Amžius jiems netapo kliūtimi įgyvendinti savo svajones

Jeigu perkopėte penkiasdešimtmetį, dar nereiškia, kad nebegalite nieko pasiekti. Pastaruoju metu sparčiai daugėja žmonių, kurie savo verslą pradeda sulaukę penkiasdešimties, šešiasdešimties ir netgi septyniasdešimties metų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-11 12:30, atnaujinta 2018-02-15 12:55

Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad maždaug ketvirtadalis neseniai verslą pradėjusių žmonių yra 55-64 metų. Tų, kurie pradeda verslą sulaukę 50 ir daugiau metų, yra daugiau negu jaunesnių nei 25-erių metų naujųjų verslininkų. Tai aiškinama tuo, kad nugyvenę daugiau kaip pusę amžiaus žmonės turi daugiau laiko ir išgalių, nei tie, kuriems yra vos per 20 metų.

„Sulaukę vidutinio amžiaus žmonės jau turi sukaupę patirties, žinių ir santaupų. Jiems tiesiog maga sukurti kažką ir padaryti tai didžiu, iki išeinant į pensiją. Jie nerimauja, kad ko nors iškart nepradėję jie liks nuošalyje, tad praloš“, – aiškino mokslininkas, rašytojas ir verslininkas Vivekas Wadhwa.

Pristatome jums žmones, kurie įrodė, kad net ir peržengus vidutinio amžiaus ribą nėra vėlu įgyvendinti savo svajones bei padaryti įspūdingą karjerą.

Sėkmingi viščiukų receptai

Greitojo maisto restoranai KFC veikia 120 šalių, tarp jų – ir Lietuvoje. Tačiau ar žinojote, kad jų įkūrėjo amerikiečio Harlando Sanderso sėkmės istorija prasidėjo tik tuomet, kai jis sulaukė 65-erių? Maža to, viskas prasidėjo nesėkme.

H.Sandersas Kentukyje (JAV) turėjo gana sėkmingą pakelės užkandinę ir motelį. Tuo metu jis jau buvo ištobulinęs viščiukų kepimo metodą ir sukūręs 11 žolelių ir prieskonių mišinį savo patiekalams pagardinti. Tačiau 1955 metais, kai verslininkui jau buvo 65 metai, už 11 km buvo nutiestas naujasis greitkelis. Dėl to pro jo užkandinę ėmė važiuoti vis mažiau žmonių ir vos nežlugo verslas.

Kad visiškai nesubankrutuotų, H.Sandersas pradėjo važinėti po šalies užeigas ir atkakliai siūlyti pirkti originalų savo paties ištobulintą vištienos kepimo metodą, receptus ir prieskonių bei žolelių mišinį. Už kiekvieną parduotą jo pasiūlytu metodu iškeptą ir jo sukurtais prieskoniais pagardintą viščiuką H.Sandersas gaudavo po penkis centus.

Žmonės taip pamėgo pagal H.Sanderso metodą keptus viščiukus, kad jau iki 1963 metų tai jam nešė apie 300 tūkst. JAV dolerių per metus pelną. 1964 m. H.Sandersas investuotojams pardavė kompaniją už 2 mln. JAV dolerių. Į sutartį buvo įtrauktas ir solidus atlyginimas, kurį H.Sandersui naujieji investuotojai mokėjo iki gyvenimo pabaigos.

Parašė „Namelį prerijose“

Atsimenate populiarųjį televizijos serialą „Namelis prerijose“, rodytą ir Lietuvoje? Jis sukurtas pagal populiarią amerikiečių rašytojos, buvusios mokytojos Lauros Ingalls Wilder autobiografiją.

Pirmąją savo knygą L.I.Wilder išleido tik sulaukusi 65 metų. Savo vaikystės atsiminimus L.I.Wilder parašė tikėdamasi gauti papildomų pajamų ir taip lengviau išgyventi praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje Ameriką sukrėtusios krizės, pavadintos „Didžiąja depresija“, laikotarpį.

