boksininkas Floydas Mayweathe'as.

M.Jordanas į NBA pateko po trijų sezonų, praleistų „North Carolina“ klube. Visa šalis apie naująją žvaigždę sužinojo po 1982 m. nacionalinio čempionato. Tuomet jį pastebėjo ir „Nike“, kuri krepšininkui pasiūlė penkerių metų kontraktą už 500 tūkst. JAV dolerių bei honorarą už vardo naudojimą ant gaminių.

1984 m. M.Jordanas perėjo į „Chicago Bulls“ ir aikštėje pasirodė avėdamas juodai raudonais „Air Jodran“ — tokios spalvos dominavo komandos uniformoje. Tačiau spalvų gamoje nebuvo baltos, o tai prieštaravo NBA protokolui. Asociacija uždraudė krepšininkui rungtyniauti avint šiais sportbačiais, o nepaklusus nurodymui pripaišė ir 5 tūkst. JAV dolerių baudą už kiekvienas rungtynes.

„Nike“ situaciją apvertė aukštyn kojomis savo naudai. Kompanija sumokėjo visas M.Jordano baudas ir susuko reklaminį filmą: „Rugsėjo 15-ąją „Nike“ sukūrė naujus revoliucinius sportbačius. Spalio 18-ają NBA juos išėmė iš žaidimo. Laimei, NBA negali uždrausti mums jų avėti“.

Nuo to laiko atnaujintus „Air Jordan“ leido kasmet skirtingomis spalvomis.

Praėjusiais metais M.Jordano sportinių batelių pardavimai išaugo 11 proc. iki 2,7 mlrd. JAV dolerių.

Teigiama, kad krepšinio dalis komercinėje „Nike“ sėkmėje – 84 procentai. 50-55 proc. iš jų – pačios „Nike“ nuopelnas. Kasmet prekių su M.Jordano ženklu pardavimai kompanijai atneša 2 mlrd. JAV dolerių, kai bendri kompanijos pardavimai pernai sudarė 26 mlrd. JAV dolerių. M.Jordanas iš „Nike“ už kiekvieną gaminį su „Jordan“ ženklu gauna išmoką už prekės ženklo naudojimą.

„Forbes“ skaičiuoja, kad M.Jordano pajamos iš bendradarbiavimo su „Nike“ pernai jam uždirbo mažiausiai 75 mln. JAV dolerių.

Tačiau ir pats M.Jordanas nesėdi sudėjęs rankų. Vasarį Niujorke atsidarė pirmoji specializuotų prekių M.Jordano parduotuvė „Flight 23“. M.Jordanas iki šiol dalyvauja kuriant naujų sportinių batelių dizainą.

Be „Nike“ M.Jordanas bendradarbiauja su „Gatorade“, „Hanes“, „Upper Deck“ ir „Five Star Fragrances“. Pastaraisiais metais jis sudarė sutartis su „2K Sports“ ir „Novant Health“.

Be kita ko, jam priklauso septyni restoranai, automobilių prekybos agentų centras. Pats brangiausias jo turtas – 80 proc. NBA komandos „Charlotte Bobcats“. Ją M.Jordanas įsigijo 2010 m., kai komandos rinkos vertė siekė 175 mln. JAV dolerių. Vienas sutarties punktų numatė, kad M.Jordanas iš savo kišenės padengs komandos nuostolius. Klubą į dugną tempė nuostoliai, kurie kasmet siekė 20 mln. JAV dolerių. Pernai „Bobcats“ vargais negalais pavyko gauti 7 mln. JAV dolerių pelną.

„Forbes“ skaičiavimu, komandos „Charlotte Bobcats“ vertė pastaraisiais metais išaugo 30 proc. - iki 410 mln. JAV dolerių.

Žurnalas skaičiuoja, kad krepšinio legendos turto vertė – 750 mln. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.