Palangos poilsiautojus svaigina ne alkoholiu, o ekologiška kava

Gurkšnojant gardžią ekologišką kavą, kramsnojant šiltą šviežią pyragaitį, klausantis atpalaiduojančių muzikos ritmų ir grožintis Palanga blaiviomis akimis. Tokį poilsį judriausiame Lietuvos vasaros kurorte siūlo keturių jaunų verslininkų komanda – Vytautas Buzas (25 m.), Monika Kuzminskaitė (25 m.), Bronius Vaitkus (23 m.) ir Rūta Jonaitytė (23 m.). Jie metė iššūkį Palangos verslininkams – atidarė kavinę, kurioje neatsigersi nė lašo alkoholio.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Mar 9, 2014, 2:56 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:10 PM

Vietoj alaus bokalo kavos puodelį siūlančio „Coffee Time“ kolektyvo entuziazmas iš pradžių buvo vertinamas gan skeptiškai. Tačiau sėkminga pirmoji verslininkų vasara parodė, kad Palangoje galima pramogauti ir nelaistant alkoholio per kraštus.

24 tūkstančių litų paskolą metams pasiėmę entuziastai net ir nesuspėję į Palangos vasaros sezono pradžią viršijo savo lūkesčius – investicijos į kavinės aplinką ir ploto nuomą atsipirko. Iškart po darbų Palangoje „Coffee Time“ savininkai galėjo grąžinti bankui pinigus iki paskutinio cento.

„Jei atvirai, iš pradžių galvojome, kad bus labai sunku atiduoti paskolą. Juk atsidarėme tik praėjus mėnesiui nuo vasaros sezono atidarymo, – portalui lrytas.lt sakė kavinės idėjos iniciatorius Vytautas, įsteigtos mažosios bendrijos vadovas. – Bet po sunkios pradžios ir labai labai daug įdėto darbo, pavyko pasiekti užsibrėžtus tikslus. Esame patenkinti vasaros rezultatais ir planuojame nuveikti dar daugiau artėjantį sezoną. Turime labai daug mus į priekį stumiančios motyvacijos.“

Apšiurusio kioskelio pasaka

„Coffee Time“ kolektyvas apsistojo beveik ant Jono Basanavičiaus ir Vytauto gatvių kampo, šalia Martyno Mažvydo bibliotekos vasaros stovyklos. Žemės sklypą jie išsinuomojo iš B.Vaitkaus tėvų. Tiesa, ploto kavinei jaunuoliai negavo dykai – trijulė moka nuomą, bet už mažesnę nei rinkos kaina.

Jaunuoliai savo rankomis atnaujino apleistą pastatą, pastatė apie 50 kvadratinių metrų ploto medinę pakylą lauko kavinei, nupirko palapinę, 15 sėdmaišių, 4 kapsulinius kavos aparatus, kitą būtiniausią įrangą.

Neišlaidavę darbininkų samdymui, jie patys kalė lentas, dažė ir atgaivino užmirštą medinį kioskelį. Naujai suspindėjęs salotine ir ruda spalvomis, pastatas kvietė praeivius jaukiam pasisėdėjimui prie puodelio kavos.

Artėjančią vasarą „Coffee Time“ kavinė bus dar įvairesnė. Ekologiškos kavos, sulčių kokteilių ir pyragaičių meniu „Coffee Time“ greičiausiai papildys šiltu maistu.

Gerti kavą bus galima ne tik įsitaisius ant sėdmaišių, bet ir prie atskirų staliukų. Toks patogumas pritaikytas atsižvelgiant į vyresnio amžiaus žmones. O kol mamos su tėčiais mėgausis vasaros spinduliais, vaikai galės leisti laiką specialiai įrengtoje nedidelėje žaidimų aikštelėje.

