Tailande laikinai įsikūręs lietuvis subrandino negirdėtą verslo idėją

33 metų Karolis Žukauskas su šeima į Tailandą išvyko spalio pradžioje. Per tą laiką jis pažindinosi su Tailandu, sukūrė žemėlapį, ką pamatyti šios šalies Krabio regione, pakeliavo po Australiją ir išplėtojo jau puoselėjamą turizmo Lietuvoje idėją, kuri ilgainiui taptų verslu ir uždirbtų pajamų. Projektas startavo suasio pabaigoje ir per kelias valandas K.Žukauskas sukaupė 176 eurus.

K.Žukauskas mėgsta keliones – ir po gimtinę, ir po šalis, kurios nutolusios tūkstančius kilometrų.<br>Ą.Žukausko nuotr.
K.Žukauskas mėgsta keliones – ir po gimtinę, ir po šalis, kurios nutolusios tūkstančius kilometrų.<br>Ą.Žukausko nuotr.
K.Žukauskas mėgsta keliones – ir po gimtinę, ir po šalis, kurios nutolusios tūkstančius kilometrų.<br>Ą.Žukausko nuotr.
K.Žukauskas mėgsta keliones – ir po gimtinę, ir po šalis, kurios nutolusios tūkstančius kilometrų.<br>Ą.Žukausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aida Murauskaitė

Mar 1, 2017, 2:04 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 7:54 PM

K.Žukauskas Lietuvoje nėra aplankęs vos poros miestų. Aistrą keliauti po gimtinę jis pajuto trečiame kurse, kai pradėjęs dirbti įsigijo automobilį. Ir nuo tol kasmet išsiruošia į žvalgytuves po Lietuvą. Tokių išvykų metu jam ir šovė į galvą išganinga mintis griebti jautį už ragų ir sukurti tai, kas kitiems palengvintų keliones po Lietuvą.

Viskas prasidėjo prieš gerus metus.

Pirma K.Žukauskas sukūrė žemėlapį Lietuvon.lt, kuriame sužymėtos ir aprašytos įdomios turistinės mūsų šalies vietos. O dabar, K.Žukauskui laikinai įsikūrus Tailande, gimė ir nuotykių Lietuvoje prenumeratos idėja.

K.Žukauskas nuo antradienio ryto siūlo tiems, kurie nori keliauti po Lietuvą ir ieško įdomių vietų, užsisakyti kelionių idėjų ir maršrutų prenumeratą „Nuotykiai su Lietuvon.lt“.

„Puikiai žinau, kiek laiko užtrunka pasiruošti kiekvienai kelionei. Aš prieš keliones maršrutus po Lietuvą arba užsienio šalis planuoju nuo kelių valandų iki kelių dienų. Pirkau kelionių po Lietuvą knygas, rinkau brošiūras iš turizmo informacijos centrų, varvinau akis į jas, ir vis tiek būna, kad kažką praleidi, kažko pamatyti nespėji – ne ten nusukau, pasinaudojau pasenusia informacija arba neradau teisingų koordinačių. Žinau, kaip erzina, kai kelionės viduryje nerandi norimo objekto arba nežinai, kad visai už kampo slypi kažkas įdomaus“, – kas paskatino jį imtis tokios idėjos, aiškino K.Žukauskas.

Užsiprenumeruoti nuotykius galima „Patreon“ svetainėje. Tam reikia kreditinės kortelės arba „Paypal“ sąskaitos. Tiems, kas to neturi, K.Žukauskas siūlo į jį kreiptis el. paštu.

Jis įsipareigojo prenumeratoriams kas mėnesį atsiųsti du keliauti paruoštus maršrutus – su trumpais, bet įdomiais objektų aprašymais, nuotraukomis ir koordinatėmis.

Yra keli prenumeratos kainos variantai. Už tris dolerius – du maršrutai ir 3 objektai kas mėnesį. Sumokėję 6 dolerius kelionių paketą gaus savaite anksčiau, taip pat gaus daugiau maršrutų. Dar vienas pasiūlymas – už 15 dolerių (į tai įskaičiuota ir staigmena). O už 69 dolerius K.Žukauskas taps asmeniniu gidu.

Į savo pasiūlymus K.Žukauskas juokais įtraukė ir milijoną dolerių kainuojantį variantą: „Nusibodo kelionės? Milijonas, ir aš pažadu ištrinti Lietuvon.lt bei nebeerzinti jūsų raginimais keliauti“.

„Tokio pasiūlymo dar tebelaukiu“, – antradienio popietę juokėsi projekto autorius.

– Lietuvon.lt – tai jūsų verslas? Imdamasis to svarstėte, kad ateityje tai taps verslu? Kaip pirminę idėją pakoregavo Tailandas?lrytas.lt paklausė K.Žukausko.

