Sukūrė pasakotojų centrą ir jau prikvietė pasakorių – keliaus po pasaulį

Riba – neaiški: tai ir verslas, ir kultūra. Bet kodėl gi nepavertus viso to tiesiog pramoga? 

 Pasakotoja M.Varnauskaitė užsimojo atgaivinti pasakojimų tradiciją – įkūrė ir Baltijos pasakojimų centrą.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Pasakotoja M.Varnauskaitė užsimojo atgaivinti pasakojimų tradiciją – įkūrė ir Baltijos pasakojimų centrą.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Pasakotoja M.Varnauskaitė užsimojo atgaivinti pasakojimų tradiciją – įkūrė ir Baltijos pasakojimų centrą.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Pasakotoja M.Varnauskaitė užsimojo atgaivinti pasakojimų tradiciją – įkūrė ir Baltijos pasakojimų centrą.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 11, 2018, 2:19 PM, atnaujinta May 11, 2018, 3:05 PM

Tai ir daro Baltijos pasakojimų centro įkūrėja Milda Varnauskaitė. Ji – šiuolaikinė Lietuvos pasakotoja, kuri užsimojo pakeisti senamadišką pasakojimo meno supratimą ir ėmėsi gaivinti pasakojamąją tradiciją. 

Atidaro centrą 

Anot M.Varnauskaitės, pasakojimo meno žanras Lietuvoje mažai žinomas, o paminėjus žodį „pasakotojas“ dažnam iškyla tautiniais rūbais apsirengusio senolio vaizdas. 

Tokį įvaizdį norima pakeisti.  Ir pirmiausia tam pasitelkiami renginiai.

Gegužės 18-20 dienomis Vilniaus „Menų spaustuvėje“ įvyks Baltijos pasakojimų centro (Baltic Storytelling Centre) atidarymas, į kurį sutvažiuos aplink pasaulį keliaujantys, tarptautiniu mastu pripažinti profesionalūs pasakoriai, kurie ne tik pasakos savo istorijas, bet ir mokys tai daryti kitus.

Pirmoji atidarymo diena bus paskirta tradicinėms istorijoms, folklorui. Tądien „Menų spaustuvėje“ pasirodys indų kilmės britas Peter Chand, kuris visame pasaulyje pasakoja istorijas apie Indijos Pandžabo regioną.

Kartu su juo tą patį vakarą pasirodys ir autentiški Lietuvos pasakotojai.

90-metis meno istorikas Aleksandras Puidokas prisimins, kaip jam sekėsi dirbti Ministrų Taryboje „prie Sniečkaus“, o moterų kolektyvas „Devynios Liepos“ sudainuos sutartinę ir kartu pristatys jai sukurtą menininkės Neringos Rekašiūtės video klipą.

Pakvies į dirbtuves 

Antrąją renginio dieną prasidės intensyvios „Mezrab Storytelling School“ iš Nyderlandų vedamos dviejų dienų storytelling dirbtuvės.

Norintys jose dalyvauti ir pramokti to, kaip pasakoti istorijas, turi registruotis  el.paštu balticstorytellingcentre@gmail.com.

Vienas „Mezrab“ mokyklos įkūrėjų, profesionalus pasakotojas Sahandas Sahebdivani tą patį vakarą išguldys Senovės Persijos istorijas, kartu jas maišydamas su savo šeimos istorijomis.

Taigi gegužės 19-osios vakaras bus paskirtas asmeninėms istorijoms, – aktorė Justina Nemanytė papasakos savo istoriją iš Nacionalinio dramos teatro spektaklio #beskambucio.

Skambės jidiš kalba

Shonaleigh Cumbers – paskutinė Europos Drut’syla, Žydų tradicijos pasakotoja.

Ji gegužės 20-ąją Menų spaustuvėje pasakos senovės žydų istorijas. Sutikdama atvykti į Vilnių Shonaleigh pažadėjo parengti ir litvakų istorijų. Jai pritars Lietuvos žydų bendruomenės pasakotojai, ketinantys gyvai pademonstruoti tai, kaip skamba jidiš kalba.

Tokiu kelių dienų renginiu siekiama ne tik supažindinti lietuvius ir šalies svečius su šiuolaikiniu pasakojimo žanru, tačiau ir įkvėpti pasakoti istorijas patiems.

Europos Pasakojimo federacija, remianti Centro atidarymo renginį, yra nurodžiusi, kad Lietuva yra viena iš šalių, kurioje šis menas nepakankamai reprezentuojamas.

Baltijos pasakojimų centras išsikėlė tikslą jį populiarinti ir kviečia visus dalyvauti Baltijos istorijų pasakojimo revoliucijoje bei prisidėti prie to, kad mūsų istorijos kartu su pasakotojais taip pat imtų keliauti per pasaulį.

Centro atidarymo renginiai vyks net tris dienas, o bilietus į juos platina „Tiketa“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?