Molėtuose pjauna grybą: jau sulaukė ir ištikimų klientų

Molėtiškių šeima tiesiogine prasme pjauna grybą – puoselėja ūkį „Pjaunu grybą“. Ūkio šeimininkas pabrėžia, kad pavadinimas gal ir skamba kurioziškai, tačiau puikiai atspindi jų veiklą ir požiūrį į darbą.

Egzotiškai atrodantys ‘Lion’s mane’ priskiriami prie medicininių grybų.
Egzotiškai atrodantys ‘Lion’s mane’ priskiriami prie medicininių grybų.
Šitakiai auginami ir ant rąstų. Toks grybų auginimo būdas sudėtingesnis.
Šitakiai auginami ir ant rąstų. Toks grybų auginimo būdas sudėtingesnis.
Daugiau nuotraukų (2)

Akvilė Stančikaitė

Aug 19, 2021, 2:50 PM, atnaujinta Oct 7, 2021, 12:22 PM

Prieš metus įgyvendinta spontaniška idėja auginti grybus šiandien į veiklą subūrė visą molėtiškio Audriaus Bražėno šeimą. Nauja veikla susidomėję motina ir sesuo su broliu Audriui padeda suktis ūkyje Molėtuose, kol jis gyvena Vilniuje.

Pirmieji grybai Audriaus ūkyje „Pjaunu grybą“ buvo kreivabudės, o šiuo metu molėtiškiai augina ir tokius egzotinius grybus kaip šitakiai, ‘Lion’s mane’ (‘liūto karčiai’) ar ‘Eryngii’ (karališkosios kreivabudės).

„Šiandien grybus auginame specialiai tam įrengtoje patalpoje.

Pats procesas nėra sudėtingas, tačiau reikia labai didelio kruopštumo, nes grybiena labai lengvai užsikrečia pelėsiu, kuris ja minta ir staigiai plinta.

Šitakius auginame ir ant rąstelių. Toks grybų auginimo metodas dar sudėtingesnis, nes reikia daug fizinio darbo ir tai užtrunka kur kas ilgiau“, – apie darbo subtilybes pasakoja Audrius.

Daugeliui dar tik susipažįstant su molėtiškių auginamais grybais, jų panaudojimo galimybėmis naujojo ūkio šeimininkas socialiniuose tinkluose dalijasi informacija – kuo naudingi ūkyje auginami grybai ar netgi kaip paruošti jie skaniausi.

Štai, pavyzdžiui, ‘Lion’s mane’ ir šitakiai priskiriami prie medicininių grybų.

„Paprasčiausias receptas, tinkantis beveik visiems grybams paruošti: sviestas, druska, pipirai ir svogūnas arba česnakas.

Grybus reikia pakepti apie 10 min. ant didelės kaitros, ir viskas. Svarbiausia grybų neperkepti. Pavyzdžiui, šitakius ir karališkąsias kreivabudes galima valgyti žalias. Žinoma, grybai turi būti švieži.

Dar viena pastaba – šių grybų nereikia plauti, nes, pavyzdžiui, šitakių skonis slypi sporose, o juos plaudami būtent ir išplauname tas sporas, todėl nukenčia skonis. Užtenka apvalyti šepetėliu“, – aiškino A.Bražėnas.

Jo teigimu, pats didžiausias tokios veiklos privalumas – gamta ir galimybė prie ūkio veiklos prisidėti kitiems šeimos nariams.

Nors nuolatinės prekybos vietos ūkis „Pjaunu grybą“ kol kas neturi, ištikimų klientų jau yra.

„Turime klientų, kuriems tam tikromis dienomis pristatome grybus patys. Mūsų produkcija jau domisi ir restoranai Vilniuje. Žmonės po truputį domisi grybais, tačiau tik mažuma apskritai ką nors žino apie gurmaniškus grybus“, – sakė A.Bražėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.