Verslininkas: „Iš pradžių nereikia kalno pinigų, svarbiausia turėti gerą idėją“

„Turime būti tvirtai apsisprendę, ko trokštame iš gyvenimo, o kurdami verslą – turėti viziją ir siekti tikslo, tada viskas tampa įmanoma“, – sako įmonės UAB „Litdent“ vadovas Renatas Petkevičius, versle besisukantis jau daugiau nei 10 metų.

Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 12, 2018, 3:13 PM

Kokybiškomis odontologijos medžiagomis, reikmenimis ir įranga prekiaujantis šiaulietis sako, kad kuriant verslą reikia pamiršti apie visas baimes ir užtikrintai žengti į priekį.

„Kartais verslininkai daro klaidą pernelyg sureikšmindami pelną. Pirmiausiai reikia investuoti į įmonę, darbuotojų gerovę ir tik tada galima džiaugtis saldžiais rezultatais“, – teigia Renatas.

– Dauguma žmonių svajoja apie nuosavą verslą, tačiau sunkiai įsivaizduoja nuo ko reikia pradėti, kai neturi kalno pinigų. Kaip viskas atrodė jūsų atveju?

– Galbūt iš pradžių nereikia kalno pinigų, svarbiau turėti gerą idėją. Jeigu norime pastatyti namą, pradedame nuo pamatų. Žengiame žingsnelį po žingsnelio. Turime ne vieną verslą, kurį pradėjome nuo nulio. Nereikia norėti iš karto užkariauti pasaulį.

– Kodėl nusprendėte mesti samdomą darbą ir pradėti dirbi sau?

– Jeigu man kažkas nepatinka ar netinka, stengiuosi viską sutvarkyti. Kai dirbau samdomu darbuotoju (tai truko 3 mėn.), ėmiausi iniciatyvos, tačiau tai nepatiko vadovui. Mano versle to nėra, visiems leidžiama rodyti iniciatyvą, o iškilusias problemas sprendžiame drauge. Manau, kad šiuolaikiniame versle neturėtų liktų vietos hierarchijai. Mano verslo atsiradimo istorija labai paprasta. Būdamas jaunas sukūriau šeimą, turėjau kažko griebtis, kad ją išlaikyčiau. Tad ėmiau svarstyti, kurioje srityje esu ir stiprus, ir galėčiau save realizuoti. Taip atsirado pirmasis verslas.

– Pirmasis jūsų verslas susijęs su spausdinimo ir kopijavimo technika, o antrasis – visiškai kitos krypties. Nusprendėte pardavinėti odontologijos reikmenis, medžiagas ir įrangą klinikoms. Nesibaiminote konkurencijos?

– Jeigu aš atvykstu prie ežero ir noriu plaukti, aš plauksiu, tačiau, jeigu bijosiu tai daryti, tupėsiu krante. Turime būti tvirtai apsisprendę, ko trokštame iš gyvenimo: ar norime vaikščioti krantu, ar plaukti. Jeigu ryžaisi imtis veiksmų, negali bijoti. Jeigu žmogui reikia perplaukti ežerą, tačiau plaukdamas jis pamato salą, jis dažnai ten ir pasilieka, nes baiminasi neįveikti likusio kelio arba jam pritrūksta drąsos, kantrybės, jėgų. Vis dažniau imama su baime dairytis į šalis ir nebenorima palikti tos, atrodytų, saugios pusiaukelės (salos). Ne vienerius metus besisukdamas versle pastebėjau, kad žmonės turi daug vidinių baimių. Ką galime prarasti kurdami verslą? Pinigus? Taip, tačiau gyvenime būna įvairiausių praradimų. Tiesa, anksčiau sportavau, galbūt dėl to esu azartiškas ir nebijau rizikuoti, siekti užsibrėžtų tikslų. Tiek versle, tiek sporte labai daug dalykų priklauso nuo tavo atsakomybės. Konkurentai taip pat egzistuoja abejose srityse.

