Latvis verda šimtmečio alų, kuris daugeliui gerokai dvokia

Dūmų kvapas? Aluje? Savo sodyboje Bėrzpilyje alų verdantis Dainis Rakstinš pritariamai linktelėjo: „Taip.“ Mat jis verda šį gėrimą iš to, ką pats užaugina ir pagamina.

 D.Rakstinš naminį alų verda taip, kaip tai darė ir jo senelis, ir prosenelis.  <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 D.Rakstinš naminį alų verda taip, kaip tai darė ir jo senelis, ir prosenelis.  <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Aludaris - latvių kulinarinio paveldo puoselėtojas. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Aludaris - latvių kulinarinio paveldo puoselėtojas. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Aludaris D.Rakstinš. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Aludaris D.Rakstinš. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 D.Rakstinš naminį alų verda taip, kaip tai darė ir jo senelis, ir prosenelis.  <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 D.Rakstinš naminį alų verda taip, kaip tai darė ir jo senelis, ir prosenelis.  <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Miežių salyklui Dainis užsiaugina pats. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Miežių salyklui Dainis užsiaugina pats. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Apynius Dainis ir pats augina, ir prisiskina jų spurgų prie juos auginusių, bet jau išnykusių sodybų.  <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Apynius Dainis ir pats augina, ir prisiskina jų spurgų prie juos auginusių, bet jau išnykusių sodybų.  <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Virtuvėlė, kurioje verdamas naminis alus. Prie įėjimo – ženklas, liudijantis, kad čia darbuojasi tautinio kulinarinio paveldo puoselėtojas.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Virtuvėlė, kurioje verdamas naminis alus. Prie įėjimo – ženklas, liudijantis, kad čia darbuojasi tautinio kulinarinio paveldo puoselėtojas.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Pakura pirtyje. Iš jos į palėpę pakilę karšti dūmai skrudina salyklą. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Pakura pirtyje. Iš jos į palėpę pakilę karšti dūmai skrudina salyklą. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Alaus ąsočiai ir ąsotėliai. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Alaus ąsočiai ir ąsotėliai. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Turistai, užsukę į sodybą edukacijos pamokoms, pavaišinami ir naminiu varškės sūriu. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Turistai, užsukę į sodybą edukacijos pamokoms, pavaišinami ir naminiu varškės sūriu. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Prie tvenkinio – pirtelė, kurioje gaminamas salyklas: skrudinami miežiai.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Prie tvenkinio – pirtelė, kurioje gaminamas salyklas: skrudinami miežiai.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (11)

„Lietuvos rytas“

Jul 28, 2018, 5:17 PM

O viena sudedamųjų alaus dalių yra salyklas. Jį aludaris skrudina specialiai tam pastatytoje dūminėje pirtyje. Joje pakura įrengta pirmame aukšte, ir pro angą lubose į antrą aukštą kylantis karštis bei dūmai salyklui suteikia savitą skonį.

Pradininkas – senelis

„Taip alų virė mano senelis, taip – ir tėvas. Jie tai darydavo prieš didžiąsias metų šventes. O aš pats iš to gyvenu jau trisdešimt metų.

Iš pradžių alų viriau tik draugams, bet netruko atsirasti prašančių jo pagaminti šeimos šventėms. Ir aludarystė tapo mano darbu.

Be to, jau penktus metus ir kitiems rodau, kaip verdamas naminis alus“, – sakė D.Rakstinis.

Šis vyras – tautinio paveldo puoselėtojas. Jo alus, gaminamas pagal šimtametes tradicijas, ženklinamas Latvijos kulinarinio paveldo ženklu.

Viską daro pats

Nors Latvijoje yra ir daugiau nedidelių aludarių, bet ne tokių, kurie patys gamintų salyklą.

D.Rakstinio bravoro išskirtinumas – viskas, ko reikia alui, jis pats ir pasigamina. Miežius jis sėja ir kulia 3 hektaruose žemės, apynių užsiaugina ir prisiskina augančių buvusių sodybų vietose, grūdus susimala girnomis. Vienintelis dalykas, kurį tenka pirkti, – alaus mielės.

Svečius priima pavėsinėje 

Alui gaminti jis yra įrengęs nedidelę lauko virtuvę, o svečiams priimti ir edukaciniams užsiėmimams – naują įstiklintą pavėsinę.

„Kiekvienąkart alus būna kitoks – neįmanoma išvirti to paties skonio. Net to paties virimo jis skirtingose statinėse kitaip įrūgsta“, – patikino.

Už litrą alaus mugėse jis prašo 1,6 euro, verda jo ir pagal užsakymus, pavyzdžiui, vestuvėms, ir, žinoma, turistams, tik jie edukacinę programą turi užsisakyti iš anksto.

„Į degustacijas dažniausiai atvažiuoja rusai, baltarusiai, tad labai laukčiau ir lietuvių. Kol kas jie – reti svečiai“, – apgailestavo aludaris.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.