Prancūzą išsiuntė dirbti į Rusiją. Štai kas nutiko...

Ghislainas Vathelot buvo Rusijos vartotojų visuomenės bumo dalis per pastaruosius penkiolika su trupučiu metų: nuo pirmųjų „Danone“ jogurtų ant pokomunistinės Rusijos prekystalių iki naujausių technologijų Maskvos sandėliams valdyti, rašo Benjaminas Quénelle portale „lesechos.fr“. Šis prancūzas, kuriam rusų kalba tapo trečiąja užsienio kalba, atvyko į Toljatį, būdamas 24 metų.

Jis turėjo stažuoti Vokietijoje, bet pateko į Rusiją – „Danone“ užsienio atstovybėje gavo specialisto postą, o bendrovė tuo metu Toljatyje statė pieno fabriką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jis turėjo stažuoti Vokietijoje, bet pateko į Rusiją – „Danone“ užsienio atstovybėje gavo specialisto postą, o bendrovė tuo metu Toljatyje statė pieno fabriką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jis turėjo stažuoti Vokietijoje, bet pateko į Rusiją – „Danone“ užsienio atstovybėje gavo specialisto postą, o bendrovė tuo metu Toljatyje statė pieno fabriką.<br>Facebook nuotr.
Jis turėjo stažuoti Vokietijoje, bet pateko į Rusiją – „Danone“ užsienio atstovybėje gavo specialisto postą, o bendrovė tuo metu Toljatyje statė pieno fabriką.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 25, 2016, 8:39 PM, atnaujinta May 12, 2017, 1:37 AM

Didelio Pavolgio miesto pagrindinė gatvė pasitiko jį pilkuma. „Maisto produktų parduotuvės. Prekybos centras su mažais prekybos taškais be iškabų, improvizuotas „supermarketas“ pirmame namo aukšte“, – prisimena jis.

Ėjo 1998-ieji. Baigęs Katalikiškąjį menų ir amatų institutą (Institut catholique des arts et métiers) jaunas prancūzų inžinierius išvyko į stažuotę. Jis turėjo stažuoti Vokietijoje, bet pateko į Rusiją – „Danone“ užsienio atstovybėje gavo specialisto postą, o bendrovė tuo metu Toljatyje statė pieno fabriką.

Šiandien G.Vathelot, „Generix“ atstovybės Maskvoje direktoriui, 43 metai, jis gyvena Maskvoje su žmona ruse ir trimis vaikais. Jis leidosi į naują avantiūrą – nori įkurti savosios Rusijoje veikiančios konsultacinės bendrovės „Accentis“ ir Prancūzijos bendrovės „Generix“, užsiimančios prekybininkams skirtų programėlių ir informacinių platformų kūrimu, bendrą įmonę. Pasak jo, „Generix“ nori pradėti dirbti Rusijoje ir skiria tam lėšų, o jis jiems siūlo savo žinias rinkų srityje.

Bendrovės kartu dirba jau dvejus metus, bendradarbiaudamos su „Leroy Merlin“, „FM Logistics“ ir „Nestlé“. „Pasiekę laimėjimų, mes norime toliau plėtoti veiklą šioje srityje, viskas yra apgalvota“, – pabrėžia G.Vathelot. Kartu su juo į naują struktūrą įsilies 15 iš 20 „Accentis“ darbuotojų.

Tačiau situacija dabar – ne pati geriausia. Dalykas tas, kad Rusija štai jau pusantrų metų išgyvena nuosmukį. Smarkiai nukritusių naftos kainų sukelta ekonominė krizė dar labiau pasmarkėjo įvedus Maskvai sankcijas dėl karinių veiksmų Ukrainoje, ji smogė vartojimui. Pardavimai mažmenomis sumažėjo maždaug 5 procentais. Ir nepaisant to, kad yra atsigavimo prošvaisčių, Rusijos ekonomika vis dar buksuoja, o namų ūkių vartojimas dar yra gana žemo lygio, pastebi straipsnio autorius.

Bet G.Vathelot tai negąsdina: „Kaip bebūtų paradoksalu, tai yra tinkamiausias laikas steigti naują bendrovę, nes Rusijos mažmeniniams tinklams, kurie priprato prie lengvo plėtimosi ekonomikos kilimo metais, dabar teks optimizuoti veiklą, kad galėtų pakelti darbo našumą. O mes jiems pasiūlysime savo patirtį“. Jo tikslas – pasirašyti sutartis su didžiaisiais prekybos tinklais Rusijoje.

Bendrovė „Accentis“, kurią G.Vathelot įkūrė drauge su žmona 2007 metais, jau dirbo su stambiais logistikos operatoriais, mažmeninės prekybos tinklais ir agropramoninėmis įmonėmis „Lenta“, X5, „Sportmaster“, „Henderson“, „AB InBev“ ir „Danone“.

„Dačia“ ir migdolinis raguolis

Išdirbęs Rusijoje kaip Prancūzijos kompanijos atstovas nuo 1998 iki 2000 metų (jis, beje, prisidėjo prie jos didžiausios gamyklos Europoje atidarymo), G. Vathelot grįžo į Paryžių. Ten jis dirbo „Danone“ dar šešis mėnesius, o vėliau perėjo į „Kurt Salmon Associates“ (vėliau „Wavestone“) atstovybę Paryžiuje. Mokėdamas anglų ir vokiečių kalbas, jis aštuonerius metus dalyvavo daugybėje tarptautinių projektų Europoje, Japonijoje ir Rusijoje.

Per vieną iš savo kelionių į Maskvą G.Vathelot (Toljačio gatvėse jis išmoko „tikrą rusų kalbą“) nusprendė ten įsikurti. „Be abejo, labai ilgam!“ – ironizuoja rūpestingas tėvas, ką tik anksti ryte nuvežęs vaikus į mokyklą.

Kai jį pradeda kamuoti tėvynės ilgesys, jis eina į vieną iš daugelio prancūziškų kavinių ir suvalgo migdolinį raguolį (pranc. croissant aux amandes – sviestinis raguolis su migdolų kremu, prancūzų konditerijos klasika. – Red.). Kaip ten bebūtų, po to, kai jis išėjo iš „Kurt Salmon Associates“ ir įkūrė „Accentis“, jo gyvenimas pasidarė rusiškas. Beje, vasarą jis ėmėsi naujo projekto: „dačios“ (vasarnamio. – Red.) statybos Pamaskvyje. Kad galėtų ten leisti savaitgalius toli nuo vartotojų visuomenės...

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.