Reikalavo alaus

„Man – alaus“, – tokio lankytojų prašymo ne kartą sulaukė „Coffee Time“ savininkai ir kartu baristai – Vytautas, Monika, Rūta ir Bronius. Jiems maloniai atsakius, kad čia alkoholiu neprekiaujama, sekė kitas klausimas: „Gal bent kokį kebabiuką turite?“ 

Kol „Coffee Time“ darbuotojai linksmai aiškino, kad alkoholio ir kebabų nepardavinėja, už nugaros laukusi ir neapsikentusi porelė rėžė, kad jam verčiau reikėtų eiti į J.Basanavičiaus gatvę, nes kairioji Palangos pusė – ne girdykla.

Netrukus alkoholio užsigeidę praeiviai pasukdavo į gretimas kavines, kuriose svaigalų gauti nesudėtinga.

„Tikrai nelengva konkuruoti. Turi labai pasistengti ir daug dirbti, kad būtum matomas“, – tikino V.Buzas.

Prekyba alkoholiu kavinei greičiausiai neštų didesnį pelną, bet „Coffee Time“ nenori prarasti savo unikalumo, todėl minčių keisti koncepciją neturi. Vis dėlto netrūksta žmonių, brukančių jaunuoliams alkoholį ant prekystalio.

Pasak V.Buzo, idėja neprekiauti alkoholio kilo atsitiktinai. Tai tapo būdu išsiskirti iš kitų kavinių.

Pirmąjį vasaros sezoną Vytautas, Monika, Bronius ir Rūta dirbo negaudami atlygio, į pagalbą pasikvietė dar vieną žmogų. Kol kas geriausias atlygis jaunuoliams buvo pačių palangiškių įvertinimas ir konkurentų darbuotojos lankymasis kavinėje kiekvieną laisvą vakarą.

„Tai yra tai, dėl ko mes stengiamės ir dirbame. Tai – mūsų motyvacija“, – šypsojosi V.Buzas.

Siūlo kitokią kavą

Dar viena „Coffee Time“ ypatybė be „ne“ alkoholiui – kavos rūšis. Lankytojams kavinė patiekia Belgijos ir Prancūzijos gamintojų „Rombouts & Malongo“ kavą, įvertintą Sąžiningos prekybos organizacijos ir turinčią Eko ženklą.

Iš 28 tiekėjo kavos rūšių „Coffee Time“ pasirinko šešias: keturias – espreso, dvi – juodos kavos gamybai.

Kavą lietuviai veža iš Švedijos. Nors ekologiška kava verslininkams atsieina brangiau, dėl to lankytojų piniginė nenukenčia.

Pasitaiko lankytojų, besistebinčių, kad „Coffee Time“ kava laikoma kapsulėse, bet, pasak V.Buzo, tai ir yra privalumas. Būtent kapsulėse kava nepraranda savo savybių ir išlaiko aromatą. Be to, kapsulėje sudozuojamos porcijos pagal reikiamą kiekį.

Dirbo ir iki paryčių

Pats darbymetis baristoms prasidėdavo pavakarę. Apie 17 val. vakaro grįždavę iš paplūdimių, žmonės puldavo gurkšnoti kavos. Po 2-3 intensyvesnių valandų „Coffee Time“ sėdmaišiai aptuštėdavo, bet netrukus juose patogiai įsitaisydavo nauja lankytojų apgultis.

Darbo dienomis „Coffee Time“ lankytojus kviesdavo 10-22 val., savaitgaliais – preliminariai iki 24 valandos. Tiesa, darbuotojai kioskelį uždarydavo tada, kai išeidavo paskutinis lankytojas.

„Yra tekę padirbėti net iki 2 val. 30 min.“, – šyptelėjo V.Buzas.

Jei orai Palangos nelepindavo, į kavinę užsukdavo mažiau poilsiautojų. Bet per dieną „Coffee Time“ vis tiek parduodavo per 100 kavos puodelių. Atsigerti, pavyzdžiui, juodos kavos čia galima už 5 litus.

Vytautas žada, kad nuo artėjančios vasaros „Coffee Time“ lankytojus lepins ir šviežia šilta konditerija, kurią, išskyrus tortus, baristos gamins patys.

Idėjos iniciatorius neturi grandiozinės vizijos. Jam svarbiausia, kad žmogus gertų gardžią kavą ir liktų sužavėtas jaukia aplinka, raminančių muzika ir maloniu aptarnavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.