Iš viso rašytoja spėjo sukurti dvylika knygų. Kai kurios jų buvo išleistos jau po autorės mirties.

Tapo turtingiausiu žmogumi

Jeigu svajojate tapti turtingiausiu pasaulyje žmogumi, nebūtina pradėti karjeros labai anksti. Tai įrodė japonas Taikichiro Mori.

Anksčiau jis buvo ekonomikos profesoriumi, bet sulaukęs 55 metų paliko darbą akademijoje ir 1959 metais tapo nekilnojamojo turto investuotoju. T.Mori paveldėjo porą pastatų iš tėvo ir stačia galva pasinėrė į Tokijo nekilnojamojo turto sūkurį.

Jo naujoji karjera prasidėjo nuo investicijų į Minator rajoną, kur prabėgo jo vaikystė. Per keletą metų šis japonas pradėjo dominuoti Japonijos nekilnojamo turto rinkoje.

Iki mirties 1993 metais žurnalas „Forbes“ T.Mori dukart paskelbė turtingiausiu pasaulyje žmogumi, kurio turto vertė siekė apie 13 milijardų JAV dolerių.

Nepaisant milžiniškų turtų, T.Mori ir toliau rengėsi tradiciškai, susilaikydavo nuo alkoholio bei gyveno gana kukliai.

Įkūrė religinį judėjimą

Turbūt retas nėra nieko girdėjęs apie krišnaitų religinį judėjimą. Jį įkūrė buvęs vaistininkas ir sanskrito kalbos specialistas iš Kalkutos Bhaktivedanta Swami Prabhupada.

1965 metais B.S.Prabhupada atvyko į Niujorką, turėdamasi tik 50 dolerių, porą muzikinių lėkščių ir troškimą skleisti Krišnos mokymą. Tuo metu jam buvo 69-eri.

1966 metais jis įsteigė Tarptautinę Krišnos sąmonės organizaciją ir pradėjo keliauti po JAV bei Kanadą populiarindamas naująjį judėjimą ir skaitydamas paskaitas.

Iki mirties 1977 metais B.S.Prabhupada jau turėjo tūkstančius pasekėjų.

Žymiausia liaudies dailininkė

Ana Meri Robertson Mozės (Anna Mary Robertson Moses) yra viena žinomiausių Amerikos liaudies meno atstovių, neretai švelniai vadinama „Močiute Mozės“ (angl. Grandma Moses). Tačiau ši dama piešė ne visada. Pirmąkart teptuką į rankas ji paėmė jau įkopusi į aštuntąją dešimtį.

Močiutė Mozės be galo mėgo siuvinėti, bet kai dėl artrito nulaikyti adatą pasidarė per skausminga ji nusprendė pabandyti tapyti.

Sulaukusi 76 metų ji nutapė pirmąją savo drobę ir tęsė dailininkės karjerą dar 25 metus – iki pat gyvenimo pabaigos. Per tą laiką jos drobių kaina išaugo nuo 3 iki 10 tūkst. JAV dolerių.

Populiarūs restoranų apžvalgininkai

Dar lengviau įgyvendinti svajones, kai dirbama dviese. Buvę teisininkai sutuoktiniai Timas ir Nina Zagat rašo populiarias restoranų apžvalgas.

Apžvalgos, pavadintos jųdviejų pavarde „Zagat“, taip išpopuliarėjo, kad Timas dėl to 1986 metais metė korporacijos teisininko darbą. Tuo metu jam buvo 51 metai. Galų gale jo pavyzdžiu pasiekė ir žmona Nina, užbaigusi teisininkės karjerą, kad taip pat galėtų rašyti restoranų apžvalgas. 2011 metais interneto kompanija „Google“ įsigijo „Zagat“ už 151 milijoną JAV dolerių.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.