Sėkmingo metalo perdirbimo verslo įkūrėjas: „Rizika pasiteisina!”

„Žiedinė ekonomika“ – tarsi burtažodis skambantis keistas terminas, vis garsiau ir dažniau linksniuojamas politikų ir ekspertų visoje Europoje. Tai siekis, kad kuo daugiau atliekų būtų perdirbamos ir panaudojamos naujai gamybai. Viską panaudoti iš naujo, nieko neišmesti – toks turėtų būti ateities ekonomikos „žiedas“.

 D.Paplauskas: bet kokiai plėtrai reikalingos investicijos.
 D.Paplauskas: bet kokiai plėtrai reikalingos investicijos.
 D.Paplauskas: bet kokiai plėtrai reikalingos investicijos.
 D.Paplauskas: bet kokiai plėtrai reikalingos investicijos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-10-16 11:59

Klaipėdiečio įmone veikia visoje Lietuvoje

Daug kam kaip naujovė skambantis idealas „atliekas paversti ištekliais“ visiškai nestebina Dainiaus Paplausko. Jo dar 2002-aisiais gimtajame Klaipėdos krašte įkurta įmonė „APK“ atliekas perdirba jau šešiolika metų.

„Mūsų veiklos pagrindas – metalo laužo surinkimas ir perdirbimas. Surenkame negabaritinius, metalo gaminius, juos pjaustome, apdirbame, pritaikome naujiems poreikiams. Taip pat perdirbinėjame mašinų kabelius, įvairią techniką, net utilizuojame laivus“, – aiškina D. Paplauskas, pirmąją atliekų perdirbimo aikštelę įkūręs Kretingoje, o vėliau dar dvi įsteigęs Liepų gatvėje ir Šilutės plente, Klaipėdoje.

Įmonėje šiuo metu dirba 40 žmonių. Nors ji įsikūrusi Klaipėdoje, darbai vyksta visoje Lietuvoje, atliekos superkamos ir tvarkomos ne tik įmonės aikštelėse, bet ir įvairiose pačių klientų nurodytose vietose.

Dėmesys aplinkosaugai

Vyro įkurtas verslas dėl savo specifikos neatsiejamas nuo aplinkosaugos. Įmonė siekia mažinti į aplinką patenkančių teršalų kiekį, o metalo laužą pritaiko antriniam panaudojimui. Aplinkosaugos klausimais konsultuojami ir įmonės klientai. Įmonės vadovas nedvejoja, kad augantys aplinkosaugos standartai yra naudingi ir žmonėms, ir gamtai.

„Mūsų verslas neišvengiamai prisideda prie švarios aplinkos. Tai užtikrinama ir atidžiai stebinčių aplinkosaugos agentūrų. Dirbant šioje srityje buvo galima labai gerai pajausti, kad standartai per keliolika metų nuo veiklos pradžios drastiškai pasikeitė. Dabar jie nepalyginamai išaugę. Tai – labai gerai, visapusiškai bendradarbiaujame, kad juos atitiktume. Žinoma, kad kiekvienas verslas pirmiausiai siekia pelno, bet suvokimas, kad savo darbu saugome ir aplinką, suteikia papildomos motyvacijos ir pasitenkinimo“, – neslepia įmonės vadovas.

Investicijų poreikis

Bet kokiai plėtrai reikalingos investicijos. Su šia aksioma susidūrusiai UAB „APK“ padėjo ir verslo plėtros specialistai.

„Norėdami plėsti ir net planuoti esamus darbus, turime atnaujinti techniką. Kitaip tiesiog neįmanoma. Atnaujinant techniką būna reikalingos ir paskolos. Pastaraisiais metais sparčiai augome, tam reikėjo naujos krovimo technikos ir krovinio transporto atnaujinimo. Visa tai įgyvendinti padėjo UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) – pasinaudojome jų administruojama priemone „Portfelinės garantijos lizingo sandoriams“, finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo. Taip pat kompensavome ir dalį faktiškai sumokėtų paskolos palūkanų“, – pasiteisinusius sprendimus prisimena D. Paplauskas.

„APK“ steigėjas neturi sėkmės formulės, kuria galėtų atskleisti skaitytojams, tačiau neabejoja paklaustas, ar versle pasiteisina rizika.

„Tikrai esu linkęs rizikuoti. Bet sakyčiau, kad rizikuodamas iš šimto procentų atvejų dešimt nepataikau, o devyniasdešimt pataikau“, – šypsosi jis.

Klausimas, ar technologinė pažanga gali padaryti jo verslą nebereikalingą, D. Paplauskui nerimo taip pat nekelia.

„Kol nėra pakaitalo metalui, kol mokslininkai nesukūrė ko nors pigesnio, kol bus liejama armatūra, gaminami automobiliai, statomi nauji laivai, tol gyvuos ir mūsų verslas“, – juokiasi jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?