Šokoladinio kremo receptą M. Ferrero slėpė iki pat mirties

Nuo konditerininko iki milijardieriaus. Toks buvo savaitgalį mirusio 89 metų italo Michele Ferrero gyvenimo kelias.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2015, 7:49 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 12:43 AM

Jokių interviu žiniasklaidai. Jokių atvirai reiškiamų politinių simpatijų. Jokių skandalų. Tik darbas pasauliniu koncernu virtusioje šeimos įmonėje. Toks buvo M.Ferrero, įkūrusio savo pavarde pavadintą ir saldumynų mėgėjams žinomą kompaniją, gyvenimas.

Iki pat mirties jis buvo vadinamas senosios verslo mokyklos atstovu. „Ferrero“ istorija – klasikinis pavyzdys, kaip šeimos įmonė pavirto milžinišku verslu.

Iš tėvo išmokęs konditerininko amato, būdamas 32 metų jis perėmė šeimos verslą. Bet nedidelė saldumynų įmonė Albos (Italija) mieste netruko išgarsėti pasaulyje. Mat M.Ferrero sumanė klientams patiekti ne šiaip šokoladą, o šokoladinį kremą su riešutais.

Tikriausiai nėra valstybės, kurioje nebūtų žinomas prekės ženklas „Nutella“. Pats verslininkas receptą slėpė, bet dabar jau žinoma pagrindinė detalė: 400 gramų kremo reikia lygiai 50 riešutų.

Populiarumas buvo toks stulbinamas, kad šiuo metu „Ferrero“ parduoda po 350 tūkst. tonų šio kremo per metus.

O ką ir kalbėti apie kitus saldumynus – „Tic Tac“, šokoladinius saldainius su vyšniomis „Mon Cheri“ ar vaikus pakerėjusius šokoladinius kiaušinius su žaisliukais „Kinder“. Pastarieji pirkėjams buvo pristatyti su šūkiu „Nuo šiol kiekviena diena – Velykos“.

Beje, kompanijos produktų reklama irgi tapo legenda. Mat pats M.Ferrero sumanė, kad nuolat reikia kreiptis į Veronicą. Tai tarsi vidutinė šių gaminių pirkėja, dažnai į prekybos centrą einanti namų šeimininkė.

Taip M.Ferrero savo kompaniją užaugino iki pasaulinio lygio. Jos metų apyvarta siekia 8,4 mlrd. eurų. Gamyklos veikia 20 pasaulio valstybių, o iš viso koncerne darbuojasi apie 30 tūkst. žmonių.

Kad pasiektų tokias viršūnes, M.Ferrero nereikėjo net kreiptis į biržą ir platinti įmonės akcijų, kaip madinga pastaraisiais dešimtmečiais. Bendrovė žingsnis po žingsnio tvirtėjo ir plėtėsi vien iš savo išteklių.

Tiesa, šiuo metu „Ferrero“ būstinė jau nebe Italijoje – kompanija registruota Liuksemburge. Vien dėl palankesnių mokesčių.

Pati Ferrero šeima laikoma turtingiausia Italijoje. „Forbes“ duomenimis, M.Ferrero turtas siekia 20,51 milijardo eurų.

Kompanijos įkūrėjas pastaraisiais metais senatvės dienas leido saulėtajame Monte Karle, nors oficialiai į pensiją ir nebuvo išėjęs.

Įmonės valdymą jis buvo perdavęs savo sūnums, tačiau vienas jų – Pietro – prieš keletą metų Pietų Afrikoje važinėdamas dviračiu patyrė infarktą. Po tėvo mirties „Ferrero“ vadžias oficialiai turėtų perimti kitas sūnus – 51-erių Giovanni. („Suddeutsche.de“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.