Lietuvių kuriami sprendimai įgalins robotus mąstyti

Bendrovė „Rubedo sistemos“, įsikūrusi Kauno mokslo ir technologijų parke, vysto technologijas, galinčias mąstyti, orientuotis ir dirbti be žmogaus pagalbos. Glaudus verslo atstovų bendradarbiavimas su Lietuvos mokslininkais lėmė sėkmingą inovatyvių robotikos sprendimų, skirtų ateities robotams, sukūrimą bei tobulinimą.

 Bendrovės „Rubedo sistemos“ kolektyvas.
 Bendrovės „Rubedo sistemos“ kolektyvas.
 Įmonės „Rubedo sistemos“ direktorius Dainius Karkauskas.
 Įmonės „Rubedo sistemos“ direktorius Dainius Karkauskas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-07-30 09:44

Idėja ateities robotams – autonomiškumas

Įmonės „Rubedo sistemos“ direktorius Dainius Karkauskas sako, kad idėja kurti robotikos inovacijas kilo panorus suteikti robotams autonomiškumo. Tokiu atveju jie galėtų tapti savarankiškai mąstančiais darbuotojais, asistuojančiais žmonėms.

„Medicinoje, žmonių priežiūroje, jie turi potencialo tapti asistentais gydytojams, tuo tarpu logistikoje, tiek patalpų viduje, tiek išorėje, jau imami naudoti siuntų pristatymo robotukai. Tačiau tam, kad robotai galėtų ateiti į daugiau verslo sričių, dirbti su žmonėmis ir tarp jų būti, vien tik automatiško jų veikimo nepakanka – svarbu kad jie galėtų ir mąstyti. Norint tai pasiekti, svarbiomis tampa dvi technologijos, kurias ir pradėjome kurti. Viena jų yra skirta roboto orientavimuisi aplinkoje, jos suvokimui bei interpretavimui. Kita – skirta nurodymams, ką robotui arba jų grupei daryti – misijų planavimui ir kontrolei. Pradėjus kurti šias dvi technologijas teko susidurti su daug iššūkių ir naujovių. Be glaudaus bendradarbiavimo su mokslu jų sukūrę, ko gero, nebūtume“, – tikina įmonės vadovas.

Vystyti robotikos technologijas padeda mokslas

Bendradarbiavimas su mokslu prasidėjo kuriant medicinai skirtus sprendimus, skirtus gydyti vėžiu sergančius pacientus.

„Pradinis mūsų komandos tikslas buvo sukurti technologiją, kuri padėtų švitinti auglius dideliu tikslumu išvengiant pažeidimų sveikuose audiniuose. Bendradarbiaujant su Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkais buvo sukurtas pilnai instaliuojamas spindulinės terapijos automatizavimo sprendimas – robotizuota sistema, kuri paima nustatytą diagnozę iš gydymo planavimo sistemos ir pagal duotą programą automatiškai įvykdo švitinimus bei kontroliuoja auglio poziciją“, – pasakoja „Rubedo sistemos“ atstovas.

Tolimesnis bendradarbiavimas su mokslo įstaigomis lėmė robotų mąstymo bei misijų vykdymo sprendimų kūrimą ir kitose srityse.

„Pradėjome bendradarbiauti su Kauno technologijos universiteto, Baltijos pažangių technologijų instituto bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkais. Kartu sukūrėme technologiją robotų autonomiškumui. Šios technologijos pagrindu vystomas produktas bus pradėtas gaminti jau šį rudenį, o robotų misijų planavimo ir valdymo sprendimas jau yra įdiegtas į logistikos robotus, dirbančius tekstilės fabrikuose. Mūsų partneris iš Honkongo sukūrė logistinę robotikos platformą, mes jai įpūtėme dvasios, davėme protą, kad ji galėtų autonomiškai judėti ir atlikti misijas be žmogaus įsikišimo“, – sako D. Karkauskas.

Pasak jo, galimybę pasinaudoti mokslo žiniomis ir efektyviai vystyti technologijas suteikė Europos Sąjungos (ES) investicijos.

„Įsitikinome, kad pasinaudojus ES investicijomis galima sumažinti kaštus, pradėjome daryti daugiau negu įmonė galėjo sau leisti iki tol. Pasinaudojome ES investicijų priemonėmis „Inočekiai“ ir „Intelektas“ – jos leido mums vystyti ir plėtoti robotikos sprendimus, sukurti produktų dizainą. ES finansavimas tikrai padeda jaunoms įmonėms vystyti bendradarbiavimą su mokslu ir kurti inovacijas. Vien tik savo lėšomis tai padaryti būtų labai sudėtinga“, – tikina D. Karkauskas.

Žvalgosi į pasaulines rinkas

Pasak bendrovės atstovo, jų ateities planai yra susiję su sukurtų robotikos sprendimų vystymu ir realizavimu užsienio rinkose.

„Jau greitai pradėsime ruoštis produkto plėtrai užsienyje ir šiam tikslui ieškosime užsienio investuotojų, rizikos fondų, veikiančių pasauliniu mastu. Ketiname pradėti nuo Skandinavijos regiono, Vokietijos, Danijos, vėliau – UK ir JAV, Azijos rinkų. Šalyse, kuriose darbo jėga brangi ir jos trūksta, robotai galės lengvai perimti rutininius darbus, palikdami žmonėms kūrybinius ir reikalaujančius specifinių žinių“, – sako „Rubedo sistemos“ atstovas.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.