Lietuvis verslininkas vilioja milžinišką „Tesla“ gamyklą į Lietuvą

„Tesla Motors“ įkūrėjas Elonas Muskas paskelbė, kad Europoje ketina statyti akumuliatorių gamybos padalinį. Ar negalėtų toks fabrikas iškilti Lietuvoje?

„Tesla Motors“ jau pastatė akumuliatorių gamyklą Nevadoje, dabar dairosi vietos dar vienam fabrikui Europoje.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Tesla Motors“ jau pastatė akumuliatorių gamyklą Nevadoje, dabar dairosi vietos dar vienam fabrikui Europoje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Dec 16, 2016, 5:36 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:11 PM

JAV Nevados valstijoje neseniai pastatyta milžiniška ličio akumuliatorių gamykla „Gigafactory“, į kurią transporto ir energetikos bendrovė „Tesla Motors“ kartu su „Panasonic“ investavo per 5 milijardus dolerių (apie 4,7 mlrd. eurų).

Ši gamykla tieks baterijas ne tik automobiliams, bet ir namų ūkiams. Ir už gerokai mažesnę kainą nei dabartinė.

„Tesla“ įkūrėjas E.Muskas prieš gerą mėnesį prakalbo ir apie tai, kad pradeda ieškoti vietos antrajai „Gigafactory“, kurią norėtų pastatyti Europoje.

Smulkusis „Tesla Motors“ akcininkas, Globalios Lietuvos lyderių tarybos narys Vladas Lašas įsitikinęs, kad tai – visiškai įmanoma. Tiesiog reikia, kad dėl to pečius suremtų ir verslas, ir valdžia.

– Ar tikrai realu, kad „Tesla“ atkreiptų dėmesį į mūsų šalį? – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo V.Lašo.

– „Tesla Motors“ – ne vienintelė elektromobilių gamintoja, kuri pradėjo ieškoti vietos akumuliatorių gamyklai.

Kiti automobilių gamintojai irgi rengiasi elektromobilių gamybos šuoliui. Apie akumuliatorių gamyklas prakalbo ir „Volkswagen“ vadovai, ir „Toyota“.

Manau, turėtume ryžtis ir pasivaržyti su kitomis ES valstybėmis, kaip mūsų šalies krepšininkai tai daro dėl aukso medalių.

Pati „Tesla Motors“ rengiasi 10 kartų plėsti elektromobilių gamybą, nes reikia milžiniško kiekio ličio jonų baterijų. Niekas pasaulyje tiek negali pasiūlyti.

Štai todėl E.Muskas prikalbino „Panasonic“ savininkus ir jie tapo partneriais. Vos prieš trejus metus buvo paskelbtas konkursas statybų vietai parinkti, o robotizuota gamykla, kurioje dirbs per 6 tūkst. žmonių, jau iškilo Nevadoje.

Jei Lietuvoje atsirastų tokia gamykla, šalies eksportas padidėtų pusantro karto. Darbo vietoms užimti darbuotojų poreikis taip pat būtų didelis.

– Galbūt aptarėte tai su pačiu E.Musku?

– Ne kartą esu kalbinęs jį atvažiuoti į Lietuvą, nes buvome su juo susitikę ir konferencijose, ir mokslo institucijose.

E.Muskas sakė, kad tam neturi laiko, nes turi būti ten, kur jo labiausiai reikia. Jis visus pinigus skiria tam, ką yra sumanęs. Pavyzdžiui, verslo reikalais gana dažnai nuvyksta į Norvegiją – didžiausią „Tesla“ automobilių rinką po JAV.

– Teigiama, kad „Tesla Motors“ moka parduoti tai, kas dar nepagaminta. Namams skirtas baterijas – taip pat?

– Iškastinio kuro, taigi ir naftos, poreikis mažėja.

Ir dar labiau trauksis. Atrodo, kad jo era jau baigiasi. Ne šiaip sau prie „Tesla Motors“ neseniai buvo prijungta saulės energetikos įmonė „SolarCity“ ir jau teikiami stogo dangos iš fotovoltinių modulių pasiūlymai.

Nevadoje esančioje „Gigafactory“ gamykloje bus gaminamos ir baterijos namams. Pastato stogą uždengus čerpių pavidalo fotovoltiniais saulės moduliais, jų gaminama elektros energija bus kaupiama akumuliatoriuose.

Iš jų energiją bus galima naudoti ir namų reikmėms, ir automobiliams įkrauti. Tai suteiks visišką energetinę nepriklausomybę.

– Kokių reikia sąlygų, kad Lietuva atkreiptų „Gigafactory“ statytojų dėmesį?

– Neseniai klausiausi olandų pasakojimo, kaip jų valstybė tapo logistikos lydere. Svarbiausia, kad kartu dirbtų valstybės vadovai, verslas ir tyrimus atliekančios mokslo institucijos.

Tad ir mes, norėdami prisikalbinti investuotojus, turime sulaukti tiek visuomenės paramos, tiek valstybės vadovų pastangų ir turėti savo viziją.

Tam rengiantis reikia atlikti nemažai namų darbų, pirmiausia – sulaukti visuomenės pritarimo. Pavyzdžiui, Naujosios Meksikos gubernatorius sugebėjo gyventojus įkalbėti, kad jie balsuotų už laikiną mokesčių padidinimą. Kitaip būtų nepavykę prisikalbinti su ateities turizmu susijusio verslo – kosmodromo statytojų.

Tai unikalus statinys, kuris patrauklus ir turistams, ir verslui. Esu ten buvęs. Paklausiau keleto sutiktų žmonių – profesoriaus, pardavėjo bei praeivio gatvėje, ar jie balsavo už didesnius mokesčius. Visi atsakė, kad taip. Nes jiems reikėjo tokio turizmą skatinančio projekto. Tai buvo ir tos vietovės ateities vizija – kaip ją regėjo gyventojai ir kaip padėjo ją įgyvendinant.

Lietuvai taip pat reikia savo vizijos. Netgi nebūtina prisikviesti „Gigafactory“. Atlikę namų darbus ir sukūrę verslui tinkamas sąlygas, galėtume rinktis, ar mums reikia surinkimo gamyklos, ar tyrimų ir technologijos padalinio. O gal mūsų pačių tyrėjai galėtų dirbti užsienio įmonėms, gavę užsakymų?

Mano bičiulis, buvęs Kosta Rikos prezidentas Jose Maria Figueresas yra pasakojęs, kaip jis prisikalbino procesorių gamintoją „Intel“. Tarptautinė kompanija šioje žemės ūkio valstybėje pastatė 300 mln. dolerių vertės mikroschemų gamyklą.

Kai valstybę investicijoms pasirenka garsi įmonė, kiti investuotojai nė nebetiria verslo sąlygų, nes pasitiki pirmtaku. Tuomet ir universitetai gauna užsakymų tyrimams, ir visuomenė sulaukia darbo vietų.

Ne vienas žmogus pripažino, kad sugrįžtų iš emigracijos namo, jei tik panašus projektas atsirastų Lietuvoje.

Todėl kalbamės su valdžios atstovais, su „Investuok Lietuvoje“ vadovais. Tai – tema, kurią tik dabar pajudinome.

Esu įkūręs ir iniciatyvinę grupę – viliuosi, kad mums pavyks paskatinti šalies vadovus imtis ambicingų darbų, kurių reikia investuotojams prisikviesti.

Ir visiškai nesvarbu, ar tai bus „Tesla Motors“, ar „Toyota“, ar kiti gamintojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.