– Norint parduoti prekę, svarbu ją išmanyti nuo A iki Ž. Prekės, skirtos odontologijai, reikalauja itin specifinių žinių.

– Be abejo, reikia specifinių žinių. Kartais mes samdome odontologus, kad jie suteiktų mums papildomų žinių. Dirbdami mokomės ir nuolatos tobulėjame, be to, turime gydytojus –konsultantus, kurie retsykiais padeda.

– Šį verslą įkūrėte prieš 9-erius metus. Kokia buvo pradžia?

– Didžiausias problemas iš pradžių kėlė žinių trūkumas, tačiau stengiausi kuo greičiau mokytis, sukaupti reikalingos patirties. Per pirmuosius pusę metų stipriai pasistūmėjau į priekį, o dabar netgi galiu konsultuoti odontologus. Kaip jau minėjau, svarbiausia nebijoti ir siekti užsibrėžto tikslo, o tada viskas tampa įmanoma.

– Odontologijai skirtos prekės nėra pigios. Ar jūsų pečių nebuvo užgulę finansiniai rūpesčiai?

– Įkūrę verslą iš pradžių stengėmės išsiversti su nuosavomis lėšomis. Atsirinkome produktus, kurie leido pasiekti geriausią apyvartą. Tačiau jai pradėjus stipriai augti, mums ėmė stigti apyvartinių lėšų. Paskutinius dvejus metus mūsų augimas buvo labai spartus. Įmonei buvo reikalingas išorinis pinigų šaltinis, tad kreipėmės į UAB „Investicijų ir verslo garantijas“ (INVEGA) dėl dalinio palūkanų kompensavimo, finansuojamo Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. INVEGOS kompensuojamos paskolos palūkanos leido sutaupyti lėšų.

– Renatai, kokias prekes siūlote odontologams?

– Nuo adatėlės iki stomatologijos kėdės, o stipriausi esame ortopedijoje-protezavime. Klientai visada atkreipia dėmesį į kokybės ir kainos santykį, o mes būtent tai ir bandome jiems pasiūlyti. Pardavimai vyksta ne tik Šiauliuose, tačiau ir kituose Lietuvos miestuose. Tiesa, eksportas dar tik po truputį juda, turime kelis verslo partnerius iš užsienio, kurie įsigyja prekes iš mūsų, tačiau mes esame pasiryžę pilnai startuoti užsienyje. Turime pasiruošti pakankamą klientų duomenų bazę, produktus, kad atėję į rinką jaustumėmės drąsiai.

– Kokią pažangą padarė jūsų įmonė per 9-erius metus?

– Kai įkūriau šį verslą, buvau vienintelis darbuotojas joje, šiandien galiu pasidžiaugti ne tik sukūręs darbo vietų, tačiau ir subūręs stiprią ir motyvuotą komandą. Per šį laikotarpį stipriai išaugo pasiūla. Esame stipri įmonė, turinti savo ambicijas, viziją. Mano galva, esame stiprūs konkurentai.

– Prakalbote apie konkurenciją. Kaip manote, konkurencija versle yra teigiamas ar neigiamas dalykas?

– Konkurencija leidžia pastebėti savo klaidas. Jeigu kažkas nepavyko, reikia analizuoti, kurioje vietoje konkurentai sužaidė geriau. Odontologijos versle konkurencija visada buvo labai stipri.

– Savaime suprantama, kad komanda yra vienas kertinių dalykų, norint sėkmingai vystyti verslą. Kokią motyvacinę sistemą naudojate dirbdamas su samdomais darbuotojais?

– Gyvenime yra labai svarbu mokytis ir nuolatos tobulėti, todėl darbuotojus dažnai siunčiame į mokymus tam, kad įgytų naujų žinių. Svarbu suvokti, kad negalima taupyti darbuotojų sąskaita ir tikėtis puikaus rezultato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.