Startuolio įkūrėjas Anglijoje už pinigus varstė duris

Perskaityti knygą, aplankyti dailės parodą ar įveikti Šv.Jokūbo kelią, besidriekiantį per 800 kilometrų. Visa tai gali padėti pasirinkti tinkamą profesiją. Ir toli gražu ne vien studentams.

Anot S.Alksnevičiaus, pasaulyje apstu žmonių, kurie dirba nemėgstamą darbą, o juk keisti profesiją visuomet galima.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Anot S.Alksnevičiaus, pasaulyje apstu žmonių, kurie dirba nemėgstamą darbą, o juk keisti profesiją visuomet galima.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

2016-11-24 08:04, atnaujinta 2017-04-17 06:17

Profesinės mentorystės platformą „idialogue“ 29 metų Saulius Alksnevičius su partnere įkūrė vos prieš mėnesį. Jos esmė – suvesti savo kelio ieškantį mokinį ir jau patyrusį savo srities profesionalą, kuris gali jam padėti susiorientuoti.

„Tai sėkmingos karjeros platforma, kuri padeda žmonėms ne tik išsiaiškinti profesinius kelius, bet ir mainų būdu, padedant labiau patyrusiam mentoriui, perimti žinias bei patirtį.

Lietuvą matome kaip starto šalį, tačiau ja neapsiribojame, nes norime pokyčių platesniu mastu“, – kalbėjo startuolio kūrėjas.

Mintį kurti mentorystės platformą paskatino asmeninės aplinkybės – darbe, kurį derino su verslo ir vadybos studijomis, vyras jautėsi nesavas, tad vos gavęs bakalauro diplomą blaškėsi, ką jam daryti toliau.

Kad visa tai suprastų, o vėliau įkurtų startuolį „idialogue“, jam prireikė po mokslų ISM universitete Anglijoje imtis nekvalifikuoto darbo, o paskui Nyderlanduose siekti magistro diplomo.

Išvyko padirbėti į Angliją

„Save pažinti sudėtinga. Pasaulyje gausybė žmonių dirba ne savo darbą, be pašaukimo. Dėl to daug praranda ir verslas, ir žmonės“, – aiškino S.Alksnevičius.

Pirmoji mintis kurti profesinę ar karjeros mentorystės platformą jam į galvą šovė prieš trejus metus.

„Po studijų dirbau vienoje organizacijoje. Santykiai buvo puikūs, žinojau, kad nesu kvailas, tačiau jaučiausi susikaustęs, nepanaudodavau savo talento.

Grįžęs namo išgyvendavau dėl to. Tada gražiuoju išsiskyrėme su darbdaviu“, – startuolio priešistorę pasakojo S.Alksnevičius.

Taip susiklostė, kad su irgi nemėgstamu darbu tuo pat metu atsisveikino ir jo draugė. Dviese juodu iškeliavo į Angliją.

Ten S.Alksnevičius ėmėsi nekvalifikuoto darbo: „Buvau durininkas – tas, kuris apartamentų komplekse atidaro, uždaro duris, išneša šiukšles. Turėjau laiko pagalvoti, daug skaičiau.“

Susidomėjo mentoryste

Atidarinėdamas duris jis apsisprendė metams keliauti į Nyderlandus studijuoti magistrantūroje – pasirinko mokymosi vadybą.

„Mastrichte mokiausi to, kaip žmonės mokosi. Rašydamas magistrinį darbą apie lyderystę kalbinau vadovus iš viešbučių sektoriaus apie kritinius jų gyvenimo momentus.

Tuomet tapo aišku, kad reikia kito žmogaus šalia. Taip ėmiau domėtis mentoryste“, – pasakojo S.Alksnevičius.

Ilgainiui, galvodamas apie savo draugus ir bičiulius, jis suprato, kad gausu žmonių, kuriems reikia patarimų, ir tų, kurie turi ką duoti kitiems. Tereikia juos suburti, nutiesti tarp jų kelius.

Ir kurdamas, ir jau įkūręs startuolį S.Alksnevičius su verslo įmonėmis dirba mokymų ir konsultacijų kompanijoje, taip pat individualiai su fiziniais asmenimis.

Atstovauja įvairioms sritims

Prieš dvejus metus jo įkurtas startuolis įgijo ryškesnius kontūrus. Bet kad idėja virstų kūnu, prireikė nemažai laiko.

Platforma pradėjo veikti spalio pabaigoje. Mokiniui reikia pasirinkti sau įdomias veiklas, pagal jas rinktis iš ten užsiregistravusių mentorių. Kai kurių nepavyks pasirinkti, nes juos jau išsirinko kiti mokiniai.

Šiuo metu platformoje užsiregistravę 68 mentoriai. „Kone 90 proc. jų – mano ir mano partnerės pažįstami. Tačiau kai pradėjo veikti platforma, ėmė registruotis ir žmonės iš kitur“, – sakė S.Alksnevičius.

Mentoriai atstovauja įvairioms sritims – rinkodaros, finansų, žmogiškųjų išteklių, draudimo, vadybos, transporto, kelionių organizavimo, pardavimo, verslo plėtros. Startuolio šeimininkai tikisi, kad šis sąrašas ilgės.

Daugelis mentorių – 30–35 metų savo srities profesionalai, kuriems patinka ir sekasi tai, ką daro. Visi jie savo srityje dirbę bent trejus metus.

Su mokiniais jie bendrauja naudodamiesi šiuolaikinėmis technologijomis. O jei nori – ir gyvai.

Žengti į kairę nelengva

Nuo spalio pabaigos susidarė apie 30 mokinių ir mentorių porų. Vienas mokinys – 34 metų.

Jis sėkmingai dirbęs korporacijoje, mėginęs plėtoti, bet ne itin sėkmingai, verslą, dabar vėl grįžęs į korporaciją. Jis ieškojo mentoriaus, galinčio padėti verslo plėtros klausimais.

Kitas – iš finansų srities – ieškojo mentoriaus, padėsiančio įgyti daugiau pasitikėjimo savo jėgomis, išmokti perprasti kūno kalbą, prisistatyti kitiems.

Tos srities mokymų specialistė suteikė ir kitokios patirties – meno ir kultūros pažinimo, mokinys lankėsi meno parodose.

Platformoje kaip mokiniai registruojasi daugiausia studentai ir karjerą pradedantys žmonės.

S.Alksnevičius vylėsi, kad ilgainiui ir tarp mentorių, ir tarp mokinių bus vyresnių. Mat ne kiekvienam pavyksta surasti savo kelią iš karto, o kartais žmonės ilgam įstringa svetimoje srityje.

„Keisti profesiją visuomet galima, bet tam reikia ir jėgų, ir sąmoningumo. Ypač sunku, jei turi šeimą, paskolą banke.

Žengti žingsnį į kairę – vadinasi, palikti patogesnį gyvenimą. Jei tuo rūpintis pradėtume būdami labai jauni, daug ir nuveiktume“, – įsitikinęs S.Alksnevičius.

Mentorystės programos – ne naujiena svetur, nebe naujiena ir Lietuvoje. Bet „idialogue“ tikina atradę savo nišą. Kol kas tai nekomercinis projektas, tačiau ilgainiui tikimasi uždirbti pelno.

„Matome galimybių ir būdų uždirbti. Tarkime, iš mokinių imti penkių eurų mokestį, kuris būtų skirtas sistemai palaikyti. Tačiau pagrindinė valiuta būtų ne pinigai, o žinios“, – sakė S.Alksnevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.