Kur slypi vieno jauniausių pasaulio milijardierių sėkmės paslaptis?

Trumpalaikės būsto nuomos portalo „Airbnb“ įkūrėjo istorija iš tų, kai pagalvoji – ir sekasi gi kai kam. Juk šiandien 35-erių Brianas Chesky – vienas jauniausių ir turtingiausių Silicio slėnio verslininkų. 

 Mokykliniame albume B.Chesky įrašė vienintelę frazę: „Esu tikras – aš nieko nekainuosiu“. Vaikinui tai pasirodė šmaikštu. <br> AFP nuotr. 
 Mokykliniame albume B.Chesky įrašė vienintelę frazę: „Esu tikras – aš nieko nekainuosiu“. Vaikinui tai pasirodė šmaikštu. <br> AFP nuotr. 
 „Airbnb“ lieka privati kompanija, tačiau B.Chesky neatmeta, kad jau kitąmet sulauksime viešo akcijų siūlymo visuomenei<br> AFP nuotr. 
 „Airbnb“ lieka privati kompanija, tačiau B.Chesky neatmeta, kad jau kitąmet sulauksime viešo akcijų siūlymo visuomenei<br> AFP nuotr. 
 „Airbnb“ lieka privati kompanija, tačiau B.Chesky neatmeta, kad jau kitąmet sulauksime viešo akcijų siūlymo visuomenei<br> AFP nuotr. 
 „Airbnb“ lieka privati kompanija, tačiau B.Chesky neatmeta, kad jau kitąmet sulauksime viešo akcijų siūlymo visuomenei<br> AFP nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 16, 2017, 9:53 AM

B.Chesky neturėjo supratimo apie technologijas, kol neįkūrė „Airbnb“ paslaugos. Mat 35-erių kompanijos generalinis direktorius baigęs koledžą įgijo pramoninio dizainerio specialybę, o jaunystėje domėjosi ledo rituliu ir kultūrizmu. 

Nepaisant to, jo ir bičiulių sumanymas, leidžiantis net ir esant perpildytiems viešbučiams atvykėliui svetimame mieste leidžia susirasti pastogę, išaugo į daugiamilijardinį startuolį. Taip B.Chesky tapo viena svarbiausių figūrų Silicio slėnyje. Kaip Niurjorko priemiesčio gyventojui tai pavyko? 

B.Chesky užaugo Niskajune – nedideliame Niujorko valstijos miestelyje. Jam patiko žaisti ledo ritulį, piešti ir kurti naujus „Nike“ sportbačius. 

Mokykliniame albume B.Chesky įrašė vienintelę frazę: „Esu tikras – aš nieko nekainuosiu“. Vaikinui tai pasirodė šmaikštu. 

“Neseniai tėtis nudžiugo sužinojęs, kad kalbėsiu savo mokyklos mokiniams kaip garbės absolventas, – savo „Instagram“ profilyje rašė B.Chesky. – Tad iki greito susitikimo, tėti!“

1999 m. B.Chesky mokėsi Rod Ailando dizaino mokykloje, kur gilinosi į pramoninį dizainą, o taip pat žaidė ir ledo ritulio komandoje. 

Būtent čia jis ir susipažino su Joe Gebbia, būsimu vienu iš „Airbnb“ įkūrėjų.

Interviu leidiniui “Fortune” J.Gebbia prisiminė, kaip po išleistuvių jis pasivedė B.Chesky į šoną ir pasakė: „Prieš tau sėdant į lėktuvą, noriu šį tą atskleisti. Ketiname imtis savo verslo, apie kurį kada nors parašys knygą“. 

Generalinio kėdėje – kultūristas 

Būdamas 20-ies B.Chesky buvo perspektyvus kultūristas. Jį dar ir šiandien vadina „40-ies centimetrų bicepsu“.

“Fast Company“ 2014-aisiais B.Chesky apibūdino taip: „Vykdomasis direktorius buvęs ledo ritulininkas ir kultūristas su 40 cm apimties bicepsu – įsimintina figūra. Plati šypsena ir nukirstas nosies siluetas kuria susitelkimo įspūdį. Jis ne šiaip pasuka galvą į pašnekovą: jis pakelia kėdę ir pastato ją taip, kad žiūrėtų akis į akį“. 

Baigęs koledžą B.Chesky išvyko į Los Andželą, kur pradėjo dirbti kaip pramonės dizaino specialistas. Tačiau netrukus jis drauge su J.Gebbia persikėlė į San Franciską. Kai 2007 m. mieste vykstant dizainerių konferencijai buvo neįmanoma rasti vietos nė viename viešbutyje, J.Gebbiai kilo mintis išnuomoti butus tiems, kurie neberanda nakvynės viešbučiuose. 

Į kompaniją pasikvietę trečiajį – Nathaną Blecharczyką – vyrai paleido paslaugą, kurią pavadino Airbedandbreakfast.com. Nuo to meto pavadinimas sutrumpėjo iki „Airbnb“, o paslauga išsiplėtė į 34 tūkst. miestų. 2016 m. duomenimis, „Airbnb“ paslauga pasinaudojo 60 mln. svečių. 

Šiandien ši kompanija – antrasis pagal dydį startuolis JAV, o jo kapitalizacija siekia 31 mlrd. JAV dolerių. 

Dosnus labdarai

2015 m. B.Chesky pateko į žurnalo „Times“ sudaromą 100 gyvenančių įtakingiausių žmonių sąrašą. 

Šiandien B.Chesky – 35-eri, jam priklauso 13 proc. „Airbnb“, o jo asmeninis turtas vertinamas 3,8 mlrd. JAV dolerių. 

Visi trys „Airbnb“ įkūrėjai viešai yra pažadėję paaukoti daugiau nei 50 proc. savo turto iniciatyvai „The Giving Pledge”, kurios tikslas – įtikinti turtingiausius amerikiečius viešai pareikšti apie ketinimą tapti filantropais.

B.Chesky jau kuris laikas pora su menininke Elissa Patel, kurią prieš ketverius metus surado per programėlę „Tinder“. Jiedu kiekvieną savaitę daro jogą ir visame San Franciske per „Airbnb“ rezervuoja būstus. Pora turi auksinį retriverį, vardu seras Ričardas Parkeris, kuris daugiausia gyvena „Airbnb“ būstinėje.

Šiais metais B.Chesky ir E.Patel, kuri kilusi iš Indijos, aplankė Delį. Tai buvo dalis kelionės, kurią B.Chesky pavadino “Airbnb Tour 2017”.

Nuomojo, kol pažeidė įstatymą

Beje, dar visai neseniai ir pats B.Chesky per „Airbnb“ nuomavo būstą. Tačiau po to, kai buvo apkaltintas pažeidus San Francisko įstatymą, reikalaujantį nuomotojus užsiregistruoti, B.Chesky skelbimą panaikino. 

2014 m. B.Chesky įmonės vairą perdavė N.Blecharczykui, tačiau liko generaliniu kompanijos direktoriumi. Šiandien jaunasis verslininkas dirba ties kitu „Airbnb“ etapu ir imasi startuolį paversti visaverte turizmo kompanija. 

„Airbnb“ lieka privati kompanija, tačiau B.Chesky neatmeta, kad jau kitąmet sulauksime viešo akcijų siūlymo visuomenei.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.