Floristę imtis vestuvių organizavimo privertė klientai

Nuolat skubanti, tačiau visada  besišypsanti, linksma  ir pozityviai nusiteikusi, nes „darbas - tai mano pomėgis“, - sako menininkė, profesionali floristė, dekoratorė, vestuvių planuotoja Inesa Borkovska. Pastaruoju metu Inesos darbo grafikas suplanuotas minučių tikslumu, tačiau, kad ir kokia būtų užimta, ji visada ras laiko kūrybai bei švietėjiškai veiklai ar originaliam projektui, kuriame galės išlaisvinti fantaziją ir įgyvendinti savo idėjas.

 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 1, 2017, 5:12 PM, atnaujinta Aug 1, 2017, 6:40 PM

– Gerokai už Vilniaus miesto, Rudaminoje,  įkūrėte jaukų gėlių saloną, kuris greit švęs 10-tąjį gimtadienį, ir į kurį specialiai jūsų kurtų puokščių klientai atvažiuoja  iš Vilniaus centro bei  kitų rajonų. Kuo ypatingos Inesos gėlės?

– Bet taip ir yra! Man ir pačiai tai keista. Tačiau, daugelis mano klientų, kaip ir aš, labai mėgsta bendrauti. Gal jie atvažiuoja tiesiog  pasikalbėti su manimi?(Juokiasi.) O jei rimtai, tiek žmonių santykiuose, tiek versle svarbiausia - pasitikėjimas. Mūsų klientai žino, kad pas mus visada gaus šviežias gėles, kurios juos ar jų artimuosius džiugins ne vieną ir ne dvi dienas. Daugelis klausia, kodėl mano parduotuvė Rudaminoje, o ne Vilniaus centre. Kodėl turėtu būti centre? Juk Rudaminoje gimiau ir užaugau, čia gyvenu. Norėjau kurti ir savo darbais dalintis su gimtojo miestelio gyventojais.

Kadangi tenka daug bendrauti su būsimais jaunavedžiais, Vilniaus centre, A.Jakšto gatvėje, įkūriau jaukią vestuvių planavimo studiją, kurioje atsiranda genialios švenčių idėjos. Man pačiai šią vietą puiki tuo, kad nutilus vestuvių sezonui ji virsta mini mokymu centru, šaltuoju sezonu - vyksta įvairus seminarai ,mokymai.
 
– Kodėl gėlės, tai gana rizikingas ir sunkus verslas?
 
– Viskas vyko labai natūraliai. Gėles mėgau nuo mažens. Pamenu, dar maža mergaitė, visada išardydavau ir perdarydavau  gėlių puokštes, kurias dovanodavo mamai ar močiutei.  Nepraeidavau ramiai pro gėlių parduotuves. Kartą, dar visai vaikas , pas draugę pamačiau augančias frezijas, tuo metu jų Lietuvoje mažai kur buvo, jos mane taip sužavėjo, jog paprašiau, kad padovanotų gimtadienio proga. Man tai buvo labai svarbi dovana.


 Vėliau vienoje parduotuvėje dirbau dekoratore, atsidariau dovanų pakavimo skyrių, kūriau įvairias gėlių puokštes. Natūraliai pajutau, kad tai mano kelias. Įsidarbinau gėlių salone, pradėjau mokytis, domėtis, baigiau keletą specialių floristikos mokymu Lietuvoje, vėliau mokiausi Lenkijoje, Rusijoje.

 Mėgavausi tuo, ką dariau, visada turėjau pastovių klientų, kurie galbūt ir paskatino atsidaryti savo gėlių saloną. Gaila, tik jog Lietuvoje floristika laikoma amatu. Visame pasaulyje, tai vertinama ir pripažinta meno  rūšis. Nepaisant to, man labai pasisekė, nes į darbą visada einu su džiaugsmu! Kartais jau net nežinau, kas tai - mano hobi ar darbas. 

– Kurią savo darbo dalį labiausiai mėgstate?

– Man kaip ir bet kuriam floristui, mėgstamiausia ir maloniausia darbo dalis -puokščių kūrimas. Ypač mėgaujuosi ir pati pražystu kurdama puokštes nuotakoms. Kelias dienas galvoju apie nuotaką, dėlioju mintyse jos vestuvių scenarijų,  apgalvoju kiekvieną detalę, kiekvieną smulkmeną. Visada pasidomiu asmenybe ir stengiuosi, kad puokštė atitiktų nuotakos charakterį bei temperamentą.  Iš tiesų, vestuvės, -šventė kurioje visada gera dirbti! 

– Viename interviu juokavote, kad  planuoti bei organizuoti vestuves jus privertė klientai. Tai tiesa? 

