Egiptietis Lietuvoje: „Nekaltinu žmonių dėl įsišaknijusių stereotipų“

Penkerius metus Lietuvoje gyvenantis masažuotojas Ašrafas Attia Lietuvą drąsiai vadina savo namais. Ir ne be priežasties - vyras puikiai kalba lietuviškai, dirba mylimą darbą ir, kaip pats sako, jau perprato lietuvių mentalitetą ir gyvenimo čia ypatumus.

 A.Attia  kas neturi minčių grįžti į Egiptą. Jis atidarė masažo studiją, dalijasi savo patirtimi masažo kursuose ir džiaugiasi nuolat didėjančiu klientų srautu.
 A.Attia  kas neturi minčių grįžti į Egiptą. Jis atidarė masažo studiją, dalijasi savo patirtimi masažo kursuose ir džiaugiasi nuolat didėjančiu klientų srautu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2018, 1:34 PM

„Nuo pirmos dienos, kai atvykau čia, viskas buvo ir yra gerai, esu viskuo patenkintas, išskyrus orą. Galima pakeisti darbo vietą, mašiną, profesiją ir žmoną, bet oro - nepakeisi…”, - juokiasi vyras.

Vis dėlto, didžiulis klimato skirtumas egiptiečio negasdina, jam labiau rūpi iššūkiai, su kuriais tenka susidurti kasdienybėje.

„Vienas didžiausių sunkumų gyvenant čia buvo susirasti butą nuomai. Jei ne draugės pagalba, tai padaryti būtų buvę sunku. Daugelis nuomotojų paniškai bijo užsieniečių ir visiems klijuoja tą pačią etiketę”, – pasakojo Ašrafas.

Pasak jo, sužinoję vyro egiptietišką kilmę, nuomojamų butų savininkai sugalvoja įvairiausių reikalavimų ir sąlygų. 

„Žmonės vadovaujasi giliai įsišaknijusiais stereotipais ir dėl to jų nekaltinu. Kadangi suprantu lietuviškai, dažnai girdžiu replikas iš aplinkinių, būna ir komplimentų, būna ir negražių žodžių, bet aš nereaguoju į tai. 

Ypatingas dėmesys jaučiasi tada, kai iš Vilniaus nuvažiuoji į mažesnius Lietuvos miestus, pavyzdžiui, Marijampolę, Alytų. Ten į mane žmonės žiūri taip lyg būčiau nuogas”, - pasakoja egiptietis

Nepaisant to, Ašrafas kol kas neturi minčių grįžti į Egiptą. Vyras atidarė masažo studiją, dalijasi savo patirtimi masažo kursuose ir džiaugiasi nuolat didėjančiu klientų srautu.

„Mane supa daug gerų žmonių, kurie mane gerbia, vertina. Turiu tikslą ir jo siekiu, todėl nežadu sustoti ar viską mesti”, – sakė A.Attia. 

Jo teigimu, vienas greičiausių ir svarbiausių integracijos kitoje šalyje būdų – kuo greičiau išmokti vietinę kalbą.

„Kai aš išmokau pasisveikinti lietuvių kalba, grįždamas iš universiteto buvau laimingas kaip mažas vaikas – visiems praeiviams kartojau „Laba diena“ ir žmonės manęs pradėjo klausti „Ko nori?“.

O aš nieko nenorėjau, aš tenorėjau pasisveikinti ir palinkėti gražios dienos. Lietuvoje taip yra, kad jei tu šypsaisi gatvėje be priežasties, tai tu keistas, kažkas su tavimi negerai”, – sakė jis. 

 

    

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.