Sėkmingą verslą įsukęs lietuvis ėmėsi naujo projekto: čia talkina ir garsūs žmonės

Anksčiau patirties žmonės semdavosi iš lūpų į lūpas, vėliau, prasidėjus skaitmeniniam amžiui, tapo populiaru informacijos ieškoti internete. Tačiau į paieškos sistemą „Google“ įvedus raktinius žodžius, mes gauname tūkstančius įvairių puslapių rezultatų, kuriuos apdoroti tampa fiziškai neįmanoma. Čia į pagalbą atėjo lietuviai – rašytoja Gabija Grušaitė ir „Vinted“ įkūrėjas Justas Janauskas, kurie sukūrė išmaniąją programėlę mobiliesiems – „HumansApp“.

J.Jankauskas prisidėjo prie „HumansApp“ programėlės atsiradimo.<br> Lrytas.lt fotomontažas
J.Jankauskas prisidėjo prie „HumansApp“ programėlės atsiradimo.<br> Lrytas.lt fotomontažas
„HumansApp“ yra žinių dalijimosi programėlė, turinti 13 tūkst. registruotų vartotojų, kuria gali naudotis bet kuris žmogus.<br>Lrytas.lt nuotr.
„HumansApp“ yra žinių dalijimosi programėlė, turinti 13 tūkst. registruotų vartotojų, kuria gali naudotis bet kuris žmogus.<br>Lrytas.lt nuotr.
„HumansApp“ yra žinių dalijimosi programėlė, turinti 13 tūkst. registruotų vartotojų, kuria gali naudotis bet kuris žmogus.<br>„HumansApp“ nuotr.
„HumansApp“ yra žinių dalijimosi programėlė, turinti 13 tūkst. registruotų vartotojų, kuria gali naudotis bet kuris žmogus.<br>„HumansApp“ nuotr.
Justas Janauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Justas Janauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Justas Janauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Justas Janauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Justas Janauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Justas Janauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Justas Janauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Justas Janauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Justas Janauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Justas Janauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gabija Grušaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gabija Grušaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Akvilė Bružinskaitė

Aug 10, 2019, 12:21 PM, atnaujinta Aug 13, 2019, 8:24 AM

Norite sukurti savo verslą? Susidūrėte su psichologinėmis problemomis ir ieškote būdų įveikti sunkumus? Svajojate parašyti dainą, bet nežinote, kokiu akordu pradėti? Jus domina filosofija, bet nesuprantate Platono žmogaus pradų sampratos? Visą šią informaciją galite gauti tiesiog per „HumansApp“, už pinigus pakvietę susitikti šių sričių žinovus, kurie su jumis pasidalins savo patirtimi bei žiniomis.

Susitikimai – net ir pietų metu

„HumansApp“ yra žinių dalijimosi programėlė, turinti 16 tūkst. registruotų vartotojų, kuria gali naudotis bet kuris žmogus. Jam tereikia užsiregistruoti. Žinių pardavėjai čia vadinami Atviraisiais, o žinių pirkėjai – Smalsiaisiais žmonėmis. Atvirieji žmonės, kurių programėlėje yra arti 1,5 tūkst., siūlo savo žinias už įvairias kainas bei jomis dalijasi įvairiausių veiklų metu.

Šioje programėlėje apstu ir gerai žinomų žmonių. Savo paslaugas čia siūlo Andrius Užkalnis, Beata Tiškevič, Paulius Ambrazevičius, Robertas Kalinkinas, Airinė Palšytė ir begalė kitų. Minimali suma, už kurią galima siūlyti susitikimus – 9 eurai, o maksimali – 10 tūkstančių. 

„Aš kuriu technologinius verslus ir žinau, kaip veikia tam tikri verslo modeliai, kaip pritraukti talentus ar investicijas ir tai užrašau savo profilyje. Kiti žmonės gali naršyti tokius profilius, kaip mano, ir juose rasti pateiktus susitikimo variantus. Aš, pavyzdžiui, siūlau, kad tokiais klausimais galiu su jumis kalbėti pietų ar kavos pertraukėlės metu ir šias paslaugas jūs galite iš manęs nusipirkti“, – pasakojo J.Janauskas.

Geroji patirtis

Programėlės idėją, kartu su Gabija, Justas vystė ištisus metus, o praėjusių metų spalio mėnesį prasidėjo produkto realizavimo darbai. Ši programėlė Lietuvoje neturi analogų, o jos idėja kilo iš gyvenimiškos Justo patirties, kai domina daug dalykų, tačiau patikimą informaciją surasti sunku.

Taip pat „HumansApp“ įkūrėjas pasakojo, kad „Vinted“ klestėjimo apogėjuje kompanija įvedė neteisingą monetizacijos modelį ir verslas ėmė žlugti, o 18 mėnesių trukusi nesėkmė baigėsi, kai Justas susitiko pasikalbėti su patirties turinčiu žmogumi.

„Pats paprasčiausias būdas išeiti iš keblių situacijų, kai nežinai kaip elgtis, yra tiesiog surasti žmones, kurie jau buvę tokiose situacijose“, – sakė „HumansApp“ įkūrėjas.

Susitikimas negali vykti šiaip, tam būtinai turi būti priežastis ir Smalsusis žmogus turi nurodyti, kodėl jis nori susitikti, apie ką kalbėti ir kodėl būtent su tuo žmogumi, kokios patirties iš jo tikisi.