– Iš tiesų taip ir buvo! Jau septyniolika metų kuriu įvairiausias progines puokštes bei šventines dekoracijas. Man žmonės patiki ir savo svarbiausių asmeninių švenčių erdvės dekoravimą. Aišku, labiausiai man patinka dekoruoti vestuvių šventėms skirtas pokylių sales bei kurti nuotakoms puokštes. Dekoruodama bažnyčią ar erdvę skirtą vestuvėms, neskaičiuoju praleistų valandų, ypač jei turiu laisvę kūrybai. Tai mano aistra! Gal todėl viskas natūraliai ir susidėliojo.

Kurdama nuotakų puokštes bei dekoruodama šventės erdvę visą laiką būdavau šalia jaunųjų bei jų svečių. Mačiau, kaip viskas vyksta, jutau kuriose vietose būtinai reikia tvirtos vestuvių  planuotojos ar organizatorės rankos.
 
Negailėjau nemokamų patarimų ir klientai patys ėmė manęs ieškoti ir prašyti ne tik gėlėmis išpuošti šventės vietą, sukurti nuotakos puokštę, bet ir visas vestuves nuo pradžios iki pabaigos suplanuoti bei suorganizuoti. Ir kas įdomiausia - man tai labai patinka! Šiandien jau tvirtai galiu vadinti save vestuvių organizatorė, o nuo pirmų mano suplanuotų vestuvių praėjo jau septyni metai.
 
– Prieš pokalbį prasitarėte, kad  vis dažniau  pagrindiniai  Jūsų klientai  emigrantai, gyvenantys užsienyje. Ar nekyla sunkumų dėl atstumo?
 
– Iš tiesų ir šiemet vėl sulaukiau labai daug skambučių, kurių pirmi sakiniai buvo: „Sveiki, mes gyvename užsienyje ir visai neturime laiko“.  Natūralu, žmonės gyvenantys užsienyje vestuvių planuotojai bei organizatorei patiki absoliučiai visą šventę - nuo pradžios iki galo. Viena, kai organizuoji šventę, lietuviams, bet jau visai kas kitą, kai tuokiasi mišrios poros.

Pavyzdžiui, praeitą vasarą man teko organizuoti  prancūzės ir lenko vestuves, kurie gyvena Anglijoje. Jų šventės svečiai buvo ne tik skirtingų kartų, bet ir skirtingų tautų, kultūrų. Ne visi suprato angliškai ar lenkiškai, dalis kalbėjo tik prancūziškai. Tikras iššūkis buvo viską sustyguoti taip, kad visi būtų patenkinti.

Kuriant tokias šventes tenka atsižvelgti į kultūrų, tradicijų skirtumus. Ųiais laikais atstumas neturi jokios įtakos - bendraujame telefonais arba Skype. Svarbiausia, kad atsirastų ryšys ir pasitikėjimas.

– Aišku, verslas yra verslas, todėl ko gero būna visko. Kas Jums padeda sunkiomis akimirkomis?

– Tai žinoma, kad būna visko! Užsakymai, sąskaitos, pelnas, nuostoliai…  (juokiasi). Laimė, man labai pasisekė ir visą gėlių salono „Inesa“ naštą nuo manęs perėmė gyvenimo draugas. Rinkodara užsiima sūnus kuris šiuo metu gyvena ir studijuoja užsienyje. Aš kaip tikra moteris, pasilikau tik grietinėlę. Daugiau laiko galiu skirti kūrybai, įvairiems projektams bei renginiams, į kuriuos vis kažkaip įsitraukiu.

– Kokių artimiausių planų turite?

– Jau nuo šio rudens vėl imsiuosi mokymų - organizuosiu kursus floristams bei norintiems pažintį šį meną. Džiaugiuosi, kad galiu pasidalinti savo žiniomis. Daugiau dėmesio skirsiu  savęs, kaip vestuvių planuotojos bei organizatorės, pristatymui. Rudenį vėl planuoju rimtą pasirodymą vestuvių parodoje.  Šiemet jau penktą kartą Rudaminos kultūros centre  kartu su šiuo centro direktore organizuosime Kalėdinę parodą - mugę, kurioje pristatysiu savo bei gėlių salono „Inesa“ kolektyvo kurtus Advento vainikus,

 Kalėdines puokštes, įvairius rankų darbo Kalėdinius žaisliukus bei dekoracijas. Tiesą sakant, turiu labai daug planų, minčių ir idėjų, tik reikia rasti laiko visa tai įgyvendinti.  Dar planuose atkurti „Šventinių dekoratorių ir floristų asociacijos“ veikla,kuri šiuo metu yra pristabdyta, kartu su asociacijos turime daug įvairių planų bei tikslų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.