Lietuvon.lt dar nėra verslas, bet turiu tikslą per likusius tris mėnesius, kol dar būsime Tailande, aktyviai padirbėti su juo, kad pradėtų generuoti pajamas, pirmiausia iš reklamos. Idėjų turiu, norinčiųjų irgi jau yra, todėl kas nors tikrai išeis.

Kai kilo Lietuvon.lt žemėlapio mintis, negalvojau apie jį kaip apie verslą – metus kūriau iš idėjos, buvo įdomus procesas, dar labiau patiko rezultatas, kuriuo naudojasi daug žmonių. Tačiau tai prisidėjo prie pokyčių – pamačiau, kad paskyrus daugiau laiko, turizmo projektai gali tapti pagrindine arba bent jau stipria šalutine mano veikla. Taip atsirado pokyčiai darbe, taip atsirado Tailandas, ir dabar taip atsirado „Nuotykiai su Lietuvon.lt“.

Tačiau vykdamas į Tailandą dar neturėjau maršrutų prenumeratos idėjos – kažkas lyg ir buvo ant liežuvio galo, žinojau, kad reikia projekto su maršrutais, nes gaunu daug užklausų dėl jų, vien žemėlapio su daug objektų nepakanka, ne visi nori skirti laiko maršrutams planuoti. Ir rudenį Tailande gimė maršrutų prenumeratos idėja, galutinai išsikristalizavo gruodį, tada išvykau į Australiją ir grįžęs per savaitę sudėjau taškus ant i – šiandien paleidau projektą.

– Kaip ketinate laikyti vadeles Lietuvoje būdamas toli nuo jos?

– Tailande būsiu dar maždaug apie tris mėnesius – susirašiau sau, kiek maršrutų galiu sudėlioti Lietuvoje iš to, ką jau esu matęs, tai išėjo gerokai daugiau, todėl problemų nebus – pirmieji maršrutai bus iš to, ką esu matęs ir lankęs, o grįžęs į Lietuvą sėsiu į automobilį ir toliau ieškosiu naujų krypčių, arba tikrinsiu anksčiau aplankytas vietas – vaizdai Lietuvoje sparčiai keičiasi.

– Galite prisiminti, kaip ir kada pats tapote Lietuvos turistu?

– Labai puikiai prisimenu, kada pradėjau aktyviai keliauti po Lietuvą. Kai trečiame kurse pradėjęs dirbti nusipirkau automobilį. Iškart prasidėjo kelionės po Lietuvą, pamenu, kažkada iš Vilniaus iki Šiaulių važiavome per savaitę – turistaudami įvairiuose Lietuvos kampuose. Su draugais, draugėmis, žmonomis ir giminėmis.

Vėliau jau su nuolatine draugų kompanija tapo įprasta vasaros metu bent kartą ar du išvykti ilgesniam savaitgaliui į kurią nors Lietuvos dalį, išsinuomoti sodybą ir dienomis keliauti po apylinkes – turėjau (ir tebeturiu) keletą Lietuvos turizmo knygų, pagal kurias sudarinėdavau maršrutus draugų kompanijai. Taip per pastaruosius 12 metų apkeliavau daugmaž visus Lietuvos rajonus – kadaise skaičiavau, kad nesu buvęs poroje miestų, atrodo, tai Akmenė ir dar kažkuris.

– Prieš išvažiuodamas į Tailandą dirbote viešųjų ryšių srityje. Tai reiškia, kad grįžęs ketinate dirbti ir uždirbti iš Lietuvon.lt nuotykių prenumeratos?

– Ne, kol kas minčių, kad turizmas taptų vienintele mano veikla, neturiu – komunikacija, kūrybiniai projektai man visada buvo ir bus įdomu. Tobula, kai tai galiu derinti su turizmu, bet, manau, grįžęs į Lietuvą ieškosiu naujų iššūkių komunikacijos srityje. Bet turizmas, akivaizdu, suvalgys vis didesnę mano darbinio laiko dalį.

– Kodėl reikia keliauti po Lietuvą?

– Nes Lietuva keičiasi greičiau, nei spėjame ją apvažiuoti. Laižomės sovietines žaizdas (kaimai tikrai greitai laižosi, palyginus su tuo, kaip jie atrodė kokiais 2000-aisiais ir kaip dabar), nauji turizmo objektai pastaruoju metu dygsta kaip grybai, muziejai pradeda suprasti, kad dar viena nuobodi ekspozicija nieko nepritrauks, kaimo močiutės arba nuo miesto pavargę restoranų šefai suvokia, kad kulinarinis paveldas gali pritraukti lankytojus – visus šiuos dalykus įdomu patirti, o ne pamatyti lankstinuke ar internete.

Straipsnis yra projekto „Verslo genas“ dalis, kuris vykdomas kartu su didžiausia aviacijos įmonių grupe Rytų Europoje – „Avia Solutions Group“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.