„Atvirasis žmogus gali nuspręsti, ar jis bus naudingas, ar ne, iš to, ko tikisi Smalsusis. Atsiranda ir tokių, kurie gauna užklausą ir sako, kad niekuo negali padėti. Tad šis faktorius tikrai užtikrina kokybės elementą. Tačiau labiausiai kokybę užtikrina kaina“, – kalbėjo Justas.

Surenkami pinigai – labdarai

Tiesa, kiekvienas Atvirasis žmogus gautą pinigų sumą už pasidalintas žinias gali paskirti labdaros organizacijoms, kurias gali pasirinkti iš su „HumansApp“ bendradarbiaujančių socialines ir kultūrines veiklas remiančių įstaigų.

Šiuo metu 50 proc. visų surinktų pinigų iš 70 proc. vartotojų keliauja būtent labdaros organizacijoms, kaip, pavyzdžiui, „Jaunimo linija“, „Penkta koja“, „Rupertas“, „Mėlyna ir geltona“, „Išgelbėkit vaikus“, „Paguoda“, o šis sąrašas nuolat pildomas.

„Tas žmogus, kuris įkainoja savo žinias, gali pasirinkti, ką su tais pinigais daryti. Yra galimybė visus pinigus pasilikti sau arba visus juos pervesti kažkuriai organizacijai. Kai kuriems žmonėms tų pinigų, galbūt, nereikia, o programėlę naudoja tiesiog kaip filantropinį įrankį“, – pasakojo Justas.

Pinigai, kurie sumokami iš karto, nepatenka į pardavėjo rankas, o yra rezervuojami. Jeigu susitikimas neįvyksta arba nutinka nesklandumų ir pirkėjas turi nusiskundimų, jis gali kreiptis į „HumansApp“ ir pinigai grąžinami.

Kylančios problemos

Jaukiame Gedimino prospekte įsikūrusiame biure, dviejų, Gabijos iš Malaizijos parsivežtų šunų apsuptyje, prie šios programėlės šiuo metu dirba 10 žmonių – 4 programuotojai, dizaineris, produktų, marketingų, klientų aptarnavimo vadovai bei, žinoma, patys įkūrėjai.

„Sunkiausias momentas, turbūt, yra paaiškinti žmonėms, ką tu darai, taip, kad jie suprastų. Mes praleidome maždaug metus laiko atsitiktinai sutiktiems žmonėms aiškindami, koks gi tas „HumansApp“ bus.

Pradžioje buvo taip, kad niekas nesuprato ir galvojo, kad tai yra nesąmonė. Praleidi daug laiko galvodamas, kodėl žmonės nesupranta, ką čia reikia sakyti kitaip. Tada pasiekėme tokį lygį, kad žmonės pradėjo mus girti ir sakyti „Puiku!““, – verslo pradžios etapais dalijosi Justas.

Įkūrėjas pasakojo, kad tuomet, kai sutinki bent 10 proc. žmonių, kurie supranta idėją bei užmojus kuriant naują produktą, tik tada pradedi suvokti, kad tai yra stiprus pagrindas žengti sekantį žingsnį – suburti žmonių komandą.

„Kad ši idėja atsipirktų, man atrodo, reikės kokių dešimties metų. Kol kas visos investicijos yra skirtos įmonės statybai ir programėlės įgyvendinimui. Dar neskelbiame, kiek esame pritraukę investicijų“, – teigė Justas.

Verslininko sėkmės receptas

Paklaustas, ar pats naudojasi šia platforma, Justas patikino, kad net ir įkūrėjai ja tikrai naudojasi, o šiuo metu jis suplanavęs 15 susitikimų su Smalsiaisiais žmonėmis bei pats kviečia žmones susitikti.

„Pats per šią platformą esu susitikęs su istoriku, nes istorija visada buvo mano silpnybė, tačiau aš nesupratau kaip ją interpretuoti. Tad susitikau su istoriku ir norėjau paklausti, kaip jis supranta istoriją. Tas žmogus man viską paaiškino per 20 minučių ir kita knyga, kurią pradėjau skaityti, buvo „Žmonijos istorija“. Visai kitaip skaičiau, pasidarė labai įdomu. Manau, kad išleisti 30 eurų man atsipirks dešimtis kartų“, – džiaugėsi Justas.

Kol Justas ir jo komanda svarsto, kada pakelti sparnus į užsienio rinką bei atskleidžia, kad planuoja verslą plėsti Skandinavijos bei Pietryčių Azijos šalyse, mes pasiteiravome, koks, visgi, yra jo sėkmės receptas.

„Žmogus turėtų būti sąžiningas su savimi, atkaklus bei daryti sprendimus, kurie turi ilgalaikį efektą, nes man atrodo, kad sėkmė susideda iš sprendimų, kurie tęsiasi ilgai. Niekada sėkmė neateina „čia ir dabar“.

Kiekvieną dieną, kai darai verslą, atsiranda sunkumų ar netikėtumų, kai atsiduri teritorijoje, kurioje niekada anksčiau nesi buvęs. Čia tokia įkūrėjų kasdienybė. Man atrodo, kad stiprus įkūrėjas yra tas, kuris eina iki galo, nesvarbu, ar sunku, ar ne. Visada bus sunkesnių ir lengvesnių periodų – viskas yra gyvenimas“ , – pasakojo